Ghosn: Hedef olduğumuzu biliyorduk ama Renault’daki casusluk şoke etti

Güncelleme Tarihi:

Ghosn: Hedef olduğumuzu biliyorduk ama Renault’daki casusluk şoke etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2011 00:00

Fransız Renault’un CEO’su Carlos Ghosn, 2011 yılı ortasında piyasaya sürecekleri elektrikli modellerine ilişkin bilgilerin, 3 üst düzey çalışan tarafından Çinli bir firmaya sızdırılması skandalına ilişkin ilk kez konuştu.

Elektrikli araçlar konusunda hedef olduklarını bildiklerini ama yine de casusluk skandalı karşısında şok olduğunu dile getiren Ghosn, “Daha çok elektrikli araçların maliyeti konusunda casusluk olduğunu düşünüyoruz” dedi. Ağustos ayından bu yana üç ayrı birimce yürütülen soruşturma sonunda hukuk sorumlusu Christian Husson’un kendisine sunduğu suçlamaları anlatan Ghosn, araştırma sonucunda sözü edilen bulguların netleştiğini ve şirketlerini korumak için yasal süreci başlattıklarını söyledi.

3 çalışan karşı dava açtı

Renault’da casusluk yaptığı iddia edilen ve yönetimin ‘ağır hata’ iddiasıyla işten atıp bir de dava açtığı 3 çalışanı da bilgi sızdırdıkları ve İsviçre’deki bankalara para yattığı iddilarını tümüyle reddederek, karşı dava açtılar. Ardından Çin Hükümeti Fransa’yı ellerinde yeterli delil olmadan suçlamamaları konusunda uyardı. Ağustos ayından bu yana iç soruşturma yaparak 3 kişinin casusluk yaptığınından emin olduğunu söyleyen Renault yönetimi ‘tuzağa mı düşürüldü ?’ soruları sorulmaya başlayınca kontrolü elden kaçırmamak için sessizliğini bozan ‘Maliyet katili’ lakaplı Ghosn, Fransa’da haftasonu çıkan Journal du Dimanche gazetesine ve TF1 televizyonuna röportaj verdi.

Maliyet casusluğu

Ghosn, casusuluğun lisans haklarından çok elektrikli araçların ekonomik modeli, maliyeti ve satış öngörüleri üzerinde olduğunu açıkladı. Kıskanç rakipler ve uluslararası firmalar dahil hiçbir olasılığı devre dışı bırakmadıklarını kaydeden Renault’nun patronu, “Elektrikli otomobil alanında biz baştan sona tüm teknolojiyi üreten dünyadaki tek firmayız. Şüphesiz rakiplerimizin merakını çekiyoruz. Saf olmayalım, bir firma teknolojikolarak öne geçtiğinde pek çok çevrenin dikkatini çekiyor. Biz girişimler olacağını ve hedef olduğumuzu biliyorduk. Biz başvurumuz yaptık. Şimdi adaletten görevini yapmasını bekliyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!