Genel Energy'den dev bir hamle daha

Güncelleme Tarihi:

Genel Energyden dev bir hamle daha
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2012 16:08

İngiliz-Türk ortaklığı Genel Energy, Heritage Oil'in Miran sahasındaki yüzde 26'lık hissesini 156 milyon dolara satın almak üzere anlaştı. Şirket geçtiğimiz günlerde de ABD’li Hawler Energy’nin Kuzey Irak'taki Bina Bawi sahasındaki yüzde 21’lik hissesini 240 milyon dolara satın almıştı.

Haberin Devamı

Yeni satın alma ile Miran sahasındaki hissesini yüzde 25'ten 51'e çıkaran şirket, böylece Irak genelindeki en büyük doğal gaz yataklarından birinin çoğunluk hissesine sahip oldu.

Geçen yıl 2 milyar dolar nakit pozisyonu ile Londra Borsası'na kote olan Genel Energy Plc, bu yıl sadece Kuzey Irak bölgesinde, yeni Miran satın almasıyla birlikte toplam 665 milyon dolarlık satın alma gerçekleştirmiş oldu.

Şirketten yapılan açıklamada, sahanın rezerv miktarının sadece Irak'ta değil, son on yıl içinde dünyada karasal alanda yapılan en önemli gaz keşiflerden biri olduğu belirtildi. Miran sahası, 150 bcm gaz rezervi ile Irak'ın keşfedilmiş en büyük gaz sahalarından biri.



 “Miran'dan Türkiye'ye yıllar boyu yetecek gazı sağlayabileceğiz”

Genel Energy Plc İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, yeni satın alma yaptıkları Miran sahası rezervleri ile Türkiye'nin asgari 6-7 yıllık tüm gaz ihtiyacını karşılamasının mümkün olduğunu belirtti. Sepil, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Hızla büyüyen Türkiye'nin aynı oranda artan enerji ihtiyacına katkıda bulunma hedefimizin önemli bir mihenk taşı olan bu satın alma sayesinde, Miran sahasından Türkiye'nin kullanımına yıllar boyu yetebilecek gazı sağlayabileceğiz. Irak Kürt Bölgesindeki uzmanlığımızı kullanarak uluslararası tecrübeye sahip kadrolarımızla sahadaki gazı Türkiye'ye en kısa sürede getirebilmek için çalışacağız. Miran sahasının çoğunluk hisselerinin satın alınması, bizi sadece bölgedeki en büyük enerji oyuncusu yapmakla kalmıyor, Türkiye'nin enerji güvenliğine katkıda bulunabilecek özel bir yerde de konumlandırıyor. Bu bilinç ve sorumlulukla elimizden gelenin en iyisini yaparak bölgenin ve Türkiye'nin barış içinde kalkınmasına katkı vermeye devam edeceğiz."

Türkiye, 2011 yılında 46 bcm gaz ithal etti

Açıklamada yer verilen bilgilere göre, Türkiye şu anda gaz ihtiyacının büyük bölümünü boru hatları ile başta Rusya olmak üzere, Azerbaycan ve İran'dan karşılıyor. Ayrıca Nijerya, Cezayir ve spot piyasalardan LNG de ithal ediyor.

Haberin Devamı

Türkiye'nin 2011 yılında toplam gaz ithalatı 46 bcm civarında oldu. Son on yılda gaz ithalatının artış oranı ise yüzde 100 olarak gerçekleşti.
Önümüzdeki on yılda da ithalat hacminin artmaya devam edeceği öngörülüyor.

 Doğu Akdeniz ve Afrika'da da petrol ve gaz arayacak

Yeni kuyu açma işlemlerine 2012 yılı bitmeden 300 milyon dolar yatırım yapmayı hedefleyen Genel Energy, sadece Kuzey Irak'ta değil, Kuzey ve Doğu Afrika ile Ortadoğu ve Akdeniz'de de petrol ve gaz arayacak.

Bu anlamda Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz aramak için harekete geçen firma, TPAO ile ortak arama yapmak için başvurdu. Bu doğrultuda Genel Energy'nin Temmuz ayında da Afrika'nın kuzeybatısına odaklı bir İngiliz şirketi olan Barrus Petroleum'u satın aldığı açıklanmıştı.

Haberin Devamı

2012'de yaklaşık 400 milyon dolar yatırım yapılacağı açıklanan boru hattı, Erbil'den (Taq Taq petrol sahasından) Türkiye sınırı yakınlarındaki Fişhabur (Fishkhabour) köyüne kadar uzanacak.

Boru hattı Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin kontrol ettiği topraklar içinde kalacak. Boru hattının daha sona Kerkük-Yumurtalık boru hattına bağlanması planlanıyor.

Günlük yaklaşık 400 bin varilden fazla kapasiteye sahip olması planlanan boru hattının mühendislik çalışması bitti ve 2013'ün ikinci yarısına kadar çalışmaların tamamlanması bekleniyor.

Boru hattının uzunluğu ise yaklaşık 250 km olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!