Gençlik hayali Disney’i getiriyor, kendini Mickey Mouse gibi hissediyor

Güncelleme Tarihi:

Gençlik hayali Disney’i getiriyor, kendini Mickey Mouse gibi hissediyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2009 00:00

İçindeki çocuğa uyup İstanbul Çocuk Tiyatrosu’nu kuran Kemal Gürkaynak, 16 ülkede 146 kez oynanan “Mickey’nin Masal Dünyası”nı getiriyor. Mickey Mouse hayranı olan Gürkaynak, “Disneyland’a 25’imde gittiğimde heyecandan uyuyamamıştım. Kızlarımı birkaç kez binlerce dolar harcayıp Mickey ile buluşturdum. Ayrıcalıklı kitle değil, daha çok çocuk görsün diye bu işe giriştik” dedi.

Haberin Devamı

REKLAM ajansı Statü’nün sahibi Kemal Gürkaynak, şu sıralar kendini çocukluğunun, gençliğinin ve aslında tüm yaşamının kahramanı olan Mickey Mouse gibi hissediyor. İçindeki çocuğu dinleyip Yalçın Balcı ile birlikte İstanbul Çocuk Tiyatrosu’nu kuran Kemal Gürkaynak, 2008 yılında ortaya çıkan, 16 ülkede 146 kez sahnelenen ve bugüne kadar 270 bin kişinin izlediği “Mickey’nin Masal Dünyası” müzikalini Türkiye’ye getiriyor. Mickey Mouse, Minni Mouse, Donald Duck ve Goofy’nin sunumuyla 20 Ocak-14 Şubat 2010’da Haliç Kongre Merkezi’nde sahnelenecek. Canlı dublajla sunumlar ve şarkılar Türkçe seslendirilecek. Biz sorularımızı sorduk, çoktan Mickey’nin Masal Dünyası’nda yaşamaya başlayan Kemal Gürkaynak yanıtladı.
8 TIR’la geliyorlar
*  Böyle bir müzikali Türkiye’ye getirmeye nasıl karar verdiniz?
-  Disney Live iyi bir partner bulamadığı ve fazla da tanımadığı için Türkiye’ye gelme cesaretini gösteremedi. Oysa Türkiye kabuk değiştirmiş, önemli gelişmeler kaydetmiş bir ülke. Yalçın Balcı ile çocuklara kalıcı bir şey yapmak istiyorduk. Birlikte İstanbul Çocuk Tiyatrosu’nu (IÇT) kurduk. Mickey’nin Masal Dünyası çok ciddi bir yatırım. 55 kişi oynuyor ve 8 TIR dolusu malzeme ile gelip 30 gün İstanbul’da kalacaklar. Şov 2-11 yaş grubuna hitap ediyor ama elbette anne ve babaları da gelecek.
*  Çocuklara kalıcı bir şey bırakmanın dışında bir amacınız yok mu?
-  Ben çocukları alışveriş merkezlerinde (AVM) anne-babalarıyla gezerken görüyorum. Yapacak bir şey yok; gidip AVM’leri geziyorlar. Çocuk da anne-baba da ‘Bir an önce bitse de kurtulsam’ diyor. Birlikte gidip zevk alacakları bir etkinik olacak bu. Ayrıca ITÇ, daha pek çok oyun, müzikal ve etkinlikle bu tür faaliyetleri seven bir nesil yaratılmasına katkı sağlamak istiyor. Yurtdışından yeni gösteriler getireceğiz. Yerliler de olacak. Bakın Les Miserables (Sefiller) İngiltere’de yıllardır sahneleniyor. Bu şov 30 ülkeyi dolaşmış; Doğu Avrupa ülkeleri, vs. ama Türkiye’ye gelmemiş. Türkiye’de bu iş başlamalı.
Ayrıcalıklı kitle yok
*  Mickey Mouse hayranı olmanızın da etkisi var mı?
-  Çok büyük bir Mickey Mouse hayranıyım. Ben 25 yaşımda Los Angeles’ta Disneyland’a gittim ve Mickey Mouse’u orada görebildim. Gittiğimde o kadar çok heyecanlandım ki karnıma kramplar girdi, titredim. Bütün gece uyuyamadım. İki kızım var ve onları birkaç kez her seferinde binlerce dolar harcayarak Disneyland’a götürdüm. Sadece ayrıcalıklı bir kitle yurtdışında görüyor. Bu şovları benim ülkemin çocukları da izlemeli, görmeli. Çok da para harcamadan. Onların ayağına getirdik. TTÇocuk ve diğer sponsorların katkısıyla bilet fiyatlarını düşürdük. Yine bütün çocuklar izleyemeyecek ama en azından sadece A ve B gelir grubuna hitap etmeyecek C de olacak.
Zarar etmeyi göze aldık
*  Ticari olarak beklentiniz ne?
-  Bunu daha çok bir sosyal sorumluluk, mutluluk projesi olarak yapıyoruz. Ben bu işe bulaştığımdan beri kendimi Mickey Mouse gibi hissediyorum. İlk hayal kırıklığımı Noel Baba’nın gerçek olmadığını öğrendiğimde yaşamıştım. Çocuklar bunları gerçek sanıyor. Bunlar çocukların yıldızları. Bu buluşmayı sağlamak bana sadece mutluluk verir. Şovu izleyen çocukların mutlu halleri bizim en büyük kazancımızdır. Bu yaptığımız delilik aslında. Zarar, kârın kardeşidir. Bu işten zarar ederim; hiç önemli değil. Amacımız kalıcı bir iş ortaya koymak. Kârı başka işlerden yaparız.
*  Bilet fiyatlarının ortalaması nedir?
-  İstanbul’da 48 adet şov olacak. 100 bin kişinin izleyeceğini öngörüyorum. Biletler ortalama 50 liradan satılıyor.

Haberin Devamı

İki gösteri ücretsiz yapılacak

Haberin Devamı

*  Herhangi bir sivil toplum kuruluşuna belli sayıda bilet verecek misiniz?
-  İstanbul’daki 48 şovun ilki gala. İki tanesi de sosyal içerikli olacak. Henüz kararlaştırılmadı ama bir sivil toplum kuruluşu olur, bir yardım kuruluşu olur... Sonuçta çocuklarla ilgili derneklere ücretsiz iki gösteri olacak. Disney de bu konuda çok hassas. Onlar da bizimle hemfikir. Mutlaka sosyal bir yanı olsun istiyor. Toplu alımlarda indirimler yapıyoruz. En son Bursa’dan 2 bin bilet alındı.

270 bin kişi izledi

Disney Live Mickey’nin Masal Dünyası bugüne kadar 16 ülkede sergilendi.
270 bin kişi şovu izledi.
Bilet satışından elde edilen hasılat 15.4 milyon doları buldu.
Dünyadaki bilet fiyatı ortalaması 56 dolar iken Türkiye’de 50 lira civarında.
Müzikali sergilemek için
8 TIR’lık malzeme taşınıyor.
Haliç kongre Merkezi’de 3.038 olan koltuk sayısı
şov için 2.875’e düşürüldü.
Çocuklar sahneyi iyi görebilsin diye yüksek tabureler olacak.
Türkiye’deki şov gelir ve iptale karşılık 3.3 milyon dolara sigortalandı.

Haberin Devamı

Paramı işimi kaybederim ama aklımdan ödün vermem

*  Zarar da ederim diyorsunuz ama bu çok riskli bir girişim değil mi?
-  Ben paramı, işimi kaybederim ama aklımı kaybetmem. Sermayem aklımdır. Hayatımda bir tek ondan ödün vermem. İlk kez bir markaya bu kadar gönülden bağlandım. Çok inanıyorum bu işe.
*  Türkiye’de tiyatroların sahipleri tiyatrocular. Özveriyle ayakta tutmaya çalışıyorlar ama çoğunun borç içinde dünyadan ayrıldığını görüyoruz. Tiyatro işletmeciliğini başkaları tarafından mı yapılmalı acaba?
-  Bu ülkemizdeki en önemli sorunlardan biri. Ne yazık ki pek çok tiyatrocu fedakarlık yapıp sahnelerini koruyorlar. Tiyatrocu sanatçıdır. O aslında bir işletmeyi ayakta tutmaya çalışmamalı. Broadway’de bu bir businesse (iş) olarak ele alınır. Türkiye’de de öyle olsa sanatçı sadece içerik ve sanatıyla ilgilenir; böyle maddi konuları dert etmez. Ticari risk almadan sanatını sürdürür.

Haberin Devamı

Bir şov ekonomisi yaratıp turizm gelirini artıralım

*  Türkiye’de parmakla sayılabilecek kadar az tiyatro, sahne var. Sergilenen müzikalleri, oyunları tek tek sayabiliriz. Türkiye kendine bir Broadway ekonomisi yaratabilir?   - Tabii daha yeni başladık; bunu konuşmak için çok erken ama televizyon dizilerinin çevre ülkelerde yarattığı etkiyi görüyoruz. Oradan pek çok turist geliyor. Müzikallerde de Türkçe konuşulan ülkelerden pek tabii ki turist çekebiliriz. Londra’yı düşünün.

Hürriyet 6 bin kişiyi ağırlayacak

DISNEYLive’ın Türkiye’de sahnelenecek ilk büyük gösterisi Mickey’nin Masal Dünyası müzikali için Hürriyet Çocuk Kulübü Gazetesi okurlarına çift kişilik 3 bin davetiye dağıtacak. Çekilişle belirlenecek 6 bin kişi Hürriyet Çocuk’un davetlisi olarak müzikali izleyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!