Geliri tatlı geldi, üç deprem vergisine devam

Güncelleme Tarihi:

Geliri tatlı geldi, üç deprem vergisine devam
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Koalisyonu oluşturan partilerin liderleri, dün ‘‘ekonomide ek önlemler zirvesi’’ yaptı. Zirveden 17 Ağustos depremi sonrası çıkarılan üç verginin devamına dönük karar çıktı. Buna göre, Özel İletişim Vergisi, Özel İşlem Vergisi ve Eğitime Katkı Payı 2002 sonuna kadar sürecek. Bu amaçla yasa çıkarılacak.

Süresi bu yıl sonunda bitecek olan deprem vergilerinden üçünün süresi Ekonomik Programı'nın bitiş süresi olan 2002 yılı sonuna kadar uzatıldı. Ek önlemler, Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında dün toplanan Liderler Zirvesi'nde kararlaştırılarak kamuoyuna açıklandı. Ecevit; Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ile Hüsamettin Özkan, Devlet Bakanı Recep Önal, Maliye Bakanı Sümer Oral ile Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ve Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi'nin katıldığı toplantıdan sonra yazılı açıklama yaptı.

2001 yılı bütçesine ait ek önlemler kapsamında, Özel İletişim, Özel İşlem vergileri ile eğitime katkı payının, ‘ekonomik program sürecinde’ devam etmesi için kanun tasarısı hazırlanması beninmsendi. Tasarı, gelecek hafta TBMM'ye gönderilecek. Yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun yetkisinde bulunan diğer önlemlerin bütçe gelir hedefleri açısından ele alındığı belirtilerek, ‘‘Bu düzenlemelerle, ücretliler ve dar gelirliler üzerine ilave bir yük getirilmemesine özen gösterilmiştir. Bunların, ilk Bakanlar Kurulu toplantısına sunulması benimsenmiştir’’ denildi.

GECİKME FAİZİ DÜŞTÜ

Liderler Zirvesi, bir de indirim’ yaptı. Açıklamada, enflasyonun düşmesine paralel olarak, gecikme zammı ve tecil faizi oranlarında 1'er puanlık indirime gidildiği bildirildi. Aylık gecikme zammı yüzde 6'dan yüzde 5'e, tecil faizi de yüzde 4'den yüzde 3'e indirildi. Süresi bu yıl sonunda bitecek olan, diğer deprem vergileri ek gelir, ek kurumlar, ek motorlu taşıtlar ve ek emlak vergileri de sona erdirildi.

İki yıl daha sürecek olan Özel İşlem Vergisi, yasal altyapısı açısından Eğitime Katkı Payı Alınması Hakkı'ndaki yasaya bağlı. 16 Ağustos 1997 tarihli Eğitime Katkı Payı Yasası, vatandaşların bazı işlem ve kağıt üzerinden para ödemesini öngörüyor.

Deprem Vergisi kanunu ise bu yasaya atıfta bulunarak, aynı işlem ve kağıtlar için ödenen Eğitime Katkı Payı kadar, Özel İşlem Vergisi ödeneceğini hükme bağlıyor. ANKARA

Özel İşlem Vergisi ve Eğitime Katkı Payı nerelerden kesiliyor?

Vergi daireleri ve belediyelere verilen beyannameler, SSK'ya verilen sigorta prim bildirgeleri: 1 milyon lira.

Gümrük idarelerine verilen beyannemelerden 4 milyon lira.

Motorlu taşıtların kayıt ve tescili ile devirlerinde 10 milyon lira

Spor-Toto, Spor Loto ve Sayısal Loto oyunlarında her bir kolon için 20 bin lira.

At yarışlarında oynanan her bir bilet için 40 bin lira.

Silah taşıma ve bulundurma izin belgesi için 30 milyon lira.

Kara avcılığı ruhsat tezkereleri için 15 milyon lira.

Hava yolu ile iç hat yolcu taşımacılığında düzenlenen her bir bilet için 1.5 milyon lira, dönüşlü biletler için 3 milyon lira.

İMKB’de yapılan iş ve işlemler nedeniyle alınan menkul kıymet kotasyon ve tescil ücretlerinin, kurtaj ücretlerinden borsa yönetimine ödenecek borsa paylarının ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılan tescil ve kayıtlar nedeniyle alınan ücretlerin dörtte biri kadar ayrıca hesaplanacak tutarlar.

Cep telefonu sahipleri adına tahakkuk ettirilen aylık sabit tesis ücretleri kadar yılda bir defa olmak üzere ayrıca hesaplanan tutar ile adlarına GSM aboneliği tesis edilenlerden 5 milyon lira.

RTÜK tarafından yayın kuruluşlarının reklam gelirlerinden alınan pay kadar ayrıca hesaplanacak tutarlar.

Tapu işlemlerinden harç yükümlülüğü doğuran her bir işlemin tarafları için ayrı ayrı 5 milyon lira.

Cep telefonu vergisi yüzde 25 mi?

BAŞBAKANLIK, cep telefonu konuşma ücretlerinden alınan Özel İletişim Vergisi'nin devam edeceğini açıkladı. Ancak Deprem Vergisi Kanunu'na göre yüzde 25 olan vergi oranının aynı şekilde devam edip etmeyeceği açıklık kazanmadı. Meclis'e gönderilecek yasa tasarısında, bu oranların arttırılması konusnuda Bakanlar Kurulu'na yetki verilebileceğini hatırlatan yetkililer, ‘‘Dolayısıyla, Özel İletişim Vergisi Oranı aynı kalmayabiliri’’ dediler.

Maliye'nin gözü şimdi de geçici vergide

MALİYE Bakanlığı yetkilileri, geçici vergi döneminin 6 aydan 3'a çekilmesi uygulamasının yılsonunda sona ereceğini, Bakanlar Kurulu'nun bu süreyi 2001 başından itibaren, yeniden üç ay olarak belirleyebileceğini ifade etti. Aynı yetkililer, Kurumlar Vergisi'nde yüzde 20 olan geçici vergi oranında, yılbaşından sonra artışa gidilmesi konusunun da değerlendirilebileceğini vurguladı. Yeni düzenlemeler kapsamında Bakanlar Kurulu'nun, motorlu taşıtlar, damga vergisi ve harçlar ile gelir vergisi kanunundaki bazı yetkilerini, yeni yıldan geçerli olmak üzere kullanabileceği üzerinde de duruluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!