Gelecek yolda

Güncelleme Tarihi:

Gelecek yolda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2014 01:34

Google’ın otomobilinde ne direksiyon, ne pedal ne de sinyal kolu var.

Haberin Devamı

Google tasarımı kendisine ait olan geleceğin otomobilini ilk kez yola çıkardı. Sürücüsüz olarak tasarlanan otomobilin ne direksiyonu, ne gaz ve fren pedalı ne de sinyal kolu var.

TEKNOLOJİ devi Google’ın yaklaşık 2 yıldan beri üzerinde çalıştığı sürücüsüz otomobil (self-driving car) hayali gerçekleşti. Daha önce Toyota Prius ve Lexus RX450 araçlarının üzerinde denenen ‘sürücüsüz otomobil teknolojisi’ ilk kez Google tasarımı bir aracın üzerinde kullanıldı. Gelecekte otomobillerin nasıl olacağına dair bir çok ipucu taşıyan Google’ın sürücüsüz aracı, bulundurduğu özelliklerle kullanıcıları şaşırtmayı başardı.

40 SENSÖRLE GİDİYOR

Google’ın önceki gün testini gerçekleştirdiği konsept aracında sıradan bir otomobile göre birçok farklılık yer alıyor. Google’ın otomobilinde ne direksiyon, ne pedal, ne de sinyal kolları var. Tamamen sensörlerle donatılmış modelde toplamda 40 sensör bulunuyor. Sensörler, yol bilgilerini, yoldaki diğer otomobilleri, yayaları, trafik ışıklarını, levhalarını analiz ediyor. Bu bilgiler, kullanıcıların haritada işaretledikleri yerin GPS bilgileriyle birleştiriliyor. Böylece kaza riskinin en aza indiği bir seyahat amaçlanıyor.
Öte yandan Google’ın otomobil modelinde elektrikli bir motor kullanılıyor ve hız 40 kilometre ile sınırlandırılmış durumda. Konsept olan model iki kişilik olarak tasarlandı. Şirketten paylaşılan bilgilere göre ise otomobilin geliştirilmeye devam edildiği ve tüketicilere sunulacak otomobile kadar 200 civarı prototip üretileceğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Kaza riskini azaltıyor

GOOGLE’ın ilk sürücüsüz otomobiliyle uzun zamandan beri filmlere konu olan bir hayal gerçekleşmiş oluyor. Direksiyonsuz, pedalsız ve istenilen yere çağırabilen otomobiller, son kullanıcıya olan faydası olduğu kadar tüm ulaştırma sektörü için de önem taşıyor. Başta lojistik olmak üzere, taşımacılık gibi birçok sektörde sürücüsüz araçlar yer alacak. Bunun en büyük faydası ise trafik kaza riskinin en az seviye inmesi olacak. Uzun yol giden sürücülerin uyuması sonucunda yapılan trafik kazaları ve buna bağlı olarak insanların ölmesinin önüne geçilebilecek.

Haberin Devamı

Kullanmak çocuk işi

GOOGLE’ın bulduğu çılgın icatlarda imzası bulunan Google Kurucusu Sergey Brin, sürücüsüz otomobilin ilk kez yola çıkmasıyla artık bir rüyanın gerçekleştiğini ifade etti. Ulaşımda yeni bir neslin başladığını ifade eden Brin, “Çocuklar, yaşlılar ve engelliler bu aracı rahatlıkla kullanabilecek. Sürücüsüz otomobil bu insanlar için büyük bir yenilik olacak” şeklinde konuştu.

Otomobiller ehliyet alacak

SÜRÜCÜSÜZ otomobillerde, kullanıcıların ehliyet sahibi olmasına gerek yok. Google bunun için aylar öncesinden harekete geçerek, otomobilleri için plaka ve ehliyet almayı başarmıştı. Böylece sürücüsüz otomobillerin trafiğe çıkabilmesi sağlanmıştı. Bu izinlerle beraber sürücüsüz otomobillerin çocuk, yaşlı ve engelliler tarafından kullanılabilmesi sağlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!