Geleceğin oto ekranları! Akıllı otomobil dönemi asıl şimdi başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin oto ekranları Akıllı otomobil dönemi asıl şimdi başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2023 07:00

Otomobiller artık birer akıllı cihaz halini aldı. Araçları daha da ileri uygulamalarla donatacak yeni çalışmalar sürüyor. Yeni dönemin merkezinde “uygulama” ekosistemleri var. Araç içinde gelişmiş uygulama seçenekleri hayatımıza girecek. Togg bu sürecin iyi örneklerinden...

Haberin Devamı

Günümüzde yeni çıkan hemen her otomobil modeli, güçlü merkezi eğlence sistemlerine ve hassas dokunmatik ekranlara sahip. Bu sistemleri daha hızlı çalışır hale getirmek adına araçların işlem gücünü sürekli olarak artıran firmalar, artık araç içi uygulama dönemini de gerçek anlamda başlatıyor. Yeni dönemin otomobilleri adeta akıllı telefonlar gibi ileri seviyede olacak.

UYGULAMA MARKETLER

Mercedes-Benz ve Volkswagen gibi firmaların öncülük ettiği yeni dönemde, araç içerisine gençler arasında çok popüler “TikTok” benzeri uygulamalar entegre edilecek. Bu kapsamda “uygulama markette” rekabet kızışabilir. Çünkü Google veya Harman gibi marketlerle işbirliği yapan otomobil üreticileri, sürücülere müzik, podcast, video konferans, oyun ve akıllı ev entegrasyonu gibi kategorilerde seçme şansı tanıyacak.

Haberin Devamı

Volkswagen Grubu’nun şirket içi yazılım bölümü Cariad’ın CEO’su Dirk Hilgenberg gelecek planlarının merkezine “uygulama marketi”ni aldıklarını söylüyor. Hilgenber, “Bu, göstermek istediğimiz yeni bir dijital deneyim seviyesi” diyor.

Geleceğin oto ekranları Akıllı otomobil dönemi asıl şimdi başlıyor

GELECEK OTONOM SÜRÜŞLE

Buradaki deneyim aslında tamamen otonom sürüş sistemlerine dayanıyor. Çok uzak olmayan bir gelecekte otomobiller bizi gitmek istediğimiz yere kendisi götürecek, bu sayede yolculuk sırasında yolu ve mesafeyi dert etmeden çalışmak, film izlemek ya da oyun oynamak mümkün olacak. Bu konuda pazarın öncüsü tamamen elektrikli araçlarıyla öne çıkan Tesla. Hazırladığı ilk Model S’e devasa bir dokunmatik ekran koyarak büyük ses getiren şirket, bu atılımıyla tüm sektörü ileriye götürdü ve burada durmadı. Son çıkan araçlarına “AMD” işlem birimlerine sahip gerçekten çok güçlü bilgisayarlar (PlayStation 5’e yakın seviyede) yerleştiren firma, geçtiğimiz aylarda yeni nesil Model S ve Model X araçlarına “Steam” desteği bile getirdi. Bu destek sayesinde Tesla sürücüleri, Steam oyun marketine direkt olarak araçlarından erişim sağlayabiliyor, araca bir oyun kumandası bağlayarak büyük oyunları park halindeyken oynayabiliyorlar. Steam desteği hakkında “Cyberpunk 2077, Elden Ring ve diğer binlerce oyunu artık güçlü bir ses sistemiyle arabanızda oynayabilirsiniz” açıklamasını yapan Elon Musk, geleneksel otomobil üreticilerinden çok farklı bir odağa sahip olan Tesla üzerinden sektörü ileriye taşımaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Geleceğin oto ekranları Akıllı otomobil dönemi asıl şimdi başlıyor

ABONELİK DE YAYGINLAŞACAK

Yeni nesil araçlarda bahsettiğim bu uygulama altyapısının yanında abonelik sistemleri de öne çıkacak. Çünkü firmalar araçlarından satış sonrasında da para kazanabileceklerini fark etti. Yeni nesil araçların birçok özelliği, gerekli altyapı araçta bulunmasına rağmen yazılımsal olarak kapatılacak ve sadece ücretli olan aylık aboneliklerle kullanılabilecek. Firmalar, motor ve batarya sistemi müsait olmasına rağmen araçların performanslarını daha şimdiden abonelik üzerinden satmaya başlamış durumda. Bu durum sürücülerin tepkisini çekiyor. Çünkü satın aldıkları araçtaki donanımları kullanmak için, yeni ödemeler yapmak istemiyorlar.

Haberin Devamı

Geleceğin oto ekranları Akıllı otomobil dönemi asıl şimdi başlıyor

TOGG: OTOMOBİL DEĞİL ‘AKILLI CİHAZ’

Bir otomobilden fazlası olarak lanse edilen Togg’un ilk modeli T10X, araç yerine bir “akıllı cihaz” olarak adlandırılıyor. İnternet erişimine sahip bir model olarak sürücülere hayatlarını kolaylaştıracak çeşitli uygulamalar sunan Togg T10X, “Trumore” adında özel bir akıllı telefon uygulamasına sahip. “Kazan-gez-eğlen-geliştir” parolası üzerine kurulan uygulama, kullanıcılara akıllı yaşam çözümleri geliştirmek, rota önerileri sunmak veya akıllı cihazı kullanırken mobil ödeme imkânı sağlamak gibi bir dizi hizmet içeriyor. Kayıt için herhangi bir ücret almadan faydalı hizmetleri Trumore çatısı altında toplayan Togg, uygulamayı T10X’in yazılım altyapısı ile birlikte sürekli olarak geliştirecek ve böylece araç içerisinde bilgisayar seviyesinde bir akıllı yaşam deneyimi elde edilebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!