Geç emeklilikte kademeli geçişe iptal gözüktü

Güncelleme Tarihi:

Geç emeklilikte kademeli geçişe iptal gözüktü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

EMEKLİLİK yaşını kadınlarda 58, erkeklerde 60'a çıkaran ‘‘geç emeklilik’’ yasası için Anayasa Mahkemesi'nde açılan davada raportör raporu tamamlandı. Raporda, emeklilik yaşının yükseltilmesinin anayasaya uygun olduğu, ancak emeklilik uygulamasındaki kademeli geçişin ise iptal edilmesi gerektiği belirtildi.

FP'nin Sosyal Güvenlik Yasası'nın iptali ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'nde, açtığı davada raportör raporu tamamlandı.

Raporda, emeklilik yaşının kadınlarda 58, erkeklerde 60'a yükseltilmesinin Anayasa'ya uygun olduğu belirtilerek, ‘‘Geç emekliliğe’’ vize verildi. Ancak, geç emeklilik uygulamasına ‘‘kademeli geçiş’’in ise Anayasa'ya aykırı olduğu kaydedilerek, ‘‘iptali’’ istendi. Yasanın bu maddesi iptal edilirse, yasanın yürürlüğe girdiği tarihte emekliliğine bir gün bile kalan, 58-60 yaşına kadar çalışmak zorunda olacak.

Bu durumda, Yüksek Mahkeme FP'nin davasını kabul ederse, Sosyal Güvenlik Yasası ve geç emeklilik uygulaması iptal edilecek. Ve Hükümet'in iptal kararı yönünde yeni bir Sosyal Güvenlik Yasası hazırlaması gerekecek.

GEÇ EMEKLİLİK SÜRECEK

Raportörün görüşü doğrultusunda kısmen iptal kararı çıkarsa, ‘‘Geç emeklilik’’ uygulaması sürecek. Ancak, kademeli geçiş iptal edilmiş olacak. Hükümet'in bu konuda da sınırlı bir düzenleme yapması gerekecek. Anayasa Mahkemesi iptal başvurusunu reddederse, Sosyal Güvenlik Yasası doğrultusundaki mevcut uygulama aynen devam edecek.

FP'nin, ‘‘Mezarda Emeklilik getiriyor. Yamalı bohça yasası’’ diye eleştirdiği Sosyal Güvenlik Yasası'nın, işsizlik sigortası dışındaki 33 maddesinin iptali ve ‘‘yürürlüğün durdurulması’’ talebiyle 4 Kasım 1999'da açtığı iptal davasında, raportör incelemesi tamamlandı.

Anayasa Mahkemesi Raportörü Salih Altay'ın, ‘‘Kısmen iptal’’ isteyen raporu üyelere dağıtıldı. Raportör Altay'ın, bu raporu esastan karar verecek Anayasa Mahkemesi üyelerini ‘‘bağlayıcı’’ nitelik taşımıyor.

İŞTE RAPOR

Altay raporunda, emeklilik yaşının kadınlarda 58'e, erkeklerde ise 60'a çıkarılmasına ilginç bir yorum getirdi. Altay, yaşam standartının yükseldiğini, sosyal güvenlik sisteminin çöküntüye uğradığını vurgulayarak, çağdaş ülkelerde olduğu gibi emeklilik yaşının yükseltilmesinin Anayasa'ya aykırı olmadığını savundu. Raportör, FP'nin başvurusunun bu yönden reddedilmesi gerektiğini belirtti.

Altay, çalışanların sigortalılık sürelerine bağlı olarak emeklilik yaşının kademeli olarak artırılmasıyla ilgili düzenleme için ise FP'nin iptal başvurusunun kabulünü istedi. Raportör Altay, kademeli geçişin Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade ederek, şu görüşü savundu: ‘‘Kademeli emekliliği düzenleyen hükümlerin, aynı sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olan çalışanlar arasında dahi eşitsizlik yarattığından yasanın, ilgili bendinin, Anayasa'nın ‘eşitlik' ilkesini düzenleyen 10'uncu maddesine aykırılığı açıktır. Bu hükmün iptali gerekir.’’

DAVALAR BİRLEŞECEK:

Sosyal Güvenlik Yasası ile ilgili olarak FP’nin dışında aralarında DYP'lilerin de bulunduğu 110 milletvekili ayrıca dava açmıştı. Bu iki davanın birleştirilecek. Mahkemenin öncelikli konuları arasında Yetki Yasası'nın iptali ve FP davası olduğu için davanın esastan görüşülmesinin 2000 yılının sonlarına kalabileceği öğrenildi.

ŞİMDİ NE OLACAK

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in belirleyeceği bir günde Sosyal Güvenlik Yasası iptali istemi esastan görüşülmeye başlanacak. Önce, raportör Altay'ın, ‘‘Kısmen iptal’’ istemli raporu okunacak. Ardından heyet esastan inceleme yapacak ve karar verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!