Gazprom: Doğalgazda Türkiye’ye indirim var

Güncelleme Tarihi:

Gazprom: Doğalgazda Türkiye’ye indirim var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2008 00:00

RUS doğalgaz devi Gazprom’un basın sözcüsü Sergey Kupriyanov, Türkiye ile hiçbir mali sorunları olmadığını ve tüm ithalatçı ülkeler gibi Türkiye için de doğalgaz fiyatında indirim yapılacağını açıkladı. Rusya’nın RİA Novosti Ajansı’na göre, Kupriyanov, Ukrayna’ya ihraç edilen doğalgaz için, "Eğer Ukrayna ile yeni anlaşma imzalanmayacak olursa, 1 Ocak 2009’dan itibaren doğalgazını keseceğiz. Yeni anlaşmanın imzalanmasına başlıca engel Ukrayna’nın Gazprom’a olan borcudur" dedi. Bir Ukraynalı gazetecinin sorduğu, "Doğalgazın karşılığını ödemeyen Transdnestr ve Türkiye gibi başka ülkeler de varken, neden yalnızca Ukrayna’ya karşı ambargo uyguluyorsunuz?" sorusuna Kupriyanov, "Transdnestr’in doğalgaz karşılındaki borcu tamamıyla refinanse edildi. Türkiye’ye gelince, bu ülke doğalgazın karşılığını zamanında ödemektedir" dedi. AA muhabirinin, "Gazpromekport şirketinin başkanı, Türkiye ziyareti sırasında Türkiye için doğalgaz fiyatının düşürüleceğini açıklamıştı. Kesin fiyat verebilir misiniz?" sorusunu ise Kupriyanov, "Kesin rakamları veremiyoruz. Yalnızca ekstra durumlarda verebiliriz. Rusya’dan doğalgaz ithal eden diğer devletler gibi, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşle ilgili Türkiye için de oldukça belirli fiyat indirimi yapılacaktır" dedi.

Güler: İndirim için henüz karar almadık

ENERJİ Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğalgazda indirim tartışmalarının halkta beklenti yarattığını, ancak indirim konusunda henüz alınmış kararın olmadığını söyledi.

Güler, " Şu ana kadar hesaplanmış rakam yok, Arkadaşlar hesap yapıyor. Doğalgazı şu anda sıfır karla satıyoruz. Rakamlar ortaya çıkınca indirimin olup olmayacağını hesaplayacağız."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!