Gaziantep Çimento'ya en yüksek teklif Limak'tan

Güncelleme Tarihi:

Gaziantep Çimentoya en yüksek teklif Limaktan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2006 11:48

TMSF'nin 90 milyon dolar muhammen bedelli Gaziantep Çimento Fabrikası'nın satışı için düzenlediği ihalenin açık artırmasında, en yüksek teklifi 93 milyon 250 bin dolar ile Limak Kurtalan Çimento verdi.

Haberin Devamı

 Swissotel'de yapılan ihalede, Oci Güney Çimento 93 milyon dolar, Limak Kurtalan Çimento Sanayi Ticaret A.Ş 91 milyon dolar ve Çimentaş 51,7 milyon dolar teklif verdi. İhalenin açık artırmasına 3 firma da katıldı.

Oci Güney Çimento'nun verdiği 93 milyon dolarlık teklifle başlayan açık artırmada, tek artırım Limak Kurtalan Çimento tarafından yapıldı.

Gaziantep Çimento Fabrikası 93 milyon 250 bin dolarlık teklifle Limak Kurtalan Çimento'ya

KONUKOĞLU: UCUZA GİTMESİ BİZİ ÜZDÜ

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, “Gaziantep Çimento Fabrikası'nın satışı ülkemize, milletimize ve alıcıya hayırlı olsun. 93 milyon 250 bin dolara satışı, daha doğrusu ucuza gitmesi bizi üzdü. Takdir kamuoyunundur” diye konuştu.
TMSF tarafından 14 Ekim 2005 tarihinde birinci ihalesi gerçekleştirilen Gaziantep Çimonta Fabrikası, 128 milyon dolara Sanko Holding'e ihale edilmişti. Ancak, Rekabet Kurumu'nun ihaleyi onaylamaması üzerine satış iptal edilmişti.

ihale edildi. İhalenin sonuçlanması ile birinci ve ikinci en yüksek teklifi veren katılımcıların, idari belgelerle birlikte alınan Rekabet Kurumu bildirim formları Rekabet Kurumu'na gönderilecek.

Rekabet Kurumu'nun uygun görüşünün gelmesi ve Fon Kurulu'nun onaylamasıyla satış işlemi sonuçlanacak.
TMSF tarafından 14 Ekim 2005'de birinci ihalesi gerçekleştirilen Gaziantep Çimento Fabrikası, 128 milyon dolara Sanko Holding'e ihale edilmişti. Rekabet Kurumu'nun ihaleyi onaylamaması üzerine satış iptal edilmişti.

Verilen bilgiye göre, Gaziantep Çimento Fabrikası yıllık 495 bin ton klinker ve 1 milyon 89 bin ton çimento üretim kapasitesine sahip bulunuyor. Fabrika, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 19 pazar payına sahip.

LİMAK YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖZDEMİR: ÇİMENTODA BÜYÜMEK İSTİYORUZ.

Limak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Limak Grubu olarak çimentoda büyümek istediklerini, yılda 5 milyon ton üretim yapacak bir çimento varlığına sahip olmayı hedeflediklerini bildirdi.  Özdemir, “Biz hep denize uzaktık. Bu fabrika denize biraz daha yakın. Önümüzdeki dönemde Suriye'nin çimento ihtiyacının çok olacağını tahmin ediyoruz. Önümüzdeki 4-5 yıllık bir projeksiyonu düşündüğümüz zaman Suriye'nin, Türkiye için çok önemli bir pazar olduğuna inanıyoruz. Onun için Gaziantep'le ilgilendik” diye konuştu.

Nihat Özdemir, Gaziantep Çimento Fabrikası'na önemli derecede yatırım yapmaları gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:  “Yıl sonuna kadar acil 20 milyon dolar yatırım gerektiriyor. Bütün değirmenlerini elden geçirmek lazım. Önemli bir yatırım yapacağız. Bu fabrika, Irak'a da mal verebilir. Ama öncelikle Suriye'ye vermeliyiz. Çünkü bizim Kurtalan ve Ergani fabrikalarımız daha ziyade Irak pazarıyla ilgileniyorlar. Bu fabrikayı özellikle Suriye pazarı için yönlendirmeye çalışacağız.”

Gaziantep Çimento Fabrikası'nın ilk ihalesine de girdiklerini ve 89 milyon teklif verdiklerini anımsatan Özdemir, ilk ihaleyi kazanan Konukoğlu Grubu'nun fabrika için bulunmaz bir fiyat verdiğini, kendilerinin ise bu kez hesap ve kitaplarını 90 milyon doların üzerinden yaptıklarını anlattı.

Rekabet Kurulu'nun kararlarına saygılı olduklarını vurgulayan Özdemir, “Rekabet Kurulu'nun hangi hesapla, nasıl yaptığını bilmiyoruz. Çeşitli hesaplama sistemleri var. Doğru olan, yanlış olan tarafları da var. Neticede etkili bir kurum. Eğer orada bir haksızlığa uğradıysanız ancak hukuka gidebiliyorsunuz” dedi.

Fabrikalarda yüzde 100-300 kapasite artırımı ya da yeni bir fabrika kurulduğu zaman Rekabet Kurulu'na gidilmediğini belirten Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Ancak Özelleştirme İdaresi ve TMSF'nin yaptığı ihaleler, satışlar ve hisse devirlerinde Rekabet Kurulu'nun kararı gerekmekte. Kapasite artırımında, yeni fabrika kurmada izin yok. Kanun böyle, bizim de yapacak bir şeyimiz yok.”

Nihat Özdemir, Gaziantep Çimento Fabrikası'nın kapasitesinin 1 milyon ton değil, 700 bin ton çimento olduğunu belirterek, “3 fabrikamızın toplam kapasitesi 3 milyon tona yaklaşıyor. Gaziantep'te eğer kapasite artırırsak 5 milyon tona ulaşabiliriz” dedi.

EN UCUZ ÇİMENTO TÜRKİYE'DE

Özdemir, çimento fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine, kendilerinin ihracat ve yurt içi fiyatlarının hemen hemen aynı olduğuna, Türkiye'nin batısındaki birkaç fabrikada farklılık bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
“Sayın Başbakanımızın fiyatlardaki artış konusunda çimentocu arkadaşlara ikazı vardı. Orada Müteahhitler Birliği Başkanımızın yanlış bir beyanı var. 'Çimento yüzde 110 civarında zam görmüştür' diyor. Böyle bir zam yok. Ortalama zam miktarı yüzde 20-25 civarında. Yüzde 100 civarında bir zam söz konusu değil. Komşu ve AB ülkeleri arasında en ucuz çimento Türkiye'de... Konut sektöründe artan fiyatları sadece çimentoya bağlamak doğru değil. Türkiye'de konut fiyatları son bir yılda arz talep dengesinden dolayı 3 misline yakın arttı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!