Gates Vakfı, yoksullara yönelik bankacılık modeli geliştirecek

Güncelleme Tarihi:

Gates Vakfı, yoksullara yönelik bankacılık modeli geliştirecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2009 00:00

Microsoft ile 20’nci yüzyılı değiştiren hatta gelecek yüzyıllara şekil veren kişi olarak anılan Bill Gates’in vakfı sıtma, AIDS ve diğer salgın hastalıklarla mücadelenin ardından bankacılığı yoksullara taşımaya hazırlanıyor.

Bill & Melinda Gates Foundation ismini taşıyan vakıf, yoksullara mevduat hesabını bile taşımayı planlarken, günde 2 doların daha altında yaşamaya çalışan insanların nasıl tasarruf edip, mevduat hesabına sahip olacakları eleştiriliyor. Gates Foundation’ın finansal hizmetlerini yöneten Bob Christen, günde 2 doların daha altında yaşamaya çalışan insanların mevduat hesabına sahip olmasını anlamanın zor olduğunu belirterek, yoksulların güvenli yerlere paralarını yatırabilmelerinin önemine değindi.

35 milyon dolar bağış

Dünyanın en varlıklı hayır kurumu, Afrika, Asya, Güney ve Orta Amerika’da gelişmeye başlamış bankacılık hizmetleri ajanslarına yardımları kolaylaştırmak için 35 milyon dolar hibe etti. Gates çiftinin vakfı, bankacılık tarihinde önemli çabaları olan Alliance for Financial Inclusion aracılığıyla pek çok organizasyona destek vermeye çalışacak. Böylece insanların yoksulluktan kurtulması ve çocuklarının eğitimi için tasarruf yapabilmeleri, kendi işlerini kurup, geleceği planlamaları bekleniyor. Mevduat hesapları, sigorta ve diğer finansal hizmetlerle, cep telefonu, kiosklar ve postanelerden para transferi yapmak da mümkün olacak.

2.5 milyar kişi bankasız

Gates Foundation, yoksul girişimcilere krediyi, mikro krediyi de kapsayan çeşitli çalışmalara bugüne kadar 350 milyon dolar yatırım yaptı. Christen, mevduat hesaplarının pek fakir insanlar için çok temel bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “2.5 milyar insan yani dünyanın yarısı mevduat hesabı, bankayla ilişkisi yok” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!