Garipoğlu, Sümerbank'ı Vakıfbank destekli almış

Güncelleme Tarihi:

Garipoğlu, Sümerbankı Vakıfbank destekli almış
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

DYP-CHP hükümeti döneminde Sümerbank'ı 103 milyon 460 bin dolara alan işadamı Hayyam Garipoğlu'nun, 62 milyon dolarlık teminat mektubunu Vakıfbank'tan aldığı ortaya çıktı.

Hayyam Garipoğlu'nun özelleştirme yoluyla sahibi olduğu Sümerbank'ı Vakıflar Bankası'nın 62 milyon dolarlık teminat mektubuyla aldığı belirlendi. Böylece Garipoğlu'nun bir kamu bankasına, bir başka kamu bankasının desteğiyle sahip olduğu da belgelendi. Vakıflar Bankası o dönemde doğrudan Başbakan Tansu Çiller'e bağlı olarak çalışıyordu.

Hürriyet'in edindiği ve Vakıflar Bankası yönetimi tarafından da doğrulan bilgilere göre, Garipoğlu Ekim 1995 başında Sümerbank ihalesini kazandı. İhale sözleşmesi ise 17 Ekim 1995 tarihinde imzaladı. Garipoğlu, Vakıflar Bankası'ndan edindiği, yine 17 Ekim 1995 tarihli 62 milyon dolarlık teminat mektubunu Özelleştirme İdaresi'ne sununca, hukuken ve fiilen bankanın sahibi oldu.

BANKA ÇİLLER'E BAĞLI

Garipoğlu teminat mektubunu Başbakan Tansu Çiller'in Vakıflar Bankası'nı doğrudan kendisine bağladığı, ancak Devlet Bakanı Necmettin Cevheri'nin de bankayla yakından ilgili olduğu dönemde aldı. Aynı dönemde bankanın Genel Müdürlüğü'nü Fehmi Gültekin, kredilerden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığını ise şimdiki Genel Müdür Altan Koçer yürütüyordu. Vakıflar Bankası'nda o dönemde İstanbul'dan verilen kredilerden sorumlu Genel Müdür Yardımcıları ise Nevzat Acar ile Ramazan Gündüz'dü.

KEFİL VE ALICI HAYYAM

Nesim Malki cinayetinden sonra adı daha sık gündeme gelmeye başlayan ve bu nedenle DGM tarafından iki-üç kez ifadesine başvurulan Garipoğlu, bir kamu bankasını, bir başka kamu bankasının kredisi ile alırken, iki şirketini devreye soktu.

Vakıflar Bankası Mecidiyeköy şubesinden TMK (Teminat Mektubu Karşılığı) alınan ve sabit sayısı 519 olan kredinin 45 milyon dolarlık kısmı, 43 milyon dolar risk gösterilerek Sümerbank'ın alıcısı ve sahibi olan Garipoğlu'na ait İpekstil San. ve Tic. A.Ş adına alındı. Bu kredideki teminatlar ise Hidrojen Peroksit A.Ş, Toros Biracılık ve Malt Sanayi A.Ş, gösterildi.

Kredi anlamına gelen teminat mektubunun 17 milyon dolarlık kısmı da 16 milyon dolar risk gösterilerek yine Garipoğlu'na ait Amasya Tekstil A.Ş adına açıldı. Bu kredideki teminatlar ise, Hayyam Garipoğlu'nun kendisi ile kardeşi Kasım Garipoğlu ve Akmaya A.Ş gösterildi.

Vakıflar Bankası'nın Garipoğlu'na verdiği ve kredi anlamına gelen bu mektubun o dönemdeki TL karşılığı ise 9 trilyon olarak kayda geçirildi.

Süresi iki yıl bir hafta olan teminat mektubunun ödeme günü geldiğinde, Garipoğlu, beraberinde o dönemdeki Sümerbank Genel Müdürü Şükrü Karahasanoğlu bulunduğu halde Vakıflar Bankası yönetiminden süre uzatımı istedi. Mesut Yılmaz hükümeti döneminde, 1997 Ekim ayı sonunda yapılan bu talep, banka yönetimi tarafından kabul edilmeyince, Garipoğlu, mektubu iade edip, bankanın komisyonunu da ödeyerek, banka ile ilişkisini bitirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!