Garanti, Osmanlı'yla ‘ikinci büyük’ oluyor

Güncelleme Tarihi:

Garanti, Osmanlıyla ‘ikinci büyük’ oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2001 02:07

Garanti Bankası ile Osmanlı Bankası birleşiyor. Her ikisi de Doğuş grubuna ait olan iki bankanın birleşmesiyle 11 milyar dolarlık aktif büyüklüğe ulaşacak olan Garanti Bankası, Ziraat Bankası'ndan sonra Türkiye'nin en büyük 2'nci, özel sektördeyse en büyük bankası olacak.

Doğuş grubu bünyesinde faaliyet gösteren Garanti Bankası ile Osmanlı Bankası birleştiriliyor. Her iki bankanın yönetim kurullarının aldığı karar doğrultusunda Garanti Bankası ile 138 yıllık köklü geçmişe sahip Osmanlı Bankası, faaliyetlerine bundan böyle Garanti Bankası çatısı altında devam edecek. Birleşme sonucunda Garanti Bankası, 11 milyar dolar aktif büyüklüğü, yüzde 9.2 piyasa payıyla Ziraat Bankası'ndan sonra Türkiye'nin en büyük ikinci bankası ve Türkiye'nin en büyük özel sektör bankası haline gelecek. Garanti Bankası, birleşme öncesinde de Osmanlı Bankası'nın tamamına sahipti.

Doğuş grubundan yapılan açıklamaya göre, birleşmeye ilişkin gelişmelerin ayrıntıları, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ve Osmanlı Bankası Genel Müdürü Turgay Gönensin'in katılacağı 18 Ekim'de düzenlenecek basın toplantısıyla açıklanacak.

Açıklamada, her iki bankanın yönetim kurullarının aldığı karar doğrultusunda yabancı kuruluşlar tarafından pekçok kez Türkiye'nin en iyi bankası seçilen Garanti Bankası ile 138 yıllık köklü geçmişiyle sektörde saygın bir yere sahip olan Osmanlı Bankası, faaliyetlerini Garanti Bankası çatısı altında sürdürecek.

Osmanlı Bankası 31 Ağustos'ta tamamlanan birleşme operasyonu ile, yine Doğuş Grubu bankası olan Körfezbank'ı devralmıştı. Garanti Bankası ile İtalyan Intesa BCI arasındaki ortaklık görüşmeleri yapılıyordu. Ancak uluslararası alanda meydana gelen son gelişmeler nedeniyle yatırım kararının ertelendiği duyurulmuştu.

EN BÜYÜK İKİNCİ

Garanti Bankası, Osmanlı Bankası'nı devralması sonucunda, Türk bankacılık sisteminde aktif büyüklüğü bakımından Ziraat'tan sonra ikinci büyük banka haline gelecek. Garanti Bankası ayrıca en büyük özel sektör bankası olacak.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB)'nin 2001 Haziran bilgilerine göre Türkiye Garanti Bankası 7 milyar dolar, Osmanlı Bankası ise 4 milyar dolar aktif büyüklüğüne sahip. Osmanlı Bankası'nın Körfezbank ile birleşmesinden sonra oluşan 4 milyar dolarlık aktif büyüklüğünün Garanti Bankası'na dahil olmasıyla Garanti'nin aktifleri 11 milyar dolara ulaşacak. Garanti ve Osmanlı birleşmesi sonrasında Garanti Bankası'nın mevduat toplamı 6 milyar dolar düzeyine yükselecek. Birleşmeyle birlikte 282 olan Garanti Bankası şube sayısı 339'a yükselirken, toplam personel sayısı da 6.479'a çıkacak.

1946’DA KURULDU

Türkiye Garanti Bankası A.Ş. 1946’da Ankara'da kurulan tek şubesi ile finans sektöründeki özel bankalar arasında yerini aldı. 1983’de Doğuş Holding bünyesine katıldı. Garanti'nin, 5.541 çalışanı, yurtiçinde 282 şubesi, yurtdışında Lüksemburg ve Malta'daki şubeleri ve 18 ofisi bulunuyor. Garanti Bankası; Hollanda'da UGBI, Rusya'da Garanti Bank Moscow’un tamamına sahip.

Birleşme Garanti'ye ne getirecek

11 milyar dolarlık aktifle Türkiye'nin en büyük ikinci bankası olacak.

Türkiye'nin en büyük özel sektör bankası haline gelecek.

Yüzde 9.2 pazar payına ulaşacak.

Daha güçlü kredi kartı ve yatırım fonu portföyleri oluşacak.

Rekabet avantajı artacak.

Fonlama maliyeti düşecek, operasyonel verimlilik artacak.

Sermaye kárlılığı sağlanacak, kárlılık artacak.

İtalyan İntesa ortaklığı olmadı

Geçen yılın ortalarına doğru dünyanın büyük bankalarıyla ortaklık görüşmelerine başlayan Garanti Bankası, Kasım ve Şubat krizlerinden sonra İtalyan İntesa BCI ile ortaklık görüşmelerine başlamıştı.

Ancak, İtalyan İntesa BCI, Mart ayında başlayan ortaklık sürecine Eylül ayında son verdi. Eylül ayında İtalya'nın en büyük bankası olan Intesa BCI uluslararası koşullarda ciddi değişiklikler yaşanması nedeniyle Garanti Bankası ile ilgili yatırım kararını ertelediğini açıkladı.

Banka İtalyan Olivetti'nin yeni ortağı Olimpia SPA'nın yüzde 10 hissesinin 520 milyon euro karşılığında ortak olmayı Garanti Bankası ile ortaklığa tercih etti.

Uluslararası alandaki varlığını seçici bir biçimde geliştirmeyi hedefleyen ve birkaç bankanın birleşmesiyle oluşan Banca Intesa Grubu'nun 6 trilyon 629 milyar 613 milyon 716 bin İtalyan lireti sermayesi bulunuyor. Açık adı Banca Intesa Banca Commerciale İtaliana SPA olan grubun İtalya'da 900, Güney Amerika'da 200'den fazla şubesi bulunuyor ve 46 ülkede faaliyet gösteriyor. Banka, 300 milyar dolar ile Türkiye bankacılık sektörünün üç misli aktif büyüklüğüne sahip.

Osmanlı İmparatorluğu’nun Merkez Bankası’ydı

Garanti Bankası ile birleşecek olan Osmanlı Bankası 145 yıl önce kuruldu. 1996 yılında Doğuş grubu bankalarından biri olan Osmanlı Bankası, Osmanlı Devleti'nin Merkez Bankası görevini üstlenmişti. Osmanlı Bankası, Kurtuluş Savaşı'nda Ankara Hükümeti'ni desteklemiş ve Türk bankacılığının oluşturulmasında önemli görevler üstlenmişti.

İş Bankası'nın kuruluşunda da önemli rol oynayan Osmanlı Bankası 19'uncu yüzyılda banknot basma yetkisine sahipti. Türkiye'nin yaşayan en eski bankası olan Osmanlı Bankası, 1856'da İngiliz ortaklar ile İngiltere'de kuruldu. 1863 yılında Fransız, İngiliz ve Osmanlı Devleti'nin de bulunduğu Türk hissedarlarca ‘Bank-ı Osmani-i Şahane’ adı altında özel bir ferman ile çok ortaklı hale geldi.

Sultan Abdülaziz’in özel fermanıyla Osmanlı Bankası'na imparatorluk toprakları üzerinde banknot ihraç etme imtiyazını da sağladı. Banka 1874 yılında Merkez Bankası görevini üstlendi.

Türkiye'de bankacılık mesleği norm ve standardlarının kurulmasında önemli görevler üstlenen Osmanlı Bankası, kuruluşundan itibaren Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yatırımlarında kaynak sağlama konusunda önemli katkılarda bulundu.

İlk kuruluş yıllarından bu yana 107 yıl hizmet verdiği Karaköy binasından 4 şubat 1999'da 136'ncı kuruluş yıldönümünde Maslak'taki yeni genel müdürlük binasına taşındı. 1920-1930 yılları arasında Orta Doğu'da yaygın şubeleşmeye gidildi. 1956 yılında Banka'nın Mısır'daki 90 yıllık varlığı devletleştirme yolu ile son buldu. Aynı dönemde Kenya, Uganda, Tanzanya, Rodezya ve Körfez ülkelerinde yeni şubeler açıldı.

Birinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun Merkez Bankası hüviyetini taşıyan Osmanlı Bankası, 1933'de bir numaralı resmi devlet bankası kimliğini T.C. Merkez Bankası'na devretti ve özel ticari banka olarak çalışmalarına devam etti.

1952 yılında ise yapılan bir sözleşme ile günümüze kadar gelen kesin statüsünü kazandı. Osmanlı Bankası, 1947'de amblem-logo tasarımında yenilik yaptı. 1969 yılında, ana sermayedar Grup Paribas'nın isteği doğrultusunda Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki şubelerini Grindlay'e satan Osmanlı Bankası sadece Türkiye’de hizmet vermeye başladı ve 1993 yılında anonim şirket oldu.

Haziran 1996 yılında hisseleri Garanti Bankası'na ait Clover Investment tarafından satın alınan Osmanlı Bankası, böylelikle Doğuş Grubu'na dahil oldu.

Osmanlı adı için formül aranıyor

Doğuş Grubu yönetimi, bir yandan İMKB'ye gönderdiği açıklamada, ‘‘Osmanlı Bankası'nın tüzel kişiliğinin ortadan kalkacağını’’ duyurdu. Ancak, diğer taraftan da ‘‘Osmanlı Bankası’’nın tarihi geçmişi nedeniyle adını korumanın formülünü arıyor. Bankacılık sektöründen, ‘‘Doğuş Grubu, Osmanlı Bankası adını, küçük bir yatırım bankasına dönüştürerek koruyabilir’’ yorumları yapılıyor. ‘‘Osmanlı’’ adının, birleşmeyle doğacak yeni dev bankada yaşatılıp, yaşatılamayacağı formülü üzerinde de duruluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!