Garanti limiti 3 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Garanti limiti 3 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2013 00:45

Hazine garantili ihalelerde limit uygulamasına geçiliyor.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hazine garantilerinde üst limit uygulamasına 2014’ten itibaren geçileceğini açıklayarak, bunun 3 milyar dolar olarak belirlendiğini ifade etti. Söz konusu üst limit uygulamasına Üçüncü Köprü ve Gebze-İzmir Otoyolu’nun dahil olmadığı belirtildi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, son dönemde Kamu Özel İşbirliği Projeleri’ne başvurulduğunu hatırlatarak, “Hazine garantilerine 2014 yılında 3 milyar dolar üst limit getirilecek” dedi. Hazine tarafından İstanbul Boğazı Karayolu Boğaz Tüp Geçişi Tüneli Projesi ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin birinci kısmına ilişkin borç üstlenim anlaşmaları imzalandığını söyleyen Babacan “Önümüzdeki dönemde de, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin ikinci kısmı ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’ne ilişkin finansman borç üstlenim müzakerelerine başlanacak” dedi.

HAZİNE GARANTİSİNDEN FARKLI

Babacan’ın bu açıklaması akıllarda soru işaretleri yaratırken, Hazine’den yapılan açıklamada ise Üçüncü Köprü ve Gebze-İzmir Otoyolu’nun borç üstlenim limitine dahil olmadığı belirtildi. Yetkililer şu bilgiyi verdi: “Bu durumda anlaşmalarda öngörülen şartlar doğrultusunda görevli şirket tarafından yatırım için kullanılan ve halihazırda geri ödenmemiş kredi tutarının Hazine müsteşarlığınca üstlenilmesi öngörülmektedir. Söz konusu üstlenim mekanizması 4749 sayılı kanunda tanımlanan Hazine garantisi sisteminden farklıdır.Mezkur Kanunda Hazine Müsteşarlığı’nca bir mali yıl içinde taahhüt edilecek toplam borç üstlenimine ilişkin limitin Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile belirleneceği hükme bağlanmıştır. Ancak, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ihale ilanına çıkılmış olan projeler bu limitten muaf tutulmaktadır. Bu nedenle Gebze- İzmir Otoyolu Projesi (İzmit Körfez geçişi dahil) ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi (Üçüncü Köprü dahil) söz konusu limite dahil değildir. Borç üstlenim limiti uygulaması 2014 yılından itibaren başlayacak olup, taahhüt edilecek borç üstlenim limitinin 2014 yılı için 3 milyar dolar olması planlanmaktadır.”

KİT’LERİN ZARARI 3.4 MİLYAR

Başbakan Yardımcısı Babacan, KİT’lere Hazine bütçesinden yapılacak sermaye transferi tutarının 2013’te 4.2 milyar lira, 2014’te ise 3.5 milyar lira olmasını beklediklerini de kaydetti. Babacan, “2013’te 1.6 milyar lira olarak gerçekleşmesi beklenen KİT’lere görev zararı ödemesinin ise 2014’te 1.8 milyar lira olmasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Şeffaflık uyarısı yaptı

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, istihdamdaki güçlü seyre rağmen işgücüne katılım oranındaki artışın, işsizlik oranının bu yıl tedrici olarak yükselmesine yol açtığını kaydetti. Babacan, 2013 yılında işsizlik oranının yüzde 9,5 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi. Sayıştay raporlarına yönelik eleştiriler hakkında da konuşan Babacan, iyi işleyen demokratik sistemlerde yönetimlerin şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesine göre çalışmasının son derece önemli olduğunu vurguladı. Babacan, “Sayıştay Kanunu’nun ilk yılı olması nedeniyle bazı konularda uygulama sorunu olmasını doğal karşılamak lazım” dedi.

Fenerbahçe’ye bir rest de Babacan’dan

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da Fenerbahçe’ye banka resti çekti. Babacan, milletvekillerinin soruları üzerine, “Banka kurmak için 300 milyon liralık ödenmiş sermaye olması lazım. Kaldı ki Fenerbahçe’nin ciddi borcu var. Banka kurmak için tecrübe ve geçmişte itibar sıkıntısı olmaması gibi de kriterler var” dedi.

Haberin Devamı

‘Altın’da bu yılın açığı 8.8 milyar dolar

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, 2012’de 13.3 milyar dolar olan altın ihracatının 2013’te 4.2 milyar dolara gerilemesini beklediklerini açıkladı. Babacan, “2012’de 7.6 milyar dolar olan altın ithalatının bu yıl 13 milyar dolar olacağını tahmin ediyoruz. Böylece 2012 yılında 5.7 milyar dolar fazla veren altın dengesinin 2013’te 8.8 milyar dolar açık vereceğini öngörüyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!