‘Game of Thrones’ Türkiye’de canlanıyor

Güncelleme Tarihi:

‘Game of Thrones’ Türkiye’de canlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2017 22:07

Artık dünya mirası olan antik kentleri 3 boyutlu olarak yerinde deneyimlemek mümkün. Bunu da Bilkom’un geliştirdiği iVisit Anatolia uygulaması ile yapabiliyorsunuz. İlk olarak Bergama’da başlatılan projede şimdiki hedef tüm Anadolu’ya yaygınlaştırılması.

Haberin Devamı

TARİH boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu’nun kuşkusuz en önemli değerlerinden biri tarihi mirasları… UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki eser sayısı itibariyle 17. ülke konumundayız. Tabii Türkiye’den yurtdışına kaçırılan eserleri de unutmamak lazım. Dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe’deki yapılardan, Antik Zeugma Kenti’ne, Türkiye’nin her yerinden tarih fışkırıyor. Peki, yüzlerce yıl öncesine gidip bu yapıları görme imkânınız olsun istemez miydiniz? Teknolojiyle artık bu da mümkün. Bilkom, antik kentlerdeki yapıların orijinal hallerini tablet bilgisayar veya akıllı telefonlar üzerinden 3 boyutlu ve 360 derece sanal olarak yerinde gezme imkânı sunuyor.

ANTİK KENTLER ÜÇ BOYUTLU

Bilkom Kurumsal Gelişim ve Bilgi Teknolojileri Müdürü Azade Çerkezoğlu Çavuş, Türkiye’nin ve dünyanın ilk yerinde 3 boyutlu gezinme deneyimi sunan projenin gelişimini şöyle anlatıyor: “Bu bir mobil uygulama. Adı iVisit Anatolia. Bilkom, distribütörlüğünü üstlendiği Graphisoft ile görüşerek, 3 boyutlu mimarlık yazılımı olan ArchiCAD’ı, dünyada ilk kez antik alanların yeniden modellenmesi için kullandı. Graphisoft’un iş ortağı Abvent’in, henüz inşa edilmemiş, çizim aşamasında olan ev, ofis veya çevre planlarını izletebilmek amacıyla kullandığı ‘iVisit’ isimli 3 boyutlu panorama uygulaması ise çalışmanın temelini oluşturdu. Bilkom da uygulamayı geliştirerek ‘iVisit Anatolia’ aplikasyonunu oluşturdu.”

Haberin Devamı

Bergama Belediyesi işbirliği ile başlayan ve 9 Eylül, Gediz, Yaşar Üniversiteleri mimarlık fakülteleri öğrencileri ile hayat bulan projeyi tüm Türkiye’ye yaygınlaştırmak istediklerini söyleyen Çavuş, uygulamanın nasıl çalıştığını şöyle anlatıyor: “Bergama’da alanlarda büyük bilgilendirmeler var, panolar var. Siz o panonun olduğu yerden hiza alıyorsunuz, alanı üç boyutlu gezebiliyorsunuz. Bergama Belediyesi alana internet de koydu. Mesela siz panoya gittiniz, sağ sol yukarı aşağı hareket edip alanda bire bir göz hizasıyla antik yapıları görebiliyorsunuz.”

Projenin ikinci etabını Edirne’de yapacaklarını kaydeden Çavuş, “Hem camisiyle, hem antik alanlarıyla, aynı zamanda Osmanlı’nın ilk başkentlerinden, antik kent Hadrianapolis’e ev sahipliği yapmış bir şehir... Dev surlarla kaplı bir şehirmiş Edirne eskiden. Game of Thrones dizisinde büyük bir duvar vardır. Oradaki şehre benziyor. Antik tarihin en büyük duvarlarının olduğu yerlerden bir tanesi. M.S. II. yüzyıla ait ve kente adını veren İmparator Hadrian tarafından inşa edilen kent surlarını üç boyutlu olarak canlandıracağız” diyor.

Haberin Devamı

HEP ‘NASILDI’ DİYE HAYAL EDİLİR

EGELİ olduğunu söyleyen Çavuş, “Biz Ege kültüründe tarih alanımız çok fazla olduğu için şunu biliyoruz mesela tarihi bir alana girdiğiniz zaman, hele çok küçük yaşta oraya giriyorsanız, sizi gezdirirler böyle bir pano vardır, üzerinde ‘şu anda hamam bölgesindesiniz’ diye bir nokta vardır. O noktanın dışında hiçbir şey göremezsiniz çünkü her şey yerle bir olmuş. Ve hep ‘Nasıl bir yerdi burası acaba’ diye onu hayal edersiniz. Biz de antik tarihi canlandıralım, dedik. Üç üniversite ile işbirliğine başladık, Gediz, Yaşar ve 9 Eylül” diyor.

IŞİD YIKIYOR, SİZ CANLANDIRIYORSUNUZ

ÇAVUŞ, UNESCO Genel Sekreteri Irina Bokova’nın uygulamaya ilişkin kendilerine, “Şu anda Suriye’de IŞİD antik alanları bombalıyor. Sizin varlığınızda olanlar belki tekrar hayat bulacak, üzücü olan oraların gitmiş olması” dediğini aktarıyor.

Haberin Devamı

‘Game of Thrones’ Türkiye’de canlanıyor

SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞ ÖDÜLLERİ 2017 İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Akademisi’nin iş dünyasının örnek projelerini ödüllendirmek üzere 4 yıl önce başlattığı Sürdürülebilir İş Ödülleri’ne başvuru süreci başladı. Sürdürülebilir İş Ödülleri’ne bu yıl “Sürdürülebilir İnovasyon” ve “Sürdürülebilirlik Raporu” olarak iki yeni kategori eklendi. Sosyal Etki, Sürdürülebilirlik İletişimi, İşbirliği, Tedarik Zinciri Yönetimi, Çeşitlilik ve Dahil Etme, Karbon ve Enerji Yönetimi, Atık Yönetimi, Su Yönetimi ve Startup kategorilerinin yanı sıra şirketler bu kategorilerde de başvuru yapabiliyor.

BAKMADAN GEÇME!