Galleria dertli

Güncelleme Tarihi:

Galleria dertli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Printemps'ın başarısızlığı ve iflası bütün alışveriş merkezini kötü etkiledi

İstanbul'un, hatta Türkiye'nin ilk alışveriş merkezi olarak on yıl önce açılan Galleria, ilk olmanın bütün zor yanlarını yaşadı. Ama bu tecrübelerden kazançlı çıkamadı. Daha sonra açılan alışveriş merkezleri onu gölgede bıraktılar.

İstanbul'un ilk alışveriş merkezi olan Ataköy Galleria, peşpeşe açılan dev tesislerin gölgesinde kalınca, papucu dama atıldı.

Eski cumhurbaşkanlarından Turgut Özal'ın 1988 yılında açılışını yaptığı Galleria, bugünlerde sinek avlıyor. Dükkan sahipleri müşteri kaybından dert yanıyor, ‘‘kira bile çıkmıyor, yönetimin bir atılım yapması şart’’ diyorlar. Toplam 77 bin metrekare üzerine kurulu dev tesis bir zamanlar adım atmanın bile imkansız olduğu günlerini arıyor.

Kurulduğu yıllarda lokantalarda masa bulmak için dakikalarca sıra bekleyen müşteriler artık ortada yok. İlk açıldığında büyük bir yenilik olarak kabul edilen buz pisti de bomboş duruyor.

Galleria'nın bu çöküşünü, dükkan sahipleri birkaç nedene bağlıyorlar. Nedenlerin başında iflas ettiği için kapatılan Printemps geliyor. Printemps mağazası, Galleria'nın büyük bir bölümünü oluşturuyordu ve alışveriş merkezi için bir lokomotif görevi görmesi düşünülmüştü. Ancak Printemps hiçbir zaman yoluna girmedi, Printemps'ı tamamen devralmak zorunda kalan devlet burada başarılı bir yönetim mekanizması oluşturamadı ve sonunda mağaza kapandı. Şu anda da Printemps'ın yerine yeni bir mağaza açılmış değil. Bu büyük bölümün kepenklerinin kapalı olması, müşteri potansiyelini azaltıyor.

Galleria'nın gözden düşmesinde bir başka neden de şehir içinde ulaşımı daha kolay başka alışveriş merkezlerinin açılması. Galleria'dan sonra Avrupa yakasında birçok hipermarket ve alışveriş merkezi açıldı: Migros Beylikdüzü, Etiler Akmerkez, Bakırköy Carousel, Akatlar Mayadrom, Beşiktaş Cemal Şenoğlu Center, Güneşli Metro, Beylikdüzü Continent, Macro Marketler, Yeşilyurt Yeditepe Hipermarket, İsmar marketleri, Contour...

Müşteriler bu merkezlere kayarken, bugünlerde Galleria'yı en çok yaşlılar ve sakin bir ortamda alışveriş yapmak isteyenler seçiyor.

Galleria'da halen Migros, Beymen, Fatoş oyuncak, Arçelik, Mavi Jeans, Lacoste gibi tanınmış birçok mağaza bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!