Galatasaray ve Beşiktaş Borsa'da sahaya çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Galatasaray ve Beşiktaş Borsada sahaya çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2002 02:10

Galatasaray ile Beşiktaş hisse senetleri bugün borsada işlem görmeye başlıyor. Galatasaray 87 bin, Beşiktaş ise 57 bin 500 lira baz fiyatlarla alınıp satılmaya başlayacak.

Diğer taraftan, yutdışında yoğun ilgiyle karşılaşan Galatasaray'ın yüzde 13.9'unu Morgan Stanley, yüzde 12.8'ini de Genesis'in aldığı açıklandı.

Yeşil sahalardaki rekabet, elektronik ortamda borsaya taşındı. Galatasaray ve Beşiktaş, bugünden itibaren İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal Pazarı'nda işlem görmeye başlıyor.

İMKB Yönetim Kurulu'nun kararına göre, Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar AŞ'nin halka arz edilen 325 milyar 600 milyon lira nominal değerli B grubu hamili hisse senetleri, halk arz fiyatı olan 87 bin lira baz alınarak, ‘GSRAY’ kodu ile işlem görecek. Şirketin işlem sırasına gönderilecek olan emirlerde maksimum lot miktarı 250 olarak uygulanacak.

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin halka arz edilen 326 milyar 500 milyon lira nominal değerli B grubu hamili hisse senetleri de halk arz fiyatı olan 57 bin 500 lira baz alınarak, ‘BJKAS’ kodu ile işleme açılacak. Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin işlem sırasına gönderilecek emirlerde de maksimum lot miktarı 250 olacak.

Galatasaray‘ın satışa sunulan hisselerinin yüzde 13.9’unu uluslararası varlık yönetim şirketlerinden Morgan Stanley Dean Witter Investments aldı.

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar AŞ'den, İMKB'ye gönderilen açıklamada, hisse senetlerinin satış sonuçları uyarınca, satışa sunulan hisse senetlerinin yüzde 5'inden fazlasını alan gerçek ya da tüzel kişiler açıklandı.

Açıklamaya göre, toplam halka arzın 45 milyar 373 milyon lira nominal tutarına tekabül eden yüzde 13.9'luk kısmına Amerikalı Morgan Stanley Dean Witter Investments sahip oldu. İngiltere'den Genesis 41 milyar 576 milyon lira nominal tutara denk gelen yüzde 12.8'lik kısmı, Bear Stearns da 27 milyar 110 milyon lira nominal tutara denk gelen yüzde 8.3'lük kısmı aldı.

Galatasaray'ın yurtiçi ve yurtdışında halka arz edilen hisse senetlerine 1.66 ile 3.7 kat arasında talep geldi. Halka arzla ilgili yapılan açıklamaya göre, halka arz edilen hisselerin yüzde 65'i yurtdışı yatırımcılara yüzde 35'i de Türkiye'deki yatırımcılara arz edildi.

Yurtdışına ayrılan hisselerin tamamı Avrupa ve Amerika‘da yerleşik kurumsal yatırımcılara satıldı. Global Menkul Değerler’in aracılık ettiği yurtdışı halka arzda Galatasaray ve Global, arz öncesi 23 Ocak-1 Şubat 2002 tarihleri arasında sırayla Milano, Paris, Frankfurt, Edinburgh, Londra, Cenevre ve Atina şehirlerini içine alan bir tanıtım gerçekleştirdi. Yurtiçi halka arzda 3 bin 312 bireysel yatırımcıya, 241 alım gücü yüksek yurtiçi bireysel yatırımcıya, 44 yurtiçi kurumsal yatırımcıya ve 139 Galatasaray Spor Kulübü üyesine satış yapıldı.

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ'den İMKB'ye gönderilen açıklamada ise 326 milyar 500 milyon lira nominal değerdeki hisse senetlerinin halka arzında, satışa sunulan kısmın yüzde 5'inden fazlasını satın alan kişi veya kurum olmadığı bildirildi.

Boy: Kulüplerde inceleme sürüyor

İstanbul Defterdarı Kadir Boy, üç büyük spor kulübünün vergi borçlarıyla ilgili rakamların gerçeği yansıtmadığını söyleyerek ‘‘Daha inceleme devam ediyor. Üstelik sadece üç büyüğü değil tüm spor kulüplerini denetliyoruz’’ dedi. Boy yaptığı açıklama ile ‘‘İstanbul Defterdarlığı'nın Fenerbahçe ve Galatasaray hakkında eleştirel, Beşiktaş hakkında da olumlu rapor yazdığı’’ şeklindeki haberlerde gerçek payı olmadığını savundu. Boy, bu konuda şunları aktardı: ‘‘Defterdarlık sadece üç büyük spor kulübü hakkında değil tüm spor kulüpleri hakkında sporculara yapılan transfer ödemelerini konu alan vergi incelemesi yapmaktadır. İncelemeler henüz bitmemiştir. Dolayısıyla söylenen rakamlar afakidir. Zira her üç kulüp de dahil olmak üzere tüm kulüplerin incelemesi devam etmektedir. Söylenen tutarları içeren bir rapor ve ihtiyati tahakkuk ya da ihtiyati haciz uygulaması söz konusu değildir.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!