Galata Köprüsü’nde çözüme yaklaşıldı

Güncelleme Tarihi:

Galata Köprüsü’nde çözüme yaklaşıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Galata Köprüsü'nün onarımı için üç kuruluş arasındaki anlaşmazlığı önleyecek protokolün cuma günü imzalanması bekleniyor.

Karayolları, İller Bankası ve istanbul Büyükşehir Belediyesi arasında Galata Köprüsü'nün onarımı konusunda yıllardır devam eden anlaşmazlık, her şey planlandığı gibi giderse önümüzdeki cuma günü (30 Temmuz) çözüme ulaşacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan protokol taslağı yarın Karayolları Genel Müdürlüğü'ne iletilecek. Çarşamba günü mesai saati bitimine kadar Karayolları'nın taslağı inceleyerek cevap vermesi, Perşembe günü tarafların biraraya gelerek görüşmeler yapması ve Cuma günü de protokolün imzalanması bekleniyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi arasında 1984'de protokol imzalanarak inşaatı başlanan köprünün 1987'de tamamlanarak belediyeye devri planlanıyordu. Köprü inşaatı ancak 1999 yılında tamamlanabildi. Protokol gereği Büyükşehir Belediyesi köprü ve yaklaşım yollarının kamulaştırılmasını, Karayolları dış finansmanı, işin ihalesini ve teknik kontrolünü yapıp köprünün belediyeye devrini, İller Bankası da iç finansmanı, krediden karşılanamayan KDV, resim ve harç giderlerini karşılamayı taahhüt etmişti. Açma kapama sistemlerindeki arıza nedeniyle halen Karayolları Genel Müdürlüğü ile STFA-Thyssen ortaklığı yeni kredi olanaklarını araştırıyor. Ama kapaklardaki bozukluk nedeniyle 1.5 milyar dolar zararları olduğunu öne süren Türkiye Gemi Sanayii A.Ş. de, Karayolları aleyhine dava açtı. Büyükşehir yetkilileri, ‘‘Yükümlülüğümüz olmamasına rağmen Karayolları'na yardımcı olmaya karar verdik ve elediye Karayolları'na iç kaynak ödemesini, hakediş tarzında olması halinde taahhüt etmekte’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!