Fuarın geliri Akdeniz fokuna

Güncelleme Tarihi:

Fuarın geliri Akdeniz fokuna
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bugün başlayan Doğu Akdeniz Turizm Fuarı Akdeniz ülkelerini İstanbul'da buluşturuyor

Beylikdüzü'ndeki fuar, hafta sonu bütün tüketicilere açık bir şenlik yerine dönüşecek. Tüketicilere yapılacak çekilişlerde yurt içi ve yurt dışı birçok bedava seyahat imkanı sağlanacak. Türü tehlikede olan Akdeniz Foku, fuarın maskotu. Fuarın bilet gelirleri fokun korunmasına adanacak.

Dünya turizm pazarının merkezi kabul edilen Akdeniz bölgesi ülkelerini buluşturacak olan Doğu Akdeniz Turizm Fuarı Emitt'99- Voyager bugün başlıyor.

21 Şubat tarihine kadar İstanbul Beylikdüzü'ndeki Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde devam edecek fuar Türkiye'den yurtdışına giden turist pazarından pay almak isteyen ülkelerin akınına uğradı. Fuarı düzenleyen Ekin Yazım Merkezi Genel Müdürü Halim Bulutoğlu, bugüne kadar turist çeken ülke olarak bilinen Türkiye'nin artık turist gönderen ülke olarak dikkat çekmeye başladığını vurgulayarak şunları söyledi:

‘‘Şimdi bir çok ülke Türkiye'nin yurtdışına çıkış pazarından pay almaya çalışıyor. Bu nedenle EMİTT'e 36 ülke katılıyor. Bu ülkeler 62 milyon nüfuslu Türkiye'de yıllık geliri 10 bin doların üzerinde olan 3,5 milyonluk kitleyi kendilerine çekmeye çalışıyor. Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi'nin (WTTC) yaptığı araştırmada Türkiye'nin önümüzdeki beş yılda turizm harcaması en hızlı artacak ülkelerin başında geldiği belirtildi.’’

Dünya turizm hareketinin merkezi konumunda olan Akdeniz bölgesi, uluslararası rekabetin odaklandığı bölge olarak öne çıkıyor. Bölge ülkeleri bir yandan üçüncü ülke pazarlarından pay almaya çalışırken bir yandan da birbiriyle kıran kırana mücadele ediyor. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Doğu Akdeniz Turizm Fuarı EMİTT '99 bu açıdan katılımcı ülkeler arasında çok yönlü çekişmelere sahne olacak.

Bulutoğlu, fuar başlamadan, ülkelerin kuracakları standların düzenlenmesinden, verecekleri promosyonları, düzenleyecekleri yarışmadan katılacakları panel ve diğer tartışma toplantılarına kadar, her alanda yarış içinde olduklarını belirterek ‘‘Bu Türkiye'nin diğer ülkeler için ne kadar önemli bir pazar olduğunu gösteriyor’’ dedi.

Fuara aralarında Fransa, İtalya, Yunanistan ve Mısır gibi bölgenin iddialı ülkelerinin de olduğu çok sayıda firma ve tur operatörü katılacak. Dört gün sürecek fuarın ilk iki günü sadece turizm profesyonellerine açık olacak. Son iki gün olan cumartesi ve pazar günleri ise fuarı büyük bir şenliğe dönüştürmeyi planlıyorlar. Yurt dışı ve yurt içi yüzlerce bedava tatil çekilişinin de yapılacağı tüketici günlerinde stand ve sahne şovları da bir yarışma alanı olacak.

Akdaniz fokuna bağış

Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nın giriş ücreti gelirleri, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan, Türkiye'nin Ege ve Akdeniz sahillerinin barınma alanlarından olduğu Akdeniz Foku'nu koruma altına almayı amaçlayan projeye bağışlandı. Halim Bulutoğlu, fuarın logosu olan Akdeniz Foku'nun EMİTT '99'un maskotu olarak seçilmesinin amacının kamuoyunun turizm yolu ile çevre duyarlılığını arttırmak olduğunu söylüyor.

Karikatürist Bülent Çelik'in çizdiği fok internet sayfalarından davetiyelere kadar her yerde boy gösteriyor. Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) ve Sualtı Araştırmaları Derneği'nin ortaklaşa yürüttüğü projeye destek vermek için bu kuruluşlarla işbirliği yapan Ekin Yazım Merkezi'nin yaptığı açıklamada fuarın kapı giriş gelirlerinin projeye bağışlanması dışında, ziyaretçilerin dikkatinin Akdeniz Foku'na çekebilmek için bir çok çalışma yapıldığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!