Fuar katılımcılarına mali destek

Güncelleme Tarihi:

Fuar katılımcılarına mali destek
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2001 00:00


Yurt dışında düzenlenen fuarlara katılımı arttırabilmek amacıyla organizatör ve katılımcı tarafından yapılan harcamalar, yüzde 50 ile yüzde 90'a varan oranlarda Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu tarafından karşılanacak.
Haberin Devamı

Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu'nun söz konusu tebliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, milli düzeyde gerçekleştirilen fuar katılımlarında, katılımcı tarafından fuarın milli katılım organizasyonunu düzenlemek üzere Müsteşarlıkça görevlendirilen organizatöre, metrekare üzerinden 20 bin ABD dolarını aşmamak üzere katılım bedeli ödenecek.

Desteklenecek organizatörün Küçük ve Orta büyüklükteki işletme (KOBİ) ve Sektörel Dış Ticaret Şirketi (SDŞ) niteliğine haiz veya kalkınmada öncelikli yörelerde yerleşik diğer firma ve kuruluşlar olması halinde yüzde 80'i, diğer firma ve kuruluşlar olması halinde ise yüzde 50'si ödenecek.

DESTEK KAPSAMINDA OLANLAR

Organizatörce gerçekleştirilen defile, kokteyl, reklam panoları, fuar tanıtım filmi, afiş, broşür, elektronik ortamda tanıtım, multivizyon gösterileri, yurt dışındaki kitle iletişim araçlarında yayınlanacak her türlü reklam, Türk folklor, müzik ve mutfağını tanıtacak faaliyetler destek kapsamında olacak.

Söz konusu faaliyetlere ilişkin harcamaların yurt dışında düzenlenen ticari nitelikteki uluslararası fuar ve sergi organizasyonlarında 40 bin ABD dolarını geçmemek üzere yüzde 60'ı, Türk ihraç ürünlerinin sergilendiği tanıtım faaliyetleri organizasyonlarında ise 60 bin ABD dolarını geçmemek üzere yüzde 60'ı ödenecek.

Tebliğe göre bireysel düzeyde gerçekleştirilen fuar katılımlarının desteklenmesi kapsamında da, yurt dışında düzenlenen ticari nitelikteki uluslararası fuar ve sergilere katılanların ödeyeceği stand kirasının tamamı ve nakliye harcamalarının yüzde 50'si (20 bin ABD dolarını aşmamak üzere) ödenecek.

ÜRÜN GRUPLARINA GÖRE DESTEK

Tebliğle, ürün gruplarına göre milli düzeyde gerçekleştirilen katılımlarda organizatöre metrekare üzerinden ödenecek katılım bedeli de belirlendi.

Bu çerçevede, gen mühendisliği, uzay ve havacılık teknolojileri, bilişim, ileri malzeme teknolojileri, donanım ve yazılım konularında üretim yapan katılımcının, KOBİ ve SDŞ niteliğini haiz veya kalkınmada öncelikli yörelerde yerleşik diğer firma ve kuruluşlar olması halinde metre kare üzerinden ödeyeceği katılım bedelinin yüzde 90'ı (25 bin ABD dolarını aşmamak üzere) karşılanacak.

Bu destek, katılımcının diğer firma ve kuruluşlardan oluşması halinde yüzde 60 (25 bin ABD dolarını aşmamak üzere) olarak uygulanacak.

Katılımcı ve organizatörün desteklerden faydalanabilmesi için harcamalarını fatura ile belgelendirmiş olması şartı aranacak.

Desteklemede, ibraz edilen faturalardaki harcamaların Türk Lirası cinsinden olanları Türk lirası, döviz cinsinden olanları fatura tarihindeki T. Cumhuriyet Merkez Bankası çapraz kurları ve döviz alış kuru esas alınarak, ABD doları karşılığı Türk Lirası olarak T. Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan ödenecek.

Tebliğ, 1 Ocak 2001 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!