FT: YTL en kırılgan 5 para biriminden biri

Güncelleme Tarihi:

FT: YTL en kırılgan 5 para biriminden biri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2006 11:51

Financial Times gazetesi, son günlerde yükselen piyasalarda yaşanan çalkantıları değerlendirirken, liranın "en kırılgan" beş para biriminden biri olarak gösterdi. Gazete, haberinde "Kötü enflasyon rakamı ve Cumhurbaşkanın vetosu, lirayı bir çeşit saat bombasına dönüştürdü" görüşlerine yer verdi.

Ekonomi gazetesi Financial Times, son günlerde yükselen piyasalarda yaşanan çalkantıları değerlendirdiği haberinde Yeni Türk Lirası’nın "en kırılgan" beş para biriminden biri olarak görüldüğünü yazdı. Yükselen piyasalarda satış yönündeki baskıların, Yeni Türk lirasının yüzde 6.1 değer kaybettiği Pazartesi günü en yüksek noktasına vardığına dikkat çeken gazete, Yeni  Türk Lirasındaki değer kaybının bir haftalık sürede yüzde 13’e ulaştığını kaydetti.

Daha önce yükselen piyasalarda yaşanan ve İzlanda ve Macaristan para birimlerinin orantısız bir biçimde etkilendiği çalkıntılarda olduğu gibi "belirleyici faktör"ün cari işlemlerdeki durum olduğunu kaydeden gazete, "en kırılgan" beş para birimini Türkiye, Güney Afrika, Macaristan, Slovakya ve Polonya paraları olarak görüldüğünü yazdı.
İngiliz gazetesi, Türk Lirası ile ilgili olarak da "Lira, tahvil piyasasında satışlara yol açan ve enflasyonun Nisan’da yüzde 8.8’e tırmandığını ortaya koyan verilerin açıklanmasından beri debeleniyor. Projeksiyonlar, Türkiye’nin cari açığının, bu yılda gayri safi yurt içi hasilanın yüzde 6.1’ine çıkacağı gösteriyor" diye yazdı.

Gazeteye konuşan ING yetkilisi Chris Turner ise, Türkiye’de meydana gelen gelişmeleri yorumlarken "Kötü bir enflasyon rakamı ve yüksek profilli bir güvenlik reformun Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesi, lirayı bir çeşit saat bombasına dönüştürdü" diye konuştu. Buna karşın, BNP Parisbas’ın stratejisti Anne Sophie Beotti, daha fazla düşmesi halinde Merkez Bankası’nın lirayı desteklemeye başlayacağı beklentisini dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!