Fransa'ya uzayda rest

Güncelleme Tarihi:

Fransaya uzayda rest
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2001 00:00



Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanlığı, Fransız Alcatel firmasına verilen 259 milyon dolarlık casus uydu projesini iptal etti. Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, 250 tank alımı için açılan ihaleden de Fransız firmasının değerlendirme dışı bırakılabileceğini açıkladı.

FRANSA, sözde Ermeni soykırımını parlamentosunda kabul etmesinin ekonomik faturasını ödemeye başladı. Bugüne kadar üç uydusunu Fransızlar'a yaptıran Türkiye, Fransız Alcatel firmasına ihale ettiği 259 milyon dolarlık casus uydu projesini iptal etti.

Dün TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, bu projede Alcatel ile ön sözleşmenin yapıldığını, ancak son gelişmelerden sonra projenin iptal edilmesine karar verildiğini belirtti. Çakmakoğlu, casus uydu projesiyle ilgili iptal kararının Alcatel firmasına iletildiğini, bu konuda Fransız makamlarına da bilgi verildiğini sözlerine ekledi. Çakmakoğlu'nun Alcatel ile ilgili açıklamaları Fransa'da da büyük etki yarattı. Fransız radyoları Çakmakoğlu'nun açıklamalarını ilk haberleri arasında sundu.

10 PROJE DAHA VAR

10 ayrı savunma sanayi projesinde Fransız firmalarının da yarıştığını hatırlatan Sabahattin Çakmakoğlu, ‘‘Bu projeler de zamanı geldiği zaman, ayrı ayrı değerlendirilecektir’’ dedi.

Çakmakoğlu, Fransa Meclisi'nde alınan sözde Ermeni soykırımına ilişkin kararın temelinde yerel seçimlere yönelik oy kaygısının yattığını, ancak bu durumun tarihi geçmişi bulunan Türk-Fransız ilişkilerine zarar vereceğini söyledi. İki ülke arasında savunma sanayi ve silah projeleri konusunda işbirliği imkanı bulunduğunu kaydeden Çakmakoğlu, son kararın ilişkileri ciddi biçimde etkileyeceğini dile getirdi.

Yakında 250 tankın alımına ilişkin ihale yapılacağını da anımsatan Sabahattin Çakmakoğlu, burada aralarında bir Fransız firmasının da bulunduğu dört kuruluşun çekiştiğini bildirdi. Çakmakoğlu, ‘‘Fransız Leclerc tankının değerlendirme kapsamı dışında tutulmasını da düşüneceğiz’’ dedi.

Fransız Giat firmasının ürettiği Leclerc tankları, 250 tank için açılan ihalede Alman Leopard, Ukrayna T 84 ve Amerikan Abrams tankları ile birlikte kısa listeye kalmıştı. Giat firması, kendilerine konuyla ilgili resmi bilgi ulaşmadığını belirtti. Giat sözcüsü, ‘Diğer bütün Fransız şirketleri gibi kaygılarımız var’ dedi.

Fransızlar'ın ünlü helikopter firması Eurocopter, Fransız parlamentosunun sözde Ermeni soykırımına ilişkin yasa tasarısını kabul etmesinin, firma için iyi olmayacağını bildirdi. Eurocopter Genel Müdürü Jean-François Bigay, ‘‘Türk müşterimizle ilişkilerimiz zora girecek’’ dedi. Eurocopter firması, geçen yıl Türkiye'nin açtığı 145 helikopter ihalesine Tigre (Kaplan) modeliyle katılmış, ancak finale kalamamıştı.

Carrefour: Yanınızdayız

CARREFOUUR Yönetim Kurulu, son gelişmelerle ilgili şu açıklamayı yaptı: ‘‘Fransız Anayasa Konseyi'nin sözkonusu kanunla ilgili gerekeni yapacağını umuyoruz. Carrefour, Türk ekonomisinin gelişmesine destek olmaya, Türk halkına yeni iş imkanları sağlamaya devam edecektir.’’

ATATÜRK Havalimanı Mülki İdare Amirliği, Fransa Parlamentosu'nun Ermeni tasarısını kabul etmesinin ardından, ‘‘resmi davetli’’ statüsü dışındaki Fransız işadamlarına, Atatürk Havalimanı VİP Salonu'nu kullandırmama kararı aldı.

İSTANBUL Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıdırım, Fransız Parlementosu'nun Sözde Ermeni Yasa Tasarısı'nı onaylamasına tepki olarak Paris, Marsilya, Nice ve Lion Ticaret Odaları'na bir mektup göndererek Türkiye'ye yapılan haksızlığın giderilmesi için çaba göstermelerini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!