Fransa’da ‘62 yaşında’ emeklilik direnişi

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da ‘62 yaşında’ emeklilik direnişi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2010 00:00

Fransa’da 2 milyona yakın çalışan hükümetin emeklilik yaşını 60’tan, 62’ye çıkarılmasını öngören reformunu protesto etmek için sokaklara döküldü. Altı büyük sendika konfederasyonuna bağlı çalışanlar üçüncü kez reformu protesto etmek için ülke genelinde greve çıktı.

200 gösteri düzenlendi

Eğitim, postane ve demiryolu çalışanlarının öncülük ettiği çalışanlar, başkent Paris başta olmak üzere çeşitli kentlerde 200 gösteri düzenlendi. Paris’teki ve Marsilya’daki göstericilere yüzbinlerce kişi katıldı. Ülkenin en büyük sendikal birliği CGT lideri Bernard Thibault, ülke genelinde katılımın 2 milyona ulaştığını açıkladı. Hükümetten emeklilik yasasını geri çekmesini isteyen göstericiler ‘50 yaşında Rolex, 60 yaşında emeklilik’, ‘Finansal faşizme son’, ‘Ben de bakanlar gibi çifte emeklilik maaşı istiyorum’ pankartları taşıdılar. Çalışma Bakanı Eric Woerth’un eşinin vergi kaçıran Loreal şirketinde çalıştığı skandalı da protesto edildi. Göstericiler, ‘Emekliliğiniz için benim gibi yapın: Milyarlarınızı Seyşel adalarına ve İsviçre’ye saklayın. İmza Eric W.’nin danışmanı olduğu Liliane B.’ pankartı taşıdı. Anketler Fransızların yüzde 60’ının emeklilik yasasına karşı olduğunu gösteriyor. Dünya Kupası’na VIP yolculuk yaparak katılan, milli futbolcuların ülkeye dönüşünün grev gününe denk gelmesi tartışmaları ateşledi.

Fransa, ‘ulusal gün’ kutlamayı iptal ediyor

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, kemerleri sıkma politikası çerçevesinde, 14 Temmuz’da vereceği ulusal gün kutlama partisini iptal edecek. Fransa yönetimi, Elyesse Sarayı’nda verilmesi beklenen partinin iptal edileceğini duyudu.Fransa’nın 138 milyar Euro’ya ulaşan bütçe açığı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!