Fransa bile ‘iflas’tan ürktü, kemeri 100 milyar Euro sıktı

Güncelleme Tarihi:

Fransa bile ‘iflas’tan ürktü, kemeri 100 milyar Euro sıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2011 00:00

Fransa Başbakanı Francois Fillon, 2016 yılına kadar 100 milyar Euro’luk tasarruf öngören paketi açtı. Fillon, “İflas, Fransa için de soyut bir kelime değil” dedi.

Haberin Devamı

FRANSA Başbakanı Francois Fillon, ülkesinin bütçe açığını kapatmak için 2016 yılına kadar 100 milyar Euro’luk tasarruf edileceğini açıkladı. İflasın artık Fransa için de soyut bir kelime olmadığını ifade eden  Fillon, “Ülkemizin finansal, ekonomik ve sosyal bütünlüğü için ortak hareket etmemiz ve bazı fedakarlıklarda bulunmamızın vakti geldi. Ülke olarak vakti geldiğinde başkaları tarafından alınan kararlara mahkum edilmemek için bu kararları aldık. Fransa’yı ve gelecek nesilleri düşünüyoruz” dedi.

Maaşlar dondurulacak
Fransa’nın aldığı önlemlerle mesaiye başlama vaktinin geldiğini söyleyen Fillon, şöyle konuştu: “Bütçe kesintilerinin bir parçası olarak bakanların ve Sarkozy’nin maaşları sıkı bir kamu finansmanı dengesi yakalanana kadar dondurulacak. Politikacılardan ve büyük patronlardan, Paris Borsası’na kote şirketlerden de benzer uygulamayı hayata geçirmelerini istiyorum.”

Haberin Devamı

Sıfır bütçe hedefi

Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile pek çok Avrupa ülkesini vuran zorluklardan Fransız halkını korumayı amaçladıklarını vurgulayan Fillon, şunları söyledi: “İnanıyorum ki halkımız da bütçe açıklarıyla borçların, ülkeler için nasıl bir risk olduşturduğunun ve tehdit yarattığının farkında. Aldığmız kemer sıkma ve vergi artırımı önlemleri ile Fransa ekonomisinde işlerin yolunda gitmesini ve bizim için çok önemli olan AAA kredi derecemizi korumayı hedefliyoruz. 2016 yılında ‘sıfır bütçe açığı’ hedefine ulaşmayı hedefliyoruz.”

Gelir vergisi artırılacak
Sıfır bütçe açığı hedefine ulaşabilmek için için vergi artırımının kaçınılmaz olduğunu belirten Fillon, şöyle devam etti: “Bu noktada gelir vergisini üç katına çıkaracağız ve bazı kalemlerdeki KDV oranı da iki kat artırılacak. Temel gıda ürünleri dışındaki ürün ve hizmet KDV’leri yüzde 5.5’ten yüzde 7 seviyesine yükseltilecek. Ayrıca yıllık cirosu 250 milyon Euro’nun üzerindeki kuruluşların işletme vergisi de yüzde 5 artırılacak.”
Paketin açıklanmasında, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in de geçtiğimiz ay Fransa’nin ‘AAA’ olan kredi notunun, ülkenin zayıflayan finansal görünümünün ardından üç ay içinde negatife çekilebileceği uyarısında bulunması da etkili oldu.

Haberin Devamı

Pakette neler var

- Cumhurbaşkanı ve bakanların maaşları dondurulacak.
- Şirketlerin de gerekirse maaş dondurması istenecek.
- Gelir vergisi 3 katına çıkarılacak.
- KDV oranları iki kat artırılacak. Temel gıdada KDV yüzde 5.5’ten 7’ye çıkacak.
- 250 milyon Euro ciroyu aşan şirketlerin işletme vergisi yüzde 5 artırılacak.

Emeklilik yaşının 62’ye çıkması bir yıl öne alındı

HÜKÜMET olarak aldıkları kararlar içinde reform niteliği taşıyan en önemli uygulamanın, emeklilik yaşının 60’tan 62’ye çıkarılması olduğunu belirten Francois Fillon “Büyük tartışmalara neden olan emeklilik yaşıyla ilgili gerçekleştireceğimiz değişiklik tarihini bir yıl öne çektik. Buna göre emeklilik yaşı 2018 yerine 2017 yılından itibaren 62’ye yükseltilecek” dedi. Öte yandan cumhurbaşkanlığı seçimlerine 6 aylık bir süre kaldığı, halk içinde yapılan anketlerde Sarkozy’nin sosyalist rakibi Francois Hollande karşısında büyük kan kaybettiği belirlendi. Sarkozy’nin ülkenin sağlam ekonomik görünümünün korunması için bu kararın hızlı bir şekilde uygulamaya konmasını istediği ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!