Frankfurt Fuarı'ndan Türkiye'ye yeni modeller

Güncelleme Tarihi:

Frankfurt Fuarından Türkiyeye yeni modeller
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl 57'incisi düzenlenen Frankfurt Otomobil Fuarı'nda (IAA) sergilenen yeni model otomobiller Türkiye yolunda. Büyük firmaların Frankfurt'ta tanıtımını yaptıkları yeni modeller, yakın bir zamanda Türkiye'de de satışa sunulacak. Opel yeni Astra'yı, Citroen Xsara, Volkswagen Golf, Alfa Romeo 156, Daewoo Dart's Türkiye'de ithal edilip satışa sunulacak otomobillerden bazıları. Renault'nun Megane, Fiat'ın Palio Sienna, Toyota'nın yeni Corolla modelleri ise Türkiye'de üretilecek. Frankfurt Otomobil Fuarı, Türkiye otomobil pazarındaki eğilimleri ve gelişmeler hakkında da fikir veriyor. Çünkü bu fuarda sergilenen otomobiller, kısa bir süre içinde Türk otomobil pazarına da giriyor.

OTOMOBİL VE İNSAN

200 bin metrekarelik 10 salondan oluşan fuara bu yıl 41 ülkeden 1270 firma katıldı. Otomobillerle insanlar arasındaki ilişkiyi ana tema olarak seçen fuarın sloganı ‘‘Cars-The Link’’... Yani, otomobiller insanları birbirine bağlar. Fuara Alman firmaları ağırlıkta olmak üzere, Fransız, İtalyan, Amerikan, İngiliz ve Japon firmaları katıldı. Bunun yanı sıra Çin, Avusturya, Çin, İsrail, Yeni Zelanda, Singapur ve Birleşik Arap Emirliklerinden de firmalar bulunuyordu. Fuar, Frankfurt'ta büyük bir hareketlilik yaratıyor. Fuara katılan firmaların haftalarca önce başlayan çalışmalarının yanı sıra, fuarı izlemeye gelen gazeteciler ve diğer ziyaretçiler de, bu hareketliliği artırıyor. Görsel bir şova dönüşen fuarın, aynı zamanda büyük bir ekonomik yönü de var. Fuara katılan firmaların harcadıkları para 1 milyar mark (94 trilyon lira) olduğu tahmin ediliyor.

Fuarı 10 bin gazeteci izledi

Yaklaşık 1 milyon kişinin ziyaret etmesi beklenen Frankfurt Fuarı, basın mensuplarının da akınına uğruyor. İki yıl önce düzenlenen fuarı 850 bin kişi ziyaret etmişti. 1993 yılında düzenlenen 55'inci Frankfurt Fuarı'nı 8 bin 500 gazeteci izlerken, 1995'deki 56'ıncısı düzenlenen fuarı 9 bin basın mensubu izlemişti. Bu yıl fuarı 10 bin civarında dünyanın 84 ülkesinden gelen televizyon ve basın mensuplarının izlemesi bekleniyor. Türkiye'den çeşitli televizyon, gazete ve dergilerden de 50'ye yakın gazeteci Frankfurt Otomobil Fuarı'ndaki gelişmeleri anında Türkiye'ye aktardılar.

Frankfurt'ta Alfa Romeo, 156 modeliyle sükse yaptı. 156 modeliyle oldukça iddialı olan Alfa Romeo, satışlarını ikiye katlamayı planlıyor. Konfor, yakıt ekonomisi, güvenlik ve çevre konusunda yeni standartlar geliştiren 156, ilginç ve yumuşak dış görünümüyle dikkati çekiyor. Alfa 156'nın 2.0 litrelik 16V moter seçeneği 115 beygir üç üretirken, 2.5 litrelik 20 V motorunun beygir gücü 190.

Opel'in kompakt modeli Astra, Fuar'ın en ilgi çeken otomobilleri arasındaydı. Yeni Astra'nın üç ve beş kapılı hatcback modelleri, 0.29 gibi düşük sürtünme katsayısıyla da iyi bir aerodinamiğe sahip. Yeni Astra'da, 65 beygirden 136 beygir gücüne kadar 6 değişik motor seçeneği bulunuyor. Avrupa'da satışa sunulan Astra'nın Türkiye'de satışına 1998 Mayıs ayında başlanacak.

Citroen'in ZX modelinin yerine üretilen yeni Xsara Frankfurt Fuarı'nın yenilerindendi. Xsara modeli Aralık ayında Türkiye'de de satışa sunulacak. Citroen kompakt sınıfındaki bu otomobilin 1.6, 1.8 litre motorlu versiyonları satışa sunulacak.

Renault Frankfurt'taki standında Megane gamıyla yer aldı. Renault'nun Türkiye'de de önümüzdeki hafta seri üretimine başlayacağı Megane modeli Frankfurt'tan Türkiye'ye gelen modeller arasında ilk sıralarda yer alıyor. Megane'nın Classic modelinin üretilmesiyle ilgili tanıtım bu hafta Bursa'daki fabrikada düzenlenecek olan toplantıda yapılacak.

Fiat'ın Frankfurt'ta standın çok dikkat çekmeyen bölümünde sergilediği Sienna Türkiye'yi yakından ilgilendiren bir otomobil. Sienna, Fiat ile Koç ortaklığıyla Türkiye'de üretilecek. Sienna ilk defa Frankfurt'ta vitrine çıktı.

Toyota'nın en çok satılan modeli Corolla'nın tepeden tırnağa yenilenen hali Frankfurt Otomobil Fuarı'nda vitrine çıktı. Radikal bir değişimin yapıldığı Corolla'nın 1998 yılında da Türkiye'de üretilmesi planlanıyor.

Daewoo'nun tanıtımını yaptığı d'ARTS 3.50 m uzunluğunda beş kapılı bir otomobil. Motor hacmi 800 santimetreküp, 52 beygir gücündeki otonun hızı 143 km. OMCO d’ARTS’ı Türkiye'de de satışa sunulacak.

Volkswagen standında yeni Golf ve Polo Classic stationwagon modelleri büyük ilgi gördü. 1995’de düzenlenen fuarda tanıtımı yapılan Polo Classic'in, station modelinin tanıtımı da yine bu fuarda yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!