Forward-Swap yapalım mı?

Güncelleme Tarihi:

Forward-Swap yapalım mı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Soru (Dr. A. Davaslıoğlu-İzmir): Yatırım aracı olarak forward-swap gibi işlemler nedir? Riskleri, limitleri ve yapan kurumlar hangileridir? Bu işlemlere ne kadar güvenebiliriz?

Pek çok çeşitleri olmakla birlikte kısaca, dövizin gelecekteki fiyatını tahmin ederek alım satım kontratı yapmaktır. Forward-swap gibi işlemler aslında Maliye Bakanı'nın da açıkladığı gibi, dünyada profesyoneller tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Amatör yatırımcılara ve özellikle sıradan mali kurumlarda bu işlemleri yapmaları tavsiye edilmez.

Sağlam bankalarda mevduat faizi, repo, hazine bonosu ve bilinen şirketlerin hisse senetlerinin alınması tavsiye edilebilir.

Geçtiğimiz dönemlerde bazı kurumlardan dolar-mark-yen parite kontratı satın aldığını sanan ve sözde arbitraj işlemi yapan pek çok amatör yatırımcı, bu işten zarar etti.

Ayrıca bu işlemlerin vergisel hiç bir avantajları olmayacağı ve bu yönde bir tebliğ hazırlandığı, Maliye Bakanlığı'nca açıklandı.

Meslek gideri

matrahtan inmiyor

SORU (Prof. DR. Ünal Sert-Gaziantep): Tüm meslek mensupları, meslekleri ile ilgili her türlü harcamayı vergi matrahından indirebilmelidirler. Mesleki gelişimimiz için katıldığımız kongre ve kurs giderleri ve diğer mesleki giderler, gelirden indirilemiyor. Yıl sonunda tüm gelirler ve tüm giderler beyan edilerek yüzde 20 oranında vergi alınmalıdır. KDV ise kesin olarak cezalandırıcı ve ödüllendirici yöntemlerle toplanmalıdır.

‘‘Gelirlerin tamamının beyanını istiyorum, giderlerin beni ilgilendirmiyor’’ diyerek ve insanlara numara vererek vergi toplamak mümkün değildir. Her türlü harcama gelirden düşürülürse herkes belge toplar, herkes belge toplarsa herkes gelir gösterir ve vergi verir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!