Ford’a Amerika zarar yazdırıyor Türkiye kár rekoru kırdırıyor

Güncelleme Tarihi:

Ford’a Amerika zarar yazdırıyor Türkiye kár rekoru kırdırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2008 00:00

Son iki yılda 15 milyar doların üzerinde zarar açıklayan ABD’li otomotiv devi Ford’un Türkiye’deki ortaklığı Ford Otosan yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Bu yılın ilk yarısında üretimini yüzde 25, ihracat gelirlerini yüzde 50 oranında artırmayı başaran Ford Otosan, 299 milyon YTL net kár elde ederek, bir ilk daha gerçekleştirdi.

DÜNYA üçüncülüğünü Alman Volkswagen’e kaptıran ABD’li otomotiv devi Ford, son iki yılda 15 milyar doların üzerinde zarar açıklarken, Ford Otosan, yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Ford Otosan, 2008 yılının ilk 6 aylık sonuçlarına göre üretim, ihracat ve kárda yeni rekorlara imza attı. Bu yılın ilk yarısında üretimini yüzde 25, ihracat gelirlerini yüzde 50 oranında artırmayı başaran Ford Otosan, 299 milyon YTL net kár elde ederek, bir ilk daha gerçekleştirdi.

2.4 milyar dolarlık ihracat

2007 yılında 222 bin 395 adetlik ihracat ve 3.4 milyar dolarlık ihracat geliri ile ’Türkiye’nin ihracat şampiyonu’ olan Ford Otosan, 2008’in ilk yarısında ihracat gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 oranında artarak, 2.4 milyar dolara ulaştırdı. 2008 yılı Haziran sonu itibariyle 280 bin adede ulaşan Türkiye otomotiv pazarından yüzde 14.6’lık pay alan Ford Otosan, iç pazarda 41 bin 428 adetlik satış gerçekleştirdi. Aynı dönemde, 141 bin 908 adet araç ihraç eden Ford Otosan, 2007 yılının aynı dönemine göre yüzde 22 artışla toplamda 183 bin 336 adetlik satış rakamına ulaşmayı başardı.

Ciro 4 milyar YTL’yi aştı

Satış hacmine paralel olarak üretimini de yüzde 25 oranında arttıran Ford Otosan, yılın ilk yarısında 176 bin 994 adetlik üretim gerçekleştirdi. Şirketin ilk yarıdaki cirosu ise yüzde 25 artışla 4 milyar YTL’yi aştı. Ford Otosan, yüksek kapasite kullanımı, maliyet azaltma ve verimlilik artırma çalışmaları sayesinde vergi öncesi kárını yüzde 49 artırarak 420 milyon YTL’ye çıkardı. Şirketin vergi öncesi kár marjı da 2007 yılının ilk yarısındaki yüzde 8.5’lik seviyelerinden yüzde 10.1’e yükseldi. Böylece, Ford Otosan’ın net kárı da rekor kırarak, 299 milyon YTL’ye ulaştı.

Model ABD’ye taşınacak

Son 3-4 yıldır Ford Avrupa’nın kárlılığında önemli bir paya sahip olan Ford Otosan, bu kárı Amerika’ya da taşımaya hazırlanıyor. Sadece Kocaeli’nde Ford Otosan tarafından üretilen Transit Connect’ler 2009’un ikinci yarısından itibaren Amerika’ya ihraç edilmeye hazırlanırken, bu modelin 2013’te Amerika’da üretileceği geçtiğimiz ay açıklandı. Ford CEO’su Alan Mulally, Transit Connect’in dışında Gölcük’te üretilen bir diğer başarılı hafif ticari araç modeli Transit’i de Amerika’da üreteceğini açıkladı. Böylece ağırlıklı olarak bugüne kadar Ford Otosan tarafından üretilen iki ticari bundan böyle Ford’u Amerika’da kurtarmak için mücadele verecek.

Aston Martin ve Bentley bile Türk yedek parça kullanıyor

BU yılın ilk yarısında 15.3 milyar dolarlık ihracat rakamıyla 4 milyar dolara yakın dış ticaret fazlası yaratan otomotiv sektörünün bu başarısında yan sanayi de önemli bir rol üstleniyor. Türk otomotiv yan sanayi, artık Bentley, Aston Martin, Jaguar, Porsche, Audi, Mercedes ve BMW gibi lüks otomobil markaları için de üretim yapar hale geldi. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) tarafından açıklanan rapora göre, bu yılın ilk yarısında 4.6 milyar dolar ihracat geçekleştiren firmalardan 35 tanesi, lüks markaların tedarikçisi durumunda. Bentley modellerinin motor biyeli ve fren parçaları Türkiye’den giderken, Aston Martin’in şasi parçalarında da ’Made in Turkey’ damgası var. Porsche Cayenne, Land Rover Freelander, Land Rover Discovery, Audi Q7, Volkswagen Touareg gibi lüks 4X4 modellerinin de birçok parçası Türkiye’de üretiliyor.

Yen güçlendi Toyota’nın kárı azaldı

JAPON otomotiv devi Toyota’nın kárı, güçlü Japon yeni ve ABD’deki satışlarının düşmesi nedeniyle Nisan-Haziran döneminde yüzde 28 düştü. Geçen ay küresel satışlar itibariyle dünyanın bir numaralı otomotiv firması haline gelen Toyota, Nisan-Haziran döneminde kárının 3.23 milyar dolar olduğunu açıkladı. Toyota’nın aynı dönemde satışları da yüzde 4.7 azalarak 56.8 milyar dolar oldu. Toyota, Çin ve Asya’nın geri kalan kısmında, Afrika ve Güney Amerika’da araç satışlarının güçlü, ancak Japonya, ABD ve Avrupa’da zayıf olduğunu bildirdi.

Temmuzda pazar daraldı, otomobil durumu kurtardı

TÜRKİYE otomotiv pazarı Temmuz ayında geçtiğimiz yıla göre yüzde 11.2 oranında daraldı. Bu yılın ilk 7 ayında toplam binek otomobil satışları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.5 oranında artış gösterdi. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından açıklanan verileri göre, 2008 yılı Ocak-Temmuz döneminde binek otomobil ve hafif ticari araç satışlarından oluşan toplam pazar 305 bin 206 adet olarak gerçekleşti. Buna göre geçen yılın Ocak-Temmuz döneminde 280 bin 659 adet olan toplam pazar, 2008’de yüzde 8.7 oranında artış yaşandı. Ocak-Temmuz döneminde toplam binek otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 13.5 oranında artarak 189 bin 975 adete ulaştı. Toplam hafif ticari araç satışları da aynı dönem için geçen yıla oranla yüzde 1.7’lik artışla 115 bin 231 adet olarak gerçekleşti. 2008 yılı Temmuz ayı binek otomobil satışları 25 bin 530 adet, hafif ticari araç satışları 16 bin 626 adet olmak üzere toplam pazar 42 bin 156 adet oldu. Geçen yılın Temmuz ayı binek otomobil satışlarına göre yüzde 9.6, hafif ticari araç satışlarında da yüzde 13.6 düşüş görüldü. Temmuz ayı binek otomobil ve hafif ticari araç satışlarından oluşan toplam pazar ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.2 oranında geriledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!