Fon, Sümerbank'ın 30 şirketini satıyor

Güncelleme Tarihi:

Fon, Sümerbankın 30 şirketini satıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2001 00:00


Haberin Devamı

Patronu Fon olan 5 aracı kurum, 5 leasing şirketi, 3 factoring şirketi, 2 sigorta şirketi ve yurtdışındaki 3 banka satışa çıktı. Fon'daki bankalardan sonra iştirakleri de satışa çıkaran Fon yönetimi, işe Sümerbank'ın hissedar olduğu 30 şirketten başladı.

Sümerbank'ın iştirakleri satışa çıkarıldı. Birleşme sonrası iştirak zengini bir banka olarak ortaya çıkan Sümerbank, hissedarı olduğu şirketler satışa sunuldu. Aralarında yüzde 100 Türk sermayesi ile ‘‘yurtdışında kurulan ilk banka özelliğini’’ de taşıyan Yaşarbank GmbH'nin de bulunduğu 30 iştirakin satışının 2.5 aylık bir zaman diliminde tamamlanması öngörülüyor.

22 Aralık 1999 tarihinde Sümerbank'la birlikte TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) tarafından el konulan Yaşarbank, Yurtbank, Egebank ile 27 Ekim 2000'de Fon'a geçen Bank Kapital'in birleşmesiyle ortaya çıkan yeni Sümerbank'ın iştirakleri satışa çıkarıldı. 19 Şubat'tan bu yana aynı çatı altında toplanan bankaların, Sümerbank'a geçen 30 iştiraki için teklif bekleniyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kapsamındaki bankaların ortak yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, bu 30 iştirakin bilgileri 15 Nisan'da yatırımcılara sunulacak, satış işlemleri ise 30 Haziran'a kadar tamamlanacak.

Fon Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanlığı'nın yaptığı gruplamaya göre, satışa çıkarılan iştirakler arasında 5 aracı kurum, 5 leasing şirketi, 3 factoring şirketi ile 2 sigorta şirketi ve yurtdışında faaliyet gösteren 3 banka yer alıyor. Bu bankalar arasında, merkezi Frankfurt olan ve 1992 yılında ‘‘yüzde 100 Türk sermayeli ilk banka olarak’’ kurulan Yaşarbank GmbH de bulunuyor.

ŞİRKETLERİN LİSTESİ

Yapılan açıklamaya göre yüzde 51 ve daha fazlası Sümerbank'a ait olan 22 şirket şöyle:

Sigorta şirketleri: Türk Nippon Sigorta, Ege Sigorta.

Aracı kurumlar: Ege Portföy Yönetimi, Yurt Menkul Değerler, Ege Yatırım Menkul Değerler, Sümer Yatırım Menkul Değerler, Yaşar Yatırım Menkul Değerler.

Leasing şirketleri: Yaşar Finansal Kiralama, Yurt Finansal Kiralama, K Finansal Kiralama, Ege Finansal Kiralama, Sümer Finansal Kiralama.

Factoring şirketleri: Yurt Factoring Hizmetleri, Yaşar Factoring Hizmetleri, Sümer Factoring Hizmetleri.

Yurtdışı şirketler: Ege Finance Ltd, Romanian International Bank SA, Yaşarbank GmbH.

Diğer Şirketler: Yadaş Bilgisayar ve Yazılım, Universal Kart Hizmetleri, Universal Hizmetler, K Bilişim Hizmetleri.

Azınlık hisselerinin satışa çıkarıldığı 8 şirket ise şunlar:

K Yatırım Menkul Değerler, K Factoring Hizmetleri, Batı Sigorta, Akdeniz Sigorta, Unitab Tarım Ürünleri, Karteks Sanayi, Ege Endüstri ve Man Sanayi.

Eylem Planı

15 Nisan- Başvuruda bulunacak yatırımcılara, şirketlerin standart bilgileri sunulacak.

30 Nisan- Detaylı inceleme yapmak isteyen yatırımcılarla gizlilik sözleşmesi yapılarak, iştirakler incelemeye açılacak.

14 Mayıs- Yatırımcıların teklifleri bankaya teslim edilecek.

21 Mayıs- Gelen teklifler değerlendirilerek banka yönetim kuruluna sunulacak.

30 Haziran- Satış sözleşmeleri imzalanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!