Fon’daki 8 banka Temizel’e geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Fon’daki 8 banka Temizel’e geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) yönetimi 31 Ağustos'ta Merkez Bankası'ndan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) geçiyor. BDDK Başkanı Zekeriya Temizel, bu tarihten itibaren Fon'un da Yönetim Kurulu Başkanı oluyor. Fon'daki 8 bankanın patronluğu da Temizel'e kalıyor.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'nun yönetimi, 31 Ağustos 2000'den itibaren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'na geçiyor. 31 Ağustos'ta faaliyete geçecek BDDK, sağlıklı çalışabilmek için ihtiyaç duyduğu yönetmelikleri ardarda çıkarıyor. BDDK'nın ‘‘Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Yönetmeliği’’ Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik ile BDDK Başkanı, Fon'un da Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Böylece BDDK Başkanı Zekeriya Temizel, Fon'daki 8 bankanın patronu haline gelecek.

Yönetmeliğe göre TMSF'nin temel görevleri şunlar olacak:

Tasarruf mevduatının sigorta edilmesi.

Hisseleri veya yönetim ve denetimi kendisine intikal eden bankaların mali bünyelerinin güçlendirilmesi, yeniden yapılandırılması, üçüncü kişilere devri ve diğer işler.

Fon yönetimi için bir başkan yardımcısı atancak. Karar organı olan Yönetim Kurulu ise Kurul Başkanı, ikinci başkanı, Kurul üyelerinin aralarından seçecekleri bir kişi, TMSF Başkan yardımcısı ve Bankacılık Kurumu'nun, Deerlendirme ve Uygulama dairesi'nin bağlı olduğu Başkan yardımcısı olmak üzere beş kişiden oluşacak.

Fon, bankalardaki mevduatı izlemek, fon mevcudunu yönetmek ve değerlendirmek, hukuki tedbirleri almak, bankacılık işlemleri yapma izni kaldırılan bankaların yönetim ve denetimlerini üstlenmek, mevduatsahiplerine sigorta kapsamında bulunan mevduatı ödemek ve mevduat sahiplerine yerine bankanın iflasını istemek gibi görevleri üstendi.

Fon ayrıca bankaların mali bünyelerinin güçlendirilmesi, olağanüstü hallerde Hazine Müsteşarlığı'ndan izin almak kaydıyla borçlanacak. Olağanüstü hallerde fon kaynaklarının ihtiyacı karşılamaması durumunda, Kurumun talebi üzerine Merkez Bankası'ndan avans alacak.

Fon, kaynak sağlamak üzere, bankaların sigorta primleri, zamanaşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacakların yanı sıra bankalardan ileride doğabilecek prim yükümlülüklerine mahsuben bir önceki yılda ödedikleri sigorta primi toplamı kadar avans alabilecek.

Fon, olağanüstü hallerde Hazine'den izin almak kaydıyla borçlanabilecek.

Bankacılık işlemleri yapma izni kaldırılan bankadaki sigortaya tabi tasarruf mevduatı, Fon tarafından tespit ettirilerek ödenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!