‘FItch’e değil ihracata bak

Güncelleme Tarihi:

‘FItch’e değil ihracata bak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2017 20:41

İhracat, 49 ay sonra ilk kez yüzde 15 yükselişi ocakta yakaladı. 10.5 milyar dolarlık ihracatta artışta en büyük katkıyı otomotiv yaparken, Rusya ve Irak’tan gelen yükseliş haberleri yılın tamamı için umut verdi.

Haberin Devamı

YILIN ilk ihracat rakamları sevindirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre ocakta Türkiye’nin ihracatı geçen yıl ocak ayına göre yüzde 15 arttı ve 10 milyar 528 milyon dolara yükseldi. Yıla hızlı başlayan ihracatçılar 49 ay sonra (4 yıl) böylesi yüksek bir artışa imza attılar. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Nota değil üretime, Fitch’e değil ihracata bakın” diye konuştu. İhracatta bu yüksek artışı ise otomotiv sektörü sağladı. Türkiye’nin ihracatının yüzde 20’sini tek başına üstlenen otomotiv sektörü ihracatını yüzde 37 arttırdı ve 2 milyar doları aştı. Rusya’ya uçak krizinden sonra ilk artış da ocakta geldi. Rusya ihracatı ocakta yüzde 57 arttı. Irak’a yüzde 42.4 ihracat artışı dikkat çekti. Büyükekşi, ocak ayı ihracat verilerini dün Çerkezköy’de Hema Endüstri Fabrikası’nda açıkladı. Büyükekşi, yine de fiyatlardaki düşüşten kaynaklı 126 milyon dolar, parite nedeniyle de 302 milyon dolar kayıp yaşandığını açıkladı. Büyükekşi, bu kayıplar olmasaydı ocakta ihracatın yüzde 19.6 artışla 11 milyar dolara çıkacağını söyleyerek son 12 aylık ihracatın yüzde 1.8 artışla 143 milyar 588 milyon dolara çıktığını belirtti.

Haberin Devamı

OTOMOTİV ZİRVEDE

En fazla ihracatı 2 milyar 69 milyon dolarla otomotiv sektörünün yaptığını belirten Büyükekşi, “Otomotivi, 1 milyar 253 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ve 1 milyar 234 milyon dolarla kimyevi maddeler takip etti. Ocakta 23 sektörümüzün ihracatında artış, 4 sektörümüzde azalış gördük. İhracat pazarlarımıza baktığımızda, ocakta 148 ülke ve bölgeye ihracatımızın arttığını, 82 ülke ve bölgeye olan gerilediğini görüyoruz” dedi.

2017’de petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün son bulması ile ihracat fiyatlarının tekrar artışa geçeceğini düşündüklerini belirten Büyükekşi, şöyle konuştu: “Rusya ile yaşadığımız siyasi kriz sonucu ortaya çıkan kayıpların azalarak ortadan kalkacağını, yer alan petrol ihracatçısı ülkelerin toparlanacağını; bu ülkelere ihracatımızın artışa geçeceğini söylemiştik. Bu tahminlerimizin gerçekleşmeye başlaması hedefe yakın olduğumuzu gösteriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!