Fintech bizim genlerimizde

Güncelleme Tarihi:

Fintech bizim genlerimizde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2018 22:22

BKM Genel Müdürü Soner Canko, İstanbul Finans Merkezi’nin fintech ekseninde örgütlense tüm yetenekli gençler buraya kanalize olsa ve Türkiye’nin elindeki büyük gücü kullanma imkânına sahip olacağını belirterek, “Türkiye’nin genlerinde finans teknolojisi var” diye konuştu.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİNİN gelişimi finansal işlemleri de değiştirdi. Artık herkes cep telefonuyla her işlemi yapabiliyor. Bu değişim bankaların tek başına göğüsleyebileceği boyutları da aşınca küçük ama etkili yenilikler bulan, bankacıların da tüketicilerin de hayatlarını kolaylaştıran ‘mucit’ler ortaya çıktı. İşte finansal işlemlerin daha kolaylaşmasını sağlayan bu girişimlere ‘fintech’ deniliyor. Türkiye bu konuda oldukça gelişmiş durumda. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, tüm dünyanın Türkiye’deki fintech tecrübelerine mercekle baktığını belirterek dünyaya teknoloji ihraç eder duruma geldiğimize dikkat çekiyor. Canko, Türkiye’nin katma değerli ihraç maddesi aradığını arananın da ‘fintech’ olduğunu vurguluyor ve “Finans teknolojisi Türkiye’nin genlerinde var” diyor.

Haberin Devamı

Canko ile fintechler üzerine konuştuk. Bankacılığın sınırlı bir kitlenin sektörü olmaktan çıkıp büyük kitlelere hizmet vermeye başlayınca her şeyin değiştiğini belirten Canko, şöyle devam etti: “Çin’de yarım milyar insan bankaya gitmeden finans sektörüne ulaşıyor iki büyük chat programı yani ülkenin finrtechleri bu işi çözdü. Hindistan’da da benzer eğilim var. Hükümet geçen yıl en büyük iki kağıt parayı kaldırdı, dijital kimlik ve ödemeleri zorunlu hale getirdi. İki hafta kaos çıktı taşlar yerine oturdu, kayıtlı ekonomiye doğru gidiliyor. Böyle değişen ortamda bankacılık sektörünün de bu değişimlere adapte olması için bir kendi üzerine düşenler var bir de yetişemedikleri var. Ayrıca düzenleyiciler de bankacılık sektörünün sahip olduğu imtiyazları azaltma yolunda adım atıyorlar. Çin’deki tüm bankacılık sektörü yarım milyar insana hesap açamazdı. Ama chat programıyla açabiliyor. Tüm bunlardan dolayı fintechler doğal ihtiyaç haline geldi. Bankaların yetişemediği düşünemediği şekilde düşünüyorlar.”

Fintech bizim genlerimizde

MERKEZ OLABİLİRİZ
Türkiye’nin avantajının 30 yıldır finans sektöründe yoğun teknoloji kullanılması olduğunu kaydeden Canko, “Tüketici, servis sağlayıcı, düzenleyici, bankacı teknolojinin nasıl iyi kullanılacağını biliyor. Fintech konusunda da bu avantajımızla hareket ediyoruz. Tüm dünyada tecrübemize mercekle bakıyorlar. ABD, Avrupa, Asya, Körfez’e teknoloji uzmanı ihraç ederdik şimdi teknoloji ihraç eder haline geldik. İstanbul’un finans merkezi çalışmaları, lokasyon avantajı ve yatırım çekme kapasitesiyle Türkiye, dünyadaki başlıca fintech merkezlerinden biri olma potansiyeline sahip” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fintech bizim genlerimizde
3-4 YILDA MİLYARLIK ŞİRKET
CANKO fintechlerin, ekonomiye katkı sağladığını vurgulayarak “Dünyadaki başarılı örneklerin 3-4 yıla milyar dolarlık şirketler haline geldiğini görüyoruz. Finansal erişimi olmayan kişilerin sisteme dâhil edilmesi önemli. Başarılı iş modellerinin yurtdışına ihraç edilmesi de var. GEDI’nin (Global Global Entrepreneurship Development Institute) araştırmasına göre, ülkemizde girişimcilik koşullarının yüzde 10 artırılmasının ekonomiye katkısı 331 milyar dolar seviyesinde” dedi.

BANKALAR HİÇ KISKANMIYOR
BKM Genel Müdürü Canko, bankaların öncesinde fintechlere endişeyle yaklaştıklarını ancak son 7-8 senedir bankacılık sektörünün fintechleri en fazla destekleyen sektör haline geldiğini vurguladı. Bankalarla kurulan işbirliği sayesinde fintechlerin dünyada finansal erişimi artıran önemli adımlar attığını dile getirerek şöyle konuştu: “Ülkemizde de birçok bankanın fikir yarışmaları yaptığını, kuluçka merkezleri kurduğunu, hızlandırma programları organize ettiğini ve finteclerle iş birlikleri yaptığını görüyoruz. Bu tarz adımların artacağından şüphemiz yok.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!