Finansal şirketler hesaplarını halka açacak

Güncelleme Tarihi:

Finansal şirketler hesaplarını halka açacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2007 11:01

Finansal kiralama ve faktoring şirketlerine, finansal tablolarını internetten kamuoyuna açıklama zorunluluğu getirildi. Şirketler, konsolide olan ya da olmayan finansal tablolarını, denetim raporu ile birlikle yayınlayarak beş yıl boyunca kullanıma açacak.

BDDK'nın, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerince uygulanacak tekdüzen hesap planı ve kamuya açılacak finansal tabloların içeriğine ilişkin tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Şirketler, konsolide olan ve olmayan finansal tablolarını genel kurulca onaylamalarını izleyen yedi gün içinde bağımsız denetim raporu ile birlikte internet sitelerinde yayımlayarak beş yıl boyunca kullanıcıların ulaşımına açık tutacak. Hesaplardaki yabancı para bakiyeler Türkiye Muhasebe Standardı hükümleri kapsamında dönem sonlarında değerlemeye tabi tutularak farkları ilgili hesaplara aktarılacak. Yine yabancı para hesaplardan ve işlemlerden sağlanan yabancı para faiz, komisyon ve gelirler, işlem tarihindeki kurdan Türk parasına çevrilecek ve ilgili yabancı para kar-zarar hesaplarına kaydedilecek. Bu kapsamda yapılan diğer düzenlemeler şöyle:

-BDDK’nın izni olmadan defteri kebir seviyesinde hesap açılamayacak.

-Altı ya da yedi haneli hesaplarda şirketler, döviz cinsi, müşteri numarası, kontrol numarası gibi konuları ekleyerek daha alt seviyede hesaplar açabilecek.

-Anapara, faiz veya her ikisinin tahsili vadesinden veya ödenmesi gereken tarihlerden itibaren 90 günden fazla geciken ancak bir yılı geçmeyen alacaklar “Tasfiye Olunacak Alacaklar” hesabında, bir yıldan fazla gecikmiş olan alacaklar “Zarar Niteliğindeki Alacaklar” hesabında izlenecek.

-Kredi kartı hamili tarafından taksitli veya taksitsiz olarak yapılan harcama tutarları, satış belgesinin düzenlendiği tarihte bu hesaptan indirilecek. Nakit çekme olanağı veren kredi kartlarında hamilin nakit çektiği andan itibaren aynı uygulama gerçekleşecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!