Fiat Ducato Doblo'yu yakalamayı hedefliyor

Güncelleme Tarihi:

Fiat Ducato Dobloyu yakalamayı hedefliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2006 15:30

İtalya'nın Torino kentinde 20 ülkeden 400'e yakın gazetecinin katılımıyla lansmanı yapılan yeni Fiat Ducato, yenilenerek satışlarını yüzde 30 oranında artıran Doblo'nun başarısını yakalamayı hedefliyor.

İtalya'da haziran ayında piyasaya sunulacak olan yeni Fiat Ducato, Türkiye pazarına yıl sonuna kadar girecek. Yeni Ducato'nun, İtalya'da 19 bin 950 avrodan başlayan fiyatlarla satılacağı bildirildi.
Fiat Ticari Araçlar Başkanı Lorenzo Sistino, Torino'da, Fiat'ın merkezinde düzenlenen basın toplantısında, Fransa, İtalya, Polonya, Türkiye ve Brezilya olmak üzere, toplam 5 ülkede üretim yaptıklarını kaydetti.
Bu ülkelerde üretilen araçları dünya genelinde 80 ülkeye ihraç ettiklerini, son yıllarda satışların önemli ölçüde arttığını belirten Sistino, geçen yıl 2004 yılına göre yüzde 9'luk bir büyüme ile 340 bin araç sattıklarına, bu araçların 218 bininin Avrupa pazarında alıcı bulduğuna işaret etti.
Ticari araçlarda İtalya'da lider konumda bulunduklarını ve pazarın yüzde 40,4'üne sahip olduklarını kaydeden Sistino, Polonya'da yüzde 27,7'lik paya ulaştıklarını, Almanya ve Fransa'da ise yerel üreticilerden sonra en önemli marka haline geldiklerini söyledi.
Sistino, 2006 yılının ilk aylarında alınan sonuçların da bu olumlu trendi yansıttığını ve 2005'e göre satışlarda yüzde 9 artış kaydettiklerini vurgulayarak, ticari araç pazarının uluslararası niteliğine dikkati çekti. Bu çerçevede, Yeni Ducato'nun, Fiat açısından çok büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Sistino, tarihsel olarak pazarda lider rolü oynayan Ducato'nun, 7. yılında da arka arkaya liderliği bırakmadığını vurguladı.
Sistino, Fransız Peugeot ve Citroen grupları (PSA) ile 2017 yılına kadar yapılan ortaklığa da değinerek, Roma yakınlarındaki Sevel fabrikasında 2005 yılında 200 bin araç ürettiklerini, bunun 110 bininin Ducato olduğunu, böylece Avrupa'da hafif ticari araç üretiminde en büyük üretici olduklarının teyit edildiğini belirtti.

-“TİPİK BİR İTALYAN”-

Ducato'nun bugün itibariyle 3. jenerasyonunu tanıttıklarına dikkati çeken Sistino, şunları söyledi:
“Biz 1 milyar 100 milyon avro gibi büyük bir rakam yatırdık, yepyeni bir araç gamı ortaya koyduk. Kaliteyi ve yeni fabrikamızın kapasitesini yüzde 30 artırdık. Bütün üretim safhalarını yeniden gözden geçirdik. Birçok bölüm otomatikleştirilmiş ve bu sayede çok büyük bir ilerleme kaydedilmiştir. Burada Yeni Fiat Ducato'nun kalitesiyle ilgili ilk sonuçlarımız çok önemlidir. Biz kalite bakımından şu anda yeni bir hedefe ulaşmış bulunuyoruz. Yeni model eski modele göre çok farklı. Tamamen, Fiat'ın tasarım merkezinden çıkmıştır ve performansı, konforu çok ileri seviyededir. Tipik bir İtalyan stilidir.”
Sistino, Avrupa'daki pazar payını yüzde 16,1'den yüzde 17,6'ya çıkarmayı, doğu Avrupa satışlarında da adet olarak 10 binlere ulaşmayı amaçladıklarını ifade ederken, geçen yıl dünya genelindeki 340 bin adetlik satış rakamının 400 bine, dolayısıyla pazar payının da yüzde 10,8'den yüzde 12,5'e ulaştırılmasının amaçlandığını kaydetti.

-DOBLO SATIŞLARINDA YÜZDE 30 ARTIŞ-

2008 yılına kadar bu hedeflere ulaşmak için ürün ve satış ağına büyük önem verdiklerini anlatan Sistino, “Geçen yıl Doblo'yu yeniledik, satışlar çok iyi gidiyor. Geçen yıla nazaran yüzde 30 daha fazla satış yapıyoruz. Haziran'dan itibaren yeni Ducato'yu satışa
çıkaracağız, şimdi aynı başarıyı yeni Fiat Ducato'dan bekliyoruz”
dedi.
Sistino, yakın zamanda multijet motorlu yeni Pick-Up, 2007'de yeni Scudo, 2008'de de Mini Cargo projelerinin hayata geçeceğini kaydederek, tamamen yenilenmiş modellerle piyasaya çıktıklarını vurguladı.

-FIAT CEO'SU-

Fiat Üst Yöneticici Sergio Marchionne de, verdikleri sözleri tek tek yerine getirdiklerini, bunun çok önemli bir olay olduğunu
belirterek, “2006'da beklentilerin çok üzerinde sonuçlar aldık.
Negatif gidişatı durdurduk, kısır döngüyü kırdık” dedi.
Marchionne, çok büyük yatırımlar yaptıklarını, yapmaya da devam edeceklerini ifade ederek, yeni Fiat Ducato için 1.1 milyar avro yatırım yaptıklarını anımsattı.
Bir soru üzerine, Fiat ile PSA Grubunun Bursa'da Tofaş ile üreteceği “Mini Kargo” ile üretim ve ihracatta önemli başarılar kazanan Doblo üretimine de değinen Marchionne, bu konunun Fiat Grubu'nun uluslararası gelişimi çerçevesinde değerlendirildiğini, TOFAŞ'taki faaliyetlerin gerek Fiat gerekse TOFAŞ açısından son derece önemli olduğunu belirtti.

-TOFAŞ'IN BİNEK OTOMOBİL İDDİASI-

TOFAŞ Üst Yöneticisi Alfredo Altavilla da, Ducato'nun halen Türkiye pazarında önemli bir talebi karşıladığını, dolayısıyla yeni Fiat Ducato'nun yıl sonu itibariyle Türkiye'de satışa sunulabileceğini bildirdi.
Altavilla, “TOFAŞ'ta üretimin hafif ticari araç lehine geliştiği ve binek otomobildeki payın giderek azaldığının” hatırlatılması üzerine, Doblo'nun TOFAŞ için son derece önemli bir proje olduğunu ve projenin aynı kararlılıkla sürdürüleceğini söyledi.
Son yıllarda ağırlığın Doblo'ya verilmesinin, binek otomobildeki iddialarının sona erdiği anlamına gelmediğini vurgulayan Altavilla, ”2007'de hayata geçirilecek D200 projesiyle neler yapacağımız görülecek. TOFAŞ'ın binek otomobilde de iddiası sürüyor” dedi.
Altavilla, TOFAŞ'ın Bursa'daki fabrikasını sadece bir üretim merkezi olarak görmediklerini ifade ederek, TOFAŞ'ın, Ar-Ge üssü olma yolunda hızla ilerlediğini ve teknoloji üretip ihraç eden niteliğinin giderek güçleneceğini dile getirdi.

-DUCATO'NUN LANSMANI-

Yeni Fiat Ducato'nun lansmanı, Torino'daki Olimpik Salon'da bayilerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 3 bin konuğun katılımıyla gerçekleştirildi. Valentino Kasrı'ndan start alan yeni aracın test sürüşleri ise kent merkezinde belirlenen parkurlarda yapıldı.
100 beygir 2.2, 120 ve 130 beygir 2.3 ve 157 beygir 3.0 multijet motor seçenekleri sunan Yeni Fiat Ducato, mevcut Ducato'ya göre yüzde 16 daha düşük olan yakıt tüketimi, geniş iç hacmi, yüksek yük kapasitesi, sürüş güvenliği, tamamen değişen dış tasarımı ve performansıyla dikkat çekiyor. Üretim aşamasında toplam 10 milyon kilometrelik testten geçirilen araçlar, 5 ya da 6 vitesli şanzımanlara sahip.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!