Fed'in varlık alım programı biterse ne olur?

Güncelleme Tarihi:

Fedin varlık alım programı biterse ne olur
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 13, 2011 00:00

Financial Times'ta, Aline van Duyn, Dan McCrum ve Robert Cookson tarafından kaleme alınan yazıda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ikinci varlık alım programını sonlandırmasının küresel piyasalara etkisi mercek altına alındı:

Haberin Devamı

İşte o yazı:


"ABD Hazinesi, en büyük tahvil alıcısı olan ABD Merkez Bankası'nı (Fed) birkaç ay içinde kaybedecek. Yatırımcılar ÅŸimdiden, Fed'in bu duruma son vermesiyle neler olabileceÄŸini sormaya baÅŸladı. QE2 olarak da adlandırılan Fed'in bu ikinci varlık alım programına son vermesi finansal piyasaların yönünü deÄŸiÅŸtirecek mi?Â


“Bu gelişmenin tahvil faizleri, hisse senetleri ile iki senedir önemli getiri sağlayan riskli ve gelişmekte olan ülke tahvilleri üzerinde yaratacağı etkiyle ilgili farklı görüşler mevcut.


“Piyasalardaki 'risk alma' iştahının merkez bankasının sağladığı büyük likiditeyle sağlandığını savunanlar, bunun geri çekilmesinin piyasalar üzerinde sert olumsuz etkileri olabileceğini öngörüyor.


RESESYONU TETÄ°KLEYEBÄ°LÄ°R


Yatırım danışmanlığı şirketi Research Affiliates'in başkanı Robert Arnott, "Varlık fiyatlarındaki artış şaşırtıcı derecede güçlüydü ve QE2, sermaye piyasalarında önemli dalgalanmalar yarattı" dedi. Arnott, "QE2'yi durdurduğunuz zaman verilen teşvikin önemli bir unsuru da ortadan kalkar. Yerine QE3 konulmadığı takdirde QE2'nin sona erdirilmesi, resesyonunu tetikleyebilir ve riskli varlıklarda geri çekilmeye neden olabilir" dedi.

Haberin Devamı


Şimdilik bu senaryo fiyatlara yansımıyor. Aslına bakarsa, Cuma günü gelen beklentilerin üzerindeki istihdam verisi, ABD'deki toparlanmanın sürdürülebilir olduğu ve parasal teşvik çekilse bile devam edeceğini düşünen yatırımcıların elini güçlendirdi.


FED'İN KARARINDAN DAHA ÖNEMLİ


Bazı analistlere göre ise ekonomideki bu gelişmeler, enflasyonda artış getirirken Fed'in faiz artımına yönelik beklentileri de artırıyor. Aynı analistler bu durumun tahvil faizleri üzerindeki etkisinin, Fed'in varlık alım programından daha önemli olduğunu savunuyor...


Pimco'nun CEO'su Bill Gross'un da aralarında bulunduğu bazı yatırımcılar, son dönemde faizlerin yükseleceği ve fiyatların düşeceği beklentisiyle ellerindeki Hazine tahvillerini satmıştı...


Likiditenin azalmasının diğer bir etkisinin ise yeni tahvillere olan talebi düşürme yönünde olabileceği belirtiliyor. Örneğin, hem riskli tahviller hem de gelişmekte olan ülke tahvillerine olan talep son iki yılda rekor seviyeye yükselmişti.

Haberin Devamı


Gelişmekte olan ülkeler konusunda uzmanlaşan Gramercy hedge fonunda araştırma biriminin başındaki Robert Rauch, "Likiditenin azalmasıyla, bir dönüm noktasına yaklaşmış olabilir ve işlerin tersine döndüğünü görebiliriz... QE3, QE4 ya da QE5'in yokluğu durumunda gelişmiş ülkelerdeki yatırımcıların tahvil piyasalarına alternatif gideceği yer kalmayacağı için birçok yeniden yapılandırmaya şahit olabiliriz" dedi.


EKONOMİK GÖSTERGELER ÖNEMLİ


Her ne kadar yatırımcıların çoğu Fed'den yeni bir varlık alım programı beklemese de bu konudaki tartışmalar sürüyor. Bu noktada, ekonomik göstergeler belirleyici olacak. Hali hazırda, yükselen emtia ve petrol fiyatlarını gölgesinde tablo öncekinden farklı görünüyor.

Haberin Devamı


Yeni varlık programını beklemeyen analistler, bu seçeneğin ancak petrol fiyatlarının 140-150 dolar aralığına çıkması durumunda, ekonomik toparlanmada yaşanacak yavaşlamayla devreye girebileceğini öngörüyor.


* Bu yazı Financial Times', "QE2: what happens when it ends?" başlığıyla yayımlanan köşe yazısından derlenmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!