FED'den büyük indirim

Güncelleme Tarihi:

FEDden büyük indirim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2008 09:09

ABD Merkez Bankası (FED), faiz oranlarını yüzde 1'den yüzde 0.25'e çekti. Piyasalar yüzde 0.5 puanlık bir indirim bekliyordu.

Haberin Devamı

Faiz oranını Temmuz 1954'deki rekor oranına çeken FED, yaptığı açıklamada, “istisnai derecede düşük bu oranların belirli bir süre korunacağı” belirtildi.

Fed'in kararının ardından ABD borsaları büyük çapta yükselişe geçerken Dow Jones endeksi günü yüzde 4.2 artışla tamamladı.

Fed faiz indirim kararını oy birliğiyle alırken, dolar da euro karşısında son iki buçuk ayın en düşük  seviyelerine ulaştı. Avrupa Merkez Bankası faizleri yüzde 2.5 ile gelişmiş yedi ekonomi (G7) arasında en  yüksek seviyede tutmaya devam ediyor.

Fed, faiz indirimi kararı dışında, devlet destekli mortgage kurumlarının borçlarını alma planını daha  genişletebileceğini de belirtti. Fed ayrıca daha uzun vadeli ABD Hazine tahvillerini almayı düşündüğünü ve ekonominin desteklenmesi için büyüyen bilançosunu kullanmanın farklı yollarını dikkate alacağını  da  söyledi.

Haberin Devamı

Fed'in aldığı bu olağanüstü tedbirler ve Ocak ayında başkan olacak Barack Obama'nın açıkladığı  büyük ekonomik destek paketi, dünyanın en büyük ekonomisi için bir şok tedavisi niteliği taşıyor. ABD  ekonomisindeki büyüme, diğer ekonomilerde büyümeye de destek olabilir.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!