Fedakárlık sırası şimdi patronlarda

Güncelleme Tarihi:

Fedakárlık sırası şimdi patronlarda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

TOBB ve TİSK'ten, ‘‘Fedekárlık sırası bizde’’ mesajı geldi. TOBB Başkan Vekili Ali Osman Ulusoy, ‘‘Memur-işçi yüzde 25 zam alıyorsa, iş alemi de yüzde 25 kára razı olmalı’’ dedi. TİSK Başkanı Refik Baydur da, ‘‘Fiyat artırırken, işçi-memuru dikkate almalıyız’’ diye konuştu.

TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) Başkanı Refik Baydur, ‘‘İşçiye, memura ücret artışı olarak devlet neyi layık görüyorsa ürünlerin fiyatlarına da o artış uygun bulunmalı’’ dedi. TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Başkan Vekili Ali Osman Ulusoy da ‘‘Eğer devlet memuru, işçi yüzde 25 maaş artışı alıyorsa, Türk iş alemi de yüzde 25 kárlara razı olmalı’’ diye konuştu.

Kamuoyunda, ‘‘Sivil İnisiyatif’’ olarak bilinen sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri Türk-İş Genel Merkezi'nde biraraya geldi. Toplantıya katılan işveren temsilcileri, iş dünyasında işçi ve memura verilen zam oranlarının gözönünde bulundurulması gerektiğini dile getirdi. TİSK Başkanı Baydur, devletin işçiye, memura ve dar gelirliye neyi layık görüyorsa, fiyatlara da onun layık görülmesini isteyerek, işletmeler kapatılmadan işçi ve işverenin yoluna devam etmek zorunda olduğunu da kaydetti. Uygulanan programın arzu edilen istikamete ulaşmakta başarılı olamadığını kaydeden Baydur, istikrar programı hazırlanırken sivil insiyatifin görüşünün alınmamasını da eleştirdi.

İşçi ve işveren kesimin fedakarlık göstererek hükümete destek verdiğini kaydeden Baydur, ‘‘Enflasyonu indirirken maliyet ne olmalı? Her gün kapanan dükkan sayısı artıyor. Fabrikalar ve hizmet yerlerinde de böyle. Eğer bedel buysa bedeli ağır ödeyeceğiz. Bu zaten yüksek olar işsizliği daha da arttırmakta ve bir sosyal sorunu beslemektedir’’ dedi.

YÜZDE 25'E RAZI OLMALIYIZ

TOBB Başkan Vekili Ali Osman Ulusoy da, istikrar programına aykırı sesin işçiden ve mumurdan değil, iş aleminden geldiğini kaydederek, ‘‘Bu işte bir çarpıklık var. Hep beraber fedakarlık yapmalıyız’’ dedi. Ücretlerin enflasyona göre belirlenmesinin, istikrar programının başarıya ulaşması için çok önemli olduğunu vurgulayan Ulusoy, memur maaşlarına yüzde 31 oranında zam yapıldığı bir ortamda, kendilerinin de yüzde 25 oranındaki kárı kabul etmeleri gerektiğini söyledi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Derviş Günday ise, hükümetin enflasyonla mücadele programına zararlarına da her türlü fedakarlığı yaptıklarını belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Faruk Yücel de, tarımda yeniden yapılanma gerektiğini savundu. ANKARA

Sözleşmeler masa başında bitecek

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Bayram Meral, toplu sözleşme görüşmelerinin masa başında sonuçlandırılmasının amaçları arasında yeraldığını vurguladı. Grüşmelerde bir tıkanıklık olması durumunda işçi ve işverenler olarak üzerlerine düşen görevi yapacaklarını söyleyen Meral, 'Ancak şu anda müdahaleyi gerektiren bir durum yoktur' dedi.

TİSK Başkanı Refik Baydur ise Meral'in sözlerini 'Aynen katılıyorum' diye karşıladı. Baydur, ‘‘Biz işletmeleri kapatmadan toplu sözleşmelerde elimizden geleni yapacağız. Ama ayağın biri noksan. Devlet bunun içinde olmalı’’ dedi. Baydur, hükümetin, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işçi ve işvereni biraraya getirip karşılıklı yapılacak fedakarlıkla el sıkıştırması gerektirdiğini söyledi.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise, enflasyonla mücadele programının başarıya ulaşmasını istediklerini ancak, bu programın başarıya ulaşması konusunda kaygıları bulunduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!