Brexit, FED'i durdurdu

Güncelleme Tarihi:

Brexit, FEDi durdurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2016 01:39

AMERİKAN Merkez Bankası (FED) haziran toplantısında faizleri değiştirmedi.

Haberin Devamı

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında oybirliğiyle alınan karar sonrası FED Başkanı Janet Yellen faiz artırım politikasında ihtiyatlı olunması gerektiğini belirtti. Yellen alınan kararda İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma referandumu Brexit’i dikkate aldıklarını vurguladı. FED kararı öncesi 2.93 lira seviyelerinde olan dolar uluslararası piyasalarda 2.9150 lira seviyelerinden işlem gördü. 

FED dün faiz oranını yüzde 0.25-0.50 aralığında bırakırken önceki toplantılarda artış yönünde oy kullanan Kansas City Fed Başkanı Esther George da faizin sabit kalması için oy kullanması dikkat çekti. Enflasyon beklentilerini yukarı çeken FED büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizyon yaptı. FOMC üyelerinin geleceğe dair faiz oranı tahminlerinde aşağı yönlü gerileme olurken, tahminlerin diziliminden 2016 için en az 2 faiz artışı bekledikleri görüldü.

Yellen ise son ekonomik göstergelerin karışık olduğunu söylerken kademeli faiz artırımının uygun olduğunu vurguladı. Temkinli davranmaları gerektiğini belirten Yellen “Brexit referandumu bizim de değerlendirmeye aldığımız, kararımızda rol oynayan unsurlardan biriydi. Bu karar, ekonomik ve finansal anlamda sonuçlar doğurabilir. ABD üzerinde de etkileri olabilir. Bunların hepsini tartıştık” dedi.

Yellen tek bir zayıf istihdam raporuna aşırı önem verilmemesi gerektiğini belirtirken “İstihdam piyasası için bir dizi gösterge pozitif, ilerlemenin devam ettiğine işaret ediyorlar. Komite istihdam piyasasında ilerlemenin sonuna gelinmesini beklemiyor “ diye konuştu.

ARALIK AYINDAN ÖNCE FAİZ ARTIŞI ZOR
Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan kısa vadede faiz artışı ihtimalinin neredeyse ortadan kalktığını belirterek “Faiz artışının en iyi ihtimalle aralık ayında olabileceği görüyoruz. FED’in güvercin tondaki açıklamaları sonrası Doların küresel olarak değer kaybettiğini görüyoruz. Dolar TL paritesi önemli destek olan 2,9150 seviyesini geriledi. Bu seviyenin kırılması halinde geri çekilmeler 2.8850 liraya doğru sürebilir. Ancak Brexit süreci doların bu seviyelerde kalıcı olmasını engelleyebilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!