"Fed büyük hata yapıyor"

Güncelleme Tarihi:

Fed büyük hata yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2013 09:42

ABD Başkanı Barack Obama'nın Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen'i seçmesi dünya çapında olumlu karşılandı. Ancak herkes Yellen seçiminden memnun değil. Yaşayan en büyük Fed tarihçisi olarak anılan 85 yaşındaki Carneige Mellon Üniversitesi Profesörü Allan Meltzer Janet Yellen'in yetenekli bir ekonomist olduğunu, ancak Fed'in mevcut politikalarıyla büyük hata yaptığını, Yellen ile birlikte bu hatanın devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığına, bankanın şu anki başkan yardımcısı Janet Yellen'i aday gösterdi. Obama dün Janet Yellen ile birlikte kameralar karşısına çıkarken Yellen'in Ben Bernanke'nin yerini doldurulabilecek en iyi isim olduğunu söyledi. Obama Yellen için "O gerçek bir lider. Ayrıca çok mücadeleci biri. Ve bu sadece Brooklynli olduğundan kaynaklanmıyor" diyerek Yellen'e güveninin tam olduğunu gösterdi.

"YETENEKLİ AMA BÜYÜK HATAYI TEKRAR EDECEK"

Fed büyük hata yapıyor
Ancak ABD'de her isim Yellen seçiminden memnun değil. Yaşayan en büyük Fed tarihçisi olarak anılan, üç ciltlik "A History of Federal Reserve" (Fed'in tarihi) eserinin yazarı Allan Meltzer Fed'in Yellen başkanlığından umutlu değil.

Haberin Devamı

Hurriyet.com.tr'ye açıklamalar yapan Allan Meltzer Janet Yellen'in enflasyon problemini tetikleyeceğini iddia etti. Janet Yellen'in yetenekli bir ekonomist olduğunu ancak Fed'deki ana akımın temsilcisi olduğunu söyleyen Meltzer "Yellen işsizliğe gereğinden fazla önem verip enflasyona yanıt vermeyi erteleyerek 1970'lerde Fed'in yaptığı hataları tekrar edecek. Enflasyonu arka plana atmak yüksek enflasyon beklentilerinin gelecekte gerçekleşmesine yol açacak" dedi.

"ASIL PROBLEMLERE CEVAP DEĞİL"
Fed'in bugünlerde büyük bir hata yaptığını belirten Meltzer ABD'nin ekonomik sorunlarının reel olduğunu Fed'in bu sorunların parasal olduğunu düşünerek hatada ısrar ettiğini belirtti. ABD'nin probleminin yüksek vergiler, bütçe açığı, maliyet yaratan düzenlemeler olduğunu belirten Meltzer bu problemlerin çözümü konusunda hala belirsizliğin olduğunu söylerken "Bu problemler trilyonlarca para basmakla çözülmez. Yellen böyle devam ederse bu sorunlar devam eder" diye konuştu.

70'LERDE NELER OLMUŞTU?
Allan Meltzer'in işaret ettiği 1970'lerde ABD çift haneli enflasyonu yaşamıştı. O dönemin Fed başkanı Arthur Burns ekonomiyi canlandırıcı politikalarıyla tanınıyor ve işsizliğin azalmasını savunuyordu. Bu politika o dönemde çift haneli enflasyona yol açtı. O dönem ekonomide "Büyük Enflasyon dönemi" olarak anılıyor. 70'lerde petrol şoku ile birlikte stagflasyonun (işsizlik ve enflasyonun birlikte sıçraması) gerçekleşmesi bu politikaların sonu olmuş enflasyonu merkeze alan "şahin" politikalar iktisat dünyasına hakim olmuştu.

Haberin Devamı

GÜVERCİN OLDUĞU İÇİN ELEŞTİRİLİYOR
Janet Yellen için özellikle arz yanlı iktisatçılar "güvercin" eleştirilerini getiriyor.Para politikasında ‘güvercin’ duruş düşük faiz ile ekonomik büyümeyi sağlama stratejisini ifade ediyor. Ekonomide canlanmayı sağlamak, harcamaların hızlanmasını temin etmek için düşük faizi kullananıp piyasaya para salmak para politikasında güvercin olarak anılıyor. Fed’in düşük faizlerle ekonomi iyileşene kadar uyguladığı tahvil alım programı da bu kapsamda değerlendiriliyor. Janet Yellen’in eninde sonunda tahvil alımını azaltması beklenirken geçiş sürecini daha yumuşak gerçekleştirilmesini savunması onun güvercin olarak adlandırılmasına yol açıyor.

Haberin Devamı

ALLAN MELTZER KİMDİR?
85 yaşındaki ekonomist Profesör Allan Meltzer ekonomi dünyasında yaşayan en büyük Fed tarihçisi olarak anılıyor. Carneige Mellon Üniversitesi'nde akademik kariyerine devam eden Meltzer'in akademik çalışmalarının hemen hemen tamamı Fed üzerine. Fed'in Tarihi adlı 3 ciltlik çalışması Fed tarihi konusunda köşe taşı eserlerden kabul ediliyor. Meltzer ekonomik görüş olarak işsizliğin azaltılmasını savunan güvercin politikalar yerine enflasyonun azaltılmasını ve gelecekte yükselmesinin engellenmesini öngören şahin politikalara daha yakın bir isim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!