Faresiz, klavyesiz bilgisayar geliyor

Güncelleme Tarihi:

Faresiz, klavyesiz bilgisayar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

AMERİKALI bilim adamları, bilgisayarda fare ve klavyeyi tarihe karıştıracak bir proje üzerinde çalıştıklarını açıkladılar. ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından desteklenen proje, insanlar arasında kullanılan çeşitli iletişim yöntemlerinden anlayabilen bilgisayarı gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Rutgers Üniversitesi bilim adamlarının, düşünülen bilgisayarın MIMadı verilen donanım kısmı ile, Fusion Agent adı verilen yazılım kısmını gerçekleştirdikleri ve işaretleri saptayan bir detektörün patentini aldıkları açıklandı. Hazırlanan cihaz, doktorlar tarafından kan örnekleri analizinde, röntgen filmleri ile MRI testlerinin okunmasında denendi.

Daha da geliştirilmeye çalışılan bilgisayarın, kullanıcının göz, kaş ve el hareketlerinden anlayabileceği ve sesli komut alabileceği bildirildi.

İnsan ve bilgisayar işbirliğini sağlayacak olan ve adına ‘‘stimulate’’ denilen projeyle, insan gibi düşünebilen bilgisayar yapma konusunda ilk önemli adımın atılmış olduğu açıklandı.

Teknoloji devleri Çin için birleşti

ÜÇ kıtadan 37 teknoloji devi, Çin hükümetine daha açık, daha adil elektronik ticaret (e-ticaret) kurallarını kabul edip uygulaması için lobiciliğe hazırlanıyor.

America Online ve Cable & Wireless gibi yeni teknoloji devlerinin de yer aldığı, 37 büyük şirketin katıldığı E-Ticaret Çin Forumu, Çin'den güncel ihtiyaçlara cevap vermeyen e-ticaret politikasını değiştirmesi için baskı yapacak.

Forum'un Başkan Yardımcısı Rau C. Chang, konuya ilişkin açıklamasında, Çin hükümetinin e-ticaret alanında yeni fikirler geliştirmeden önce aktif olarak birlikte çalışmaya gerek duyduklarını bildirdi.

Yabancı yatırımcılar, Çin'in pek de açık olmayan ve iş planlarını alt-üst eden kurallar koyma sürecinden yıllardır şikayetçiydi.

Çin Enformasyon Bakanı Wu Jichuan'ın, yabancı sermayenin, Çin'de internet içeriği ve servis temin ediciliği işine girmesine izin verilmeyeceğini açıklaması üzerine, bu ülkedeki teknoloji şirketleri, geçen yılın sonbaharında E-Ticaret Forumu'nu kurmuşlardı. Forum, Çin'de internet ve bağlantılı sektörlerde faaliyetlerde yabancı sermayenin mülkiyet sahipliği konusuna girmeyecek. Çünkü, bu konu, Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne (WTO) üyeliğine ilişkin müzakerelerde ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ele alınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!