Fakir fukaranın yüzü gülecek

Güncelleme Tarihi:

Fakir fukaranın yüzü gülecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2016 19:59

Kamunun ikinci katılım bankası Vakıf Katılım’ın Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, toplumun vakıflara olan bakışından dolayı çok yoğun ilgiyle karşılaştıklarını belirterek, “Vakıf kültürü ile katılım bankacılığı prensiplerini sentezleyeceğiz. Kârımızı çoğalttıkça ecdat yadigârı vakıf eserlerimizi ihya ederek fakir, fukaranın yüzünü daha fazla yardımla güldüreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ şubat ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan kamunun ikinci katılım bankası Vakıf Katılım’ın Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, şu ana kadar umduklarından çok daha yoğun bir ilgi gördüklerini söyledi. Halen Mecidiyeköy’deki merkez şubesinde faaliyet yürüten Vakıf Katılım’a 84 bin kişinin iş için ve 1500 firmanın da kredi almak için başvuruda bulunduğunu kaydeden Oran, “Bu ilginin birçok sebebi var. Ancak en önemli sebebi halkımızın vakıflara olan bakışı. O nedenle biz de katılım bankacılığına vakıfların paylaşım kültürünü katarak sektörde yeni bir açılım yapmak istiyoruz. Vakıf kültürü ile katılım bankacılığı prensiplerini sentezleyeceğiz. Katılım bankacılığının özüne uygun işlerle, kâr-zarar ortaklığına odaklanacağız. Böylece kârımızı çoğalttıkça ana hissedarımız Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait vakıf eserlerimiz daha fazla ihya edilecek; ecdadın ruhu şâd olacak. Fakir, fukaraya daha fazla yardım ederek yüzünü güldüreceğiz” dedi.

BAĞI KOPARACAĞIZ

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş ile birlikte bankanın kuruluş çalışmalarını ve yakın dönem hedeflerini paylaşan Oran, Vakıfbank ile aralarında herhangi bir hissedarlık ilişkisi bulunmadığını, sadece muhabirlik hizmetleri aldıklarının altını çizdi. Vakıfbank’ın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait yüzde 58 hissesinin Hazine’ye aktarılması konusunda çalışmaların devam ettiğini kaydeden Oran şu bilgileri verdi: “Hazine’nin bu yüzde 58 hisse için ne değer biçeceği, ödemeyi nasıl yapacağı belli değil. O çalışmalar sürüyor. Biz bu sürecin dışındayız. Vakıfbank’tan Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait hisselerin Hazine yerine Vakıf Katılım’a devredilmesi söz konusu değil. Vakıfbank çok güçlü bir banka ama biz Vakıfbank ile olan bağımızı koparmak istiyoruz.” Hisse devri tamamlandıktan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Vakıf Katılım’a ne kadar kaynak aktaracağının da belli olmadığını vurgulayan Oran şöyle devam etti: “Ancak hisselerin Hazine’ye devrinden sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bize yapacağı kaynak aktarımı ile Vakıf Katılım’ın sektörün en güçlü kamu bankası olacağını öngörüyoruz. Bizim hedefimiz sektördeki pastayı bölüşmek değil, sektörü büyütmek.”

Haberin Devamı

2023’TE SEKTÖR LİDERLİĞİ

Haberin Devamı

ŞUBAT ayında Mecidiyeköy’deki merkez şubesinde 120 çalışanla faaliyete başlayan Vakıf Katılım’ın yakın dönem hedeflerini İkram Göktaş şöyle paylaştı: “Hızlı bir büyüme sürecine giriyoruz. Yılsonuna kadar 30 şube açarak yaklaşık 500 çalışan sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. İstanbul İkitelli ve Ümraniye’nin yanı sıra Ankara, Konya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Denizli ve Sakarya’da şube açacağız. 3 yılın sonunda 100 şube ve 1200 çalışana ulaşmıp, pazar payımı yüzde 10’a çıkarmayı ve 2023’te de sektör liderliğini hedefliyoruz.” 

İSLAMOFOBİ BİZE  FIRSAT YARATIYOR

KATILIM bankacılığının gelişmesi için bugün koşulların çok daha elverişli olduğunu söyleyen Öztürk Oran, “Her şeyden önce ikinci kamu katılım bankasının açıldığını ve üçüncüsünün yolda olduğunu düşündüğümüzde siyasi irade bu sektöre tam destek veriyor. 13 yılı aşkın süredir sağlanan siyasi ve ekonomik istikrar; faiz hassasiyeti taşıyan fonlara sahip Körfez ülkelerinin Amerika ve Avrupa’da yaşanan İslamofobiden duyduğu rahatsızlık ve Türkiye’nin bu ülkelerle sıcak ilişkileri ülkemizde katılım bankacılığının güçlü potansiyelinin diğer ipuçlarını oluşturuyor” dedi. Katılım bankacılığı sektörünün global büyüklüğünün 2 trilyon dolara ulaştığını hatırlatan Oran, “Çalışma modeli ‘İslami Finans’ olmasına rağmen sektörün merkezi Müslüman olmayan bir ülkede, İngiltere’nin başkenti Londra’da. Katılım bankacılığı, İstanbul Finans Merkezi projesinin en önemli ayaklarından biri. Biz de İstanbul’u katılım bankacılığının merkezi yapmak için çalışacağız. İstanbul’un İslami finans denice akla ilk gelen merkezlerden biri olması için elimizden gelen katkıyı yapacağız ” diye konuştu.

Haberin Devamı

BANK ASYA İLE İLGİLENMİYORUZ

ÖZTÜRK Oran halen TMSF bünyesindeki sektörün bir diğer katılım bankası Bank Asya’nın tasfiyesi durumunda ilgilenip ilgilenmeyecekleri yönündeki soruya şu cevabı verdi: “Bank Asya’nın tasfiyesi süreciyle ilgilenmiyoruz. Bizim kuruluş aşamamızda bazı çevrelerde Bank Asya’nın alınması konusu gündeme geldi. O dönemde de ilgilenmedik. Biz ne şubeleriyle, ne sistem altayıpısyla, hiçbir şeyiyle ilgilenmiyoruz. Biz Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün gayrimenkullerinde şube açmak istiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!