Fak-Fuk-Fon’a, DSP rötuşu

Güncelleme Tarihi:

Fak-Fuk-Fon’a, DSP rötuşu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

DSP, hükümet ortağı olduktan sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'nda biriken paraların, genel bütçe ve diğer fonlara aktarılmasının önüne geçti. Bugüne kadar fonda biriken paraların yaklaşık yüzde 90'ı başka amaçlarla kullanılırken, 1998 yılında fon kaynaklarının yüzde 75'inin sosyal yardım amaçlı kullanılması sağlandı.

RP Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya, ekonomik sıkıntı içinde olan yurttaşlara devletin yardım etmesi amacıyla kurulan fonda biriken paraların nasıl kullanıldığının açıklanmasını istedi. Refahyol döneminde fon kaynaklarının amacına uygun kullanıldığı görüşünü savunan Karakaya, bunun devam edip etmeyeceğini sordu. Ancak aldığı yanıt Karakaya'yı memnun etmedi. Fon kaynaklarından Refahyol döneminde de yüksek oranda kesinti yapıldığı ortaya çıktı.

Karakaya'nın konuya ilişkin sorularını Devlet Bakanı Hasan Gemici yanıtladı. Fonun kullanılmaya başlanmasından bu yana geçen süre içinde, bazı yıllarda kaynakların yüzde 90'ının farklı amaçlar için genel bütçe ve diğer fonlara aktarıldığını anlatan Gemici, Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen 1996'da fon kaynaklarından yüzde 79 oranında kesinti yapıldığını bildirdi. 1996 ve 1997'nin ilk 6 ayında da kesintilerin devam ettiğini kaydeden Gemici,

‘‘54'üncü hükümetin görev yaptığı 12 aylık süre içinde 16.3 trilyon lira olan sosyal yardımlar, 55'inci hükümetin görevde olduğu 6 aylık süre içinde 20.4 trilyon liraya ulaşmıştır. Ekonomik sıkıntı içinde olan ailelerin çocuklarına giyim, yiyecek ve okul araç gereci yardımı olarak 5.5 trilyon, kış öncesi fakirlere yakacak yardımı olarak 2.5 trilyon, Ramazan ayı ve bayram öncesi de gıda ve giyecek yardımı olarak 4.2 trilyon lira dağıtılmıştır. Bu yardımlar, sessiz sedasız, devlete yakışır biçimde, insanlık onurunu zedelemeden ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!