Faiz söz dinledi

Güncelleme Tarihi:

Faiz söz dinledi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2013 00:00

Başbakan Erdoğan’ın 6 Nisan’da yaptığı ‘Yüzde 6’lık faiz fazla’ çıkışına Merkez Bankası’ndan hızlı cevap geldi. Faiz indiriminde bugüne kadar son derece nazlı davranan Merkez, dün PPK toplantısında tüm oranlarda 50 baz puan indirime gitti.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 hafta önce Borsa İstanbul’un açılışındaki konuşmasında, yüzde 6’lık faizi fazla gördüğünü belirterek, “Kısa süre içinde yüzde 6’lık faiz baskısının bu ülkenin tüketicileri üzerinden kaldırmış olmasını temenni ediyorum” yorumunu yapmıştı. Bu sözlerdin ardından hızlı aksiyon alan Merkez Bankası, ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, faiz indirim kararı aldı. Bugüne kadar faiz indirimlerinde son derece nazlı davranan Merkez, tüm oranlarda 50 baz puan indirime giderek, net bir mesaj verdi. Merkez’in faiz indirim kararının 2012’de düşük gelen büyümeyi de bu yıl için desteklemesi bekleniyor.

/images/100/0x0/55eada3ff018fbb8f89adb5e

Haberin Devamı

YÜZDE 5’E DÜŞÜRDÜ

Bu ay yüzde 0.25 puan faiz indirmesi beklenen Merkez’in politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.50’den yüzde 5’e indirmesi, Başbakan’ın ‘faize sözlü müdahalesi’nin etkili olduğu yorumlarına neden oldu. Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında gerçekleşen dünkü toplantısında, gecelik faiz oranlarını da borçlanmada (alt bant) yüzde 4.50’den yüzde 4’e, borç vermede (üst bant) yüzde 7.50’den yüzde 7’ye düşürdü.

KARŞILIKLARDA ARTIŞ

Kurul toplantısında ayrıca küresel piyasalardaki son gelişmeler dikkate alınarak finansal istikrarı desteklemek amacıyla, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesine ilişkin rezerv opsiyonu katsayıları (ROK), ilk dilimden sonra gelen dilimlerde “0.2” puan artırıldı. Merkez yaptığı açıklamada, finansal istikrara dair risklerin dengelenmesi amacıyla, mevcut konjonktürde bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan döviz rezervlerini artırıcı yönde makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde     olacağını belirtti.

İç talepte toparlanma

SON verilerin, iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü gibi olduğunu gösterdiğini belirten Merkez Bankası açıklamasında şunları kaydetti:  “Yurt içi nihai talep sağlıklı toparlanma sergilerken, ihracat zayıf küresel talebin etkisiyle yavaşlamakta. İç talepteki canlanmaya bağlı olarak cari açıkta bir miktar yükseliş gözlenmekte. Emtia fiyatlarındaki düşüş cari işlemler açığındaki artış eğilimini sınırlayacak.”  Sermaye girişleri hızlanma eğilimi gösterirken kredi artış oranlarının referans değerin üzerinde seyrettiği kaydedilen açıklamada, “Kısa vadeli faizlerde indirime gidilirken rezerv opsiyonu katsayılarının artırılmaya devam edilmesi uygun” denildi

Haberin Devamı

Gerektikçe TL fonlama sürecek

MERKEZ, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirterek, “Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, TL fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır” değerlendirmesi yaptı.  Duyuruda, “Bununla birlikte, iç talep ve kredilerdeki artışların fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. ” ifadelerine yer verildi.

Bileşik faizde tarihi düşüş

TAHVİL-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi, dün Merkez Bankası’nın yüzde 5.50 olan politika faizini yüzde 5.0’e indirmesinin ardından tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 5.49’a geriledi. Uzmanlar, not artışı beklenen piyasada Merkez’in faiz indiriminin tahvillere olan ilgiyi artıracağını ve faizlerin daha da düşme eğilimi içinde olabilecekleri yorumunu yapıyor. Önümüzdeki dönemde enflasyonun da düşmesiyle birlikte gösterge tahvilin bileşik faizinde yüzde 5.50’li seviyelerin daha da altına gerilemesinin söz konusu olabileceği yorumu yapılıyor.

Haberin Devamı

Hedef 1.4 milyar dolar rezerv artışı

MERKEZ, bankaların TL zorunlu karşılıklarının döviz olarak tutulmasına ilişkin rezerv opsiyon katsayısını (ROK) ilk dilim hariç bütün dilimlerde 0.2 puan artırırken, TL zorunlu karşılıkların altın olarak tutulmasına ilişkin rezerv opsiyon katsayısında değişikliğe gitmedi. Bankaların söz konusu imkanları istikrarlı bir şekilde kullanmakta olduğunu belirten Merkez Bankası açıklamasında, yararlanma oranlarının dövizde yüzde 90.5 düzeyinde olduğu ifade edildi.  Mevcut imkanlar dahilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 32.4 milyar dolar değerinde döviz tutulduğu belirtilen duyuruda, “Yapılan değişiklikler sonucunda imkanların aynı oranda kullanılması halinde, Bankamız döviz rezervlerinde yaklaşık 1.4 milyar dolar artış olması bekleniyor” denildi.  Duyuruda, 26 Nisan 2013 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacağı ve tesis dönemi 10 Mayıs 2013 tarihinde başlaya başlayacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!