Faiz indi, kesmedi dolar yine gevşedi

Güncelleme Tarihi:

Faiz indi, kesmedi dolar yine gevşedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2003 02:04

Piyasalar, Merkez Bankası'nın üç puanlık faiz indirimini ilk gün ‘çok beğenmiş’ gibi davranmadı. Döviz kurlarındaki düşüş devam ederken, faizlerdeki gerileme hafif kaldı. Borsa ise yüzde 2.3 düştü.

Piyasalar, Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve özelleştirmenin hızlandığı bir günü farklı etkiler altında geçirdi. Merkez Bankası'nın dün gerçekmleştirdiği 3 puanlık indirim, piyasalarda ‘gerekenden biraz daha az’ olarak yorumlanırken, yapılan yorumların, ‘‘Daha yüksek indirim isteniyordu’’ şeklinde, teknik değerlendirmeden çok taleplere göre ifade edildiği dikkat çekti. Piyasalar, dünkü görüntüleri itibariyle, Merkez Bankası'ın faiz operasyonunun sonuçlarını görmek üzere beklemeye geçmiş görüntüsü verdi.

Dünkü işlemlerde Merkez Bankası dolar satış kuru, önceki güne göre yaklaşık 10 bin lira gerileyip 1 milyon 436 bin liraya indi. İstanbul serbest piyasasında ise doların satış değeri, 6 bin lira gerileyip 1 milyon 436 bin lira oldu.

DOLARDA DÜŞÜŞE DEVAM

Dün piyasalardaki işlemler, Merkez Bankası'nın faiz indirim açıklamasından sonra başladı. Sabah saatlerinde bankalararası piyasada dolar kotasyonları 1 milyon 440 bin liranın üzerinde yoğunlaştı. Daha sonraki saatlerde ise bankalararası piyasadaki dolar kotasyonları 1 milyon 420 binli değerlere kadar çekildi.

İstanbul serbest piyasasındaki gelişmeler de bu paralelde seyretti. Sabah saatlerinde, 1 milyon 445 bin lira düzeyinde olan doların satış değeri öğle saatlerine gelindiğinde 1 milyoın 430 bin liraya kadar düşmüştü. Kapanış ise 1 milyon 436 bin liradan oldu. Dün için döviz kurlarındaki gerilemenin temel nedeni, yine dövizin talep görmemesiydi. Uzmanlar, talep eksikliğinin sürmesini, yapılan indirimin yetersiz olmasına bağladı.

FAİZ HAFİFÇE DÜŞTÜ

Döviz piyasalarındaki gerileme devam ederken, Merkez Bankası'nın faiz indirimi bono ve tahvil piyasasında kendisini hafifçe hissettirdi. Önceki gün yüzde 48.77 olan gösterge faizi dün 47.48'den kapandı.

BORSA 11 BİNDE

İMKB dünü 261 puanlık düşüşle, 11.085 puandan kapattı. İMKB, faiz inidiriminden sonra başladığı seanslarında kısa süre için yükselir gibi oldu ve 11.400 puanın üzerine çıktı. Ancak, daha sonra faizlerin üç puan inidirilmesiyle ilgili yorumlar, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin görevde kalıp kalmayacağına yönelik spekülasyonlar piyasada etkisini gösterdi. Borsayı etkileyen nedenler arasında özelleştirmeye dönük satışların hızlanması ve bu satışların kısa süre için de olsa piyasadan kaynak çekebileceğine yönelik endişeler de vardı. Bu gelişmeleri birlikte değerlendiren borsa, kısa vadedeki riskleri değerlendirerek satışa geçince piyasa ilk seansta 11.200 puana kadar çekildi. ikinci seansta satışların devam etmesi, borsanın dünü yüzde 2.3 gerileyerek 11.085 puandan kapatmasına neden oldu.

Dolar neden düşüyor

ABD, uluslararası piyasaları da etkileyen düşük dolar stratejisi uyguluyor.

Türkiye'de faizlerin yüksekliği, cazibesi ile başlayan TL enstrümanlara yöneliş kısmen devam ediyor.

Doların dünyada cazibesini yitirmesi Türkiye'yi de etkiliyor, dolar alıcı bulamıyor.

ABD'nin düşük dolar stratejisi devam ettiği takdirde, doların güçlenmesine fazla ihtimal verilmiyor.

Türkiye'de mevsimsel etkiler nedeniyle başta turizm olmak üzere döviz girdisi bekleniyor.

Özen: Faiz 3 puan düştü diye döviz yukarı gitmez

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, ‘faiz indiriminin döviz piyasasına etkisi olacağını düşünmenin biraz acemilik’ olduğunu belirterek, ‘‘Faiz 3 puan düşürüldü diye kurlarda çok yukarı hareket beklemek şu anda yanlış’’ dedi.

Merkez Bankası'nın kısa vadeli kredileri üç puan indirmesiyle ilgili sorulara Özen, şu yanıtı verdi: ‘‘Merkez Bankası ile bu yaşanan gerginliğin olmaması gerekirdi. Merkez Bankası ne yapacağını biliyor, biraz daha sabırlı olmak lazım. Merkez Bankası'nın son iki yılda enflasyonla mücadele konusundaki başarısı ortada. Başarılı kurumları yıpratmamak lazım. Merkez Bankası gerekeni doğru zamanda yapıyor ‘Biz baskı yaptık diye düştü' durumuna düşürmemek lazım. Artık Merkez Bankası'nın iyi iş yaptığını kabul edip enflasyonla mücadele programını onlara bırakmak lazım. Faiz indiriminin döviz piyasasına etkisi olacağını düşünmek bence biraz acemiliktir, kimse kusura bakmasın. Faiz üç puan düşürüldü diye kurlarda çok yukarı hareket beklemek şu anda yanlış.’’

Türk Eximbank faizi 4 puan daha indirdi

Türk Eximbank mali piyasalarda yaşanan TL faiz oranları genel seviyesindeki gerilemeye paralel olarak kısa vadeli TL kredi faiz oranlarının 4 puan düşürüldüğünü açıkladı. Genel Müdür Ahmet Kılıçoğlu tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: ‘‘Sevk öncesi TL ihracat kredileri ile ihracata hazırlık TL kredisinde 180 gün vade için yüzde 34-38, 360 gün vade için yüzde 37-41 faiz uygulanacak. KOBİ İhracata Hazırlık TL Kredisi'nde ise 360 gün vade için yüzde 34 faiz alınacak. Dış Ticaret Şirketleri TL Kredilerinde de 180 gün vadeye yüzde 34 faiz uygulanacak. Turizm Pazarlama Kredisi ve Uluslararası Nakliyat Pazarlama Kredisi'nde de 180 gün vadeye yüzde 38, 360 gün vadeye yüzde 41 faiz uygulanacak. Yeni faiz oranları 5 Haziran itibariyle yürürlüğe girecek.’’

Kur enflasyonla uyumlu gitsin

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, faizlerin düşürülmesinin mayıs ayı enflasyon rakamının ulaştığı seviyeden kaynaklandığını belirterek, ‘‘Bu meselenin, kura yönelik bir müdahale veya önlem olarak algılanması yanlış olacaktır’’ dedi. Satıcı. döviz kurunun enflasyona uygun bir biçimde seyretmesini istediklerini belirtti.

İndirim olumlu program tutabilir

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası'nın, düşen enflasyonun akabinde faizleri düşürmesini olumlu bulduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: ‘‘Enflasyonda hedef olan yüzde 20'yi, program çerçevesinde tutma ihtimal dahilinde. Bu da programın olumlu gittiğinin göstergesi. Bu faiz indirimi vatandaşların dövizlerini bozdurup TL'na dönmesini yavaşlatır.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!