Fabrikalar nitelikli eleman bekliyor, 5 gençten biri iş arıyor

Güncelleme Tarihi:

Fabrikalar nitelikli eleman bekliyor, 5 gençten biri iş arıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2010 00:00

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, rekabet gücü, kalkınma ve işsizlikle mücadele için istihdam ile mesleki eğitim arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgularken, problemin ‘işsizlik’ değil, ‘mesleksizlik’ olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

KOÇ Holding, 4 yıldır yürüttüğü “Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi” kapsamında, Türkiye’de mesleki eğitiminin kalitesini artırmak amacıyla ‘Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ile işbirliği anlaşması imzaladı. Bu işbirliği nedeniyle düzenlenen toplantıda, mesleki eğitimin önemini vurgulayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, problemin “işsizlik değil, mesleksizlik” olduğuna dikkat çekti. ERG ile 16 ay sürecek araştırma odaklı işbirliğinin temel amacını, “Genel anlamda Türkiye’de meslek eğitiminin niteliğini artırmaya yönelik öneriler geliştirmek” diye açıklayan Koç, kamu-özel-sivil sektör işbirliklerini özendirmeyi ve kolaylaştırmayı hedeflediklerini de söyledi. Bu arada gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koç, “Bugün her 5 gençten birinin işsiz olduğunu düşünürseniz ve fabrikalarımıza nitelikli işgücü bulamıyorsak, demek ki bir problem var. Problem işsizlik değil, mesleksizlik” diye konuştu.
4 yılda yüzde 68 artış
“Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi”nin 4 yıldır devam eden çalışmaları hakkında bilgi veren Koç, “ulusal rekabet gücünü artırmak, kalkınmaya katkı sağlamak ve işsizlikle mücadeleye çözüm bulabilmek için, istihdam ve meslek eğitimi ilişkisinin güçlendirilmesinin gerekli ve hatta şart olduğunu söyleyen Mustafa Koç, şöyle konuştu: “Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi ile 4 yılda çok önemli kazanımlar elde ettik. Meslek lisesi öğrencilerinin imkan yaratıldığında neler başarabildiklerini yakından gördük. 2006’dan bu yana meslek liselerindeki öğrenci sayısında yüzde 68’lik bir artış oldu. Proje kapsamındaki meslek liselerinde eğitim ve kişisel gelişim olanaklarını geliştirdik, iş dünyası tarafından uygulanabilir bir model oluşturarak ülkemize katkıda bulunduk.”
Mesleki eğitimde niteliğin artırılmasına yönelik çalışmaları ilgiyle izlediklerini ifade eden Koç, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen İstihdam ve Mesleki Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planı’nı “sevindirici bir gelişme” olarak nitelendirdi. Koç, eylem planındaki, ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Ortamlarının İyileştirilmesi, Eğiticilerin Niteliğinin Artırılması ve Yeni Bir Okul Sisteminin Tasarlanması’ konusunu çok önemsediklerini vurgularken, şöyle konuştu: “Meslek okullarına donanım sağlanması, öğretmenlerin nitelikli hizmet içi eğitim alması, staj ve beceri eğitimlerinin amacına ulaşması için mesleki eğitim ve sektör arasındaki işbirliklerini kritik başarı faktörü olarak görüyoruz.”

Haberin Devamı

Koç, TÜSİAD’da YİK başkanlığını ocakta bırakıyor

Haberin Devamı

MUSTAFA Koç, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanlığı görevini bırakacağını açıkladı. Koç, bu göreve devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine “Genel Kurulda bırakıyorum. Genel Kurul herhalde ocak ayının ikinci haftası falan olacak. O zaman bırakıyorum. Zaten 6 sene geçti. Dolayısıyla kan değişiminin daha yararlı olacağına inanıyorum. O yüzden bırakacağım” dedi. Koç, yerine kimin geleceğine ilişkin soru üzerine de, “Sürpriz, daha var” dedi. Koç, “Yine Koç Topluluğundan mı olacak” sorusuna da, “Hayır öyle bir şey yok” karşılığını verdi. Bu arada Koç’tan boşalacak YİK Başkanlığı için, TÜSİAD’ın eski başkanlarından Erkut Yücaoğlu ve Tuncay Özilhan’ın adı geçiyor.

Haberin Devamı

Meslek liseleri özelleştirilirse inceleriz, bakarız

MUSTAFA Koç, gazetecilerin “Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, meslek liselerinin özelleştirileceğini söyledi. Bu özelleştirme meselesine nasıl bakıyorsunuz” sorusu üzerine konunun detayını bilmediği belirtti.
Ancak yine de “Her özelleştirilen kamu kuruluşu çok daha verimli çalışıyor. O bakımdan herhalde iyi olur diye düşünüyorum” diyen Koç, “Siz alır mısınız?” sorusuna, “Bakarız, vaka olarak incelenir tabii” karşılığını verdi.

8 bin öğrenci yararlandı bu yıl istihdam başlayacak

KOÇ Holding’in Vehbi Koç Vakfı’nın desteği ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle 2006 yılında başlattığı “Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi”nden bugüne kadar 8 bin öğrencinin yararlandığı belirten Mustafa Koç, şu bilgileri verdi: “Bu öğrencilerin yüzde 80’i grup şirketlerinde staj yaptı. Bu yıl 4’üncü yıl, ilk mezunları vereceğiz. Projenin istihdama dönüş oranını da o zaman ölçeceğiz. Bu projede nitelikli işgücünün yetiştirilmesi için devletle iş dünyası arasında işbirliğinin tohumlarını artırarak mesleki-teknik eğitimin ülke ekonomisi
açısından önemi konusunda farkındalık yaratmak, mesleki eğitimi özendirmek amacıyla yola çıktık. Proje ortaklarımız Milli Eğitim Bakanlığı’nın değerli desteğiyle de amacımıza ulaştık. Proje kapsamındaki meslek liselerinde eğitim ve kişisel gelişim olanaklarını geliştirdik, iş dünyası tarafından uygulanabilir bir model oluşturarak ülkemize katkıda bulunduk. Biz bunu başlattık, inşallah başka kuruluşlar da bundan esinlenerek, bu çalışmayı devam ettirirler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!