Evdeki suda alternatif arayışı arttı

Güncelleme Tarihi:

Evdeki suda alternatif arayışı arttı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2023 07:00

Ambalajlı su sektörünün mevcut kapasitenin sadece üçte birini kullandığını belirten SUDER Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, su fiyatlarıyla birlikte tüketicinin alternatif arayışının da arttığını söyledi. Karamehmetoğlu, “Batı’daki büyük şehirlerde su arıtma cihazı kullanımı yüzde 50’ye ulaştı. Ancak bu sektöre de damacanalara uygulanan denetimlerin getirilmesi gerekiyor. Ciddi bir halk sağlığı sorunu var” dedi.

Haberin Devamı

SON zamanlarda damacana fiyatları en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, ambalaj fiyatlarındaki artışın vatandaşa su fiyatı olarak yansıdığını belirterek, “Oysa 50 liralık damacanada suyun maliyeti 1 TL. Kalan 49 lira ise firmanın nakliye enerji ve çalışan maliyetine gidiyor. Yani tüketiciler suya değil, ambalaj malzemeleri ve taşımaya para ödüyor” dedi.

KONSOLİDASYON OLABİLİR

TÜİK verilerine göre, 2022 yılında toplam ihraç edilen ambalajlı su 387 bin 813 ton. Bunun parasal karşılığı ise yaklaşık 70 milyon dolar. Hüseyin Karamehmetoğlu, sektörde yapılan yatırımların sadece yüzde 33’ünün kullanıldığına dikkat çekti. “11 milyar litrelik pazar aslında 33 milyarlık kapasiteye sahip. Yeni yatırıma ihtiyaç yok ama konsolidasyona ihtiyaç olabilir. Pazarda oluşan rekabet buna zorluyor” diyen Karamehmetoğlu, bunda dövize bağlı finansman yapısının etken olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Evdeki suda alternatif arayışı arttı
Hüseyin Karamehmetoğlu

ŞEBEKE SUYUNA DÖNÜŞ MÜ VAR

Su kullanımında alternatif arayışları sonucunda tüketicilerin suya yaptıkları yatırımın arttığını belirtti SUDER Başkanı. Bu arayışta öne çıkan ise su arıtma cihazları olmuş. Karamehmetoğlu, “Burada birinci alternatif şebeke suyu. Ambalajlı su hayatımıza 80’lerde girdi. Şimdi fiyatlardan dolayı yeniden şebeke suyuna dönüş var. Bunun nedeni arıtma cihazları. Ancak ciddi bir halk sağlığı tehdidi söz konusu. Çünkü Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen ambalajlı sulara karşı, denetimden geçmeyen arıtma cihazlarından bahsediyoruz. Mevzuat apartman girişine kadar şebeke suyuna karışıyor. Oysa mutfaklara girdiğinizde arıtma cihazları denetlenirse, ciddi sorunlar tespit edileceğini biliyoruz. Çünkü bakım ve kullanım konusunda sıkıntılar var” diye konuştu.

FİYATLAR 25 BİNE KADAR ÇIKIYOR

Arıtma cihazı firmalarından edindiğimiz bilgiye göre, geçen seneye göre arıtma cihazlarına talepte yüzde 100’lük artış var. Aradığımız bazı firmalar kurulum için sıra olduğunu ve en az bir hafta beklenmesi gerektiğini söylerken, bazıları ise servis ağının yeterli olmasıyla bir günlük süre veriyor. İstanbul’daki firmalardan aldığımız bilgiye göre, hane için en düşük arıtma cihazı ortalama 5 bin liradan başlıyor 25 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Haberin Devamı

Ambalajlı suya gelince 2022’de kişi başına ortalama 125 litrelik tüketimin bu yıl 126 litreye ulaşması bekleniyor. Bir damacana suyun en düşük fiyatı şimdilerde ortalama 50 lira. Dört kişilik bir ailenin kişi başı günde iki litre su tükettiği düşünüldüğünde aylık ortalama 12 damacanadan 600 lira ödenmesi gerekiyor. Buna göre kaliteli bir arıtma cihazının amorti suresi ortalama 1 buçuk yılı buluyor.

Evdeki suda alternatif arayışı arttı

DAMACANADA ETİKETİ KONTROL EDİN

DAMACANA sularla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın ciddi kontrol süreçleri olduğunu söyleyen Hüseyin Karamehmetoğlu, sağlıklı kullanım önerilerini şöyle sıralıyor: “Bu sektörde merdivenaltı üretim çok yok. Damacana yönetmeliği var. Bir damacana en fazla beş yıl kullanılıyor. Bu kural sadece Türkiye’de var. Çizilme vs problemler lojistik esnasında oluşuyor. Sağlıklı kullanım için tüketicilerin de bilinçli olması gerek. Damacanın üzerindeki etikette denetlendiğini gösteren ruhsat numaraları kontrol edilebilir.”

Haberin Devamı

Damacana su fiyatının yüzde 90’ı ambalaj maliyeti 

Türkiye ambalajlı su pazarının büyüklüğü 11 milyar litre

Mevcut yatırım kapasitesi 33 milyar litre

Her 3 haneden birinde arıtma cihazı var

Arıtma cihazlarının fiyatı 5 bin ila 25 bin TL Arasında değişiyor

Evdeki suda alternatif arayışı arttı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!