Euronun kaderini tek bir ülke belirleyecek

Güncelleme Tarihi:

Euronun kaderini tek bir ülke belirleyecek
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 06, 2011 12:47

Financial Times gazetesinin sert yorumlarına yer verdiği Lex köşesinde, bu kez euro bölgesinin kaderine yönelik bir yoruma yer verildi. Yorumda, euro bölgesinin kaderine, İspanya'dan çok İtalya'nın yön vereceğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

İtalya euro bölgesinin destek noktası. 17 üyeli euro bölgesi Yunanistan, Portekiz, İrlanda ve hatta İspanya’nın yer aldığı bir krizin üstesinden gelebilir. Ancak İtalya’nın da bu soruna dahil olması durumunda, euro bölgesi ne finansal ne de siyasi kaynakları açısından Roma’yı kurtaracak güçte değil.

 

Ä°talya’nın ülke borcu salgınına karşı kendini aşılaması gerekiyor. Ancak ülkede çok randımanlı iÅŸlemeyen siyasi sistem, gergin yatırımcıların Ä°talya’ya olan tutumunu deÄŸiÅŸtiremiyor.  Â

           Â

Bu kez, finansal destek saÄŸlamak Ä°talya’nın sorunu çözmeyecek.       Â

 

Haziran’ın başından bu yana, İtalya çift yönlü bir çöküşün eşiğinde. Ülke ekonomisi hem küresel ekonomiye yönelik kötümser beklentilerden ve kendi politikalarının güvensizliğinden darbe alıyor. Geçen zaman zarfında, on yıllık İtalyan tahvillerinin getirisi 100 baz puan arttı.

 

Haberin Devamı

EÄŸer Avrupa Merkez Bankası (ECB) Ä°talyan tahvillerinin aktif alıcısı olmasaydı, getiriler çok daha yüksek olabilirdi. Â

 

45 milyar dolarlık mali kurtarma paketi de İtalyan tahvillerinin çok işine yaramadı. Tahvil piyasasındaki düşüş, özellikle İtalyan bankalarının hisselerine çok olumsuz etkiledi. UniCredit bankasının hisseleri 1 Temmuz’dan bu yana yüzde 42 oranında değer kaybetti.

  Â

ÖTESİNDE…

 

İtalya’da şu anda gündemde olan kemer sıkma önlemleri, ülkede büyümeyi hızlandırmaktan çok İtalyan ekonomisinin daha da kötüye gitmesine neden olacak.

 

Yunanistan ve Portekiz’de yaÅŸananlardan sonra görülen ÅŸey bu oldu. Bu yüzden Ä°talya için de farklı bir ÅŸeyin beklenmemesi gerekir.  Â

 

Haberin Devamı

İtalya’da hükümetin ayağı bir kere kaydı. Bu yüzden yapılacak herhangi bir reform, resmi hedeflerin gerisinde kalan yüzde 0.7’lik büyüme oranını daha da yukarıya çekmeyecek.

 

Kredi derecelendirme kuruluşlarının felaket senaryolarıyla birlikte, euro bölgesinin kaderini İspanya’dan ziyade İtalya’nın belirleyeceği söylenebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!