ETİ Maden Genel Müdürü Keleşer: Yılda 570 bin ton cevher işleyecek tesis kuracağız

Güncelleme Tarihi:

ETİ Maden Genel Müdürü Keleşer: Yılda 570 bin ton cevher işleyecek tesis kuracağız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2023 07:00

Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer ve İşletme Sorumlusu Tuncay Bircan Eskişehir Beylikova’daki nadir toprak element sahası ve mağarası hakkında muhabirimiz Neşe Karanfil’e bilgi verdi.

Haberin Devamı

ETİ Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serkan Keleşer, Eskişehir’deki nadir element pilot tesisinde elementlerin işlenmeye devam ettiğini belirterek, “Endüstriyel boyuta geçildiğinde yılda 570 bin ton cevher işleyecek bir tesis kuracağız” dedi. Eskişehir Beylikova’da 694 milyon tonluk nadir toprak elementinin (NTE) keşfedildiği saha hakkında bilgi veren ETİ Maden Genel Müdürü Keleşer, şu anda pilot tesis kurulduğunu, endüstriyel tesisin daha sonra kurulacağını belirterek şunları söyledi: 

PAZAR PAYI MİLYARLARCA DOLAR

“Burada yılda 10 bin ton NTE, 72 bin ton barit ve 70 bin ton florit elde edeceğiz. Türkiye, NTE’lerle ilgili üretim yapan ülkeler arasına girmiş olacak. Nadir toprak elementleri; savunma sanayi, cam sanayi, mıknatıslar gibi alanlarda uydu haberleşmesinde, akıllı füzelerde, araç parçalarında ve hard disc’lerde, petrol rafinerilerinde, fiber optik, lazerler ve sensörlerde kullanılıyor. Yüksek teknolojilerde kullanılmadığı yer yok. NTE olarak bilinen 17 elementin tamamı bu saha da var ama biz 5-6 tanesiyle uğraşıyoruz. İşin fizibilitesini değerlendirdik.” Eskişehir’deki cevher sahasının parasal ve stratejik olmak üzere iki önemi olduğunu dile getiren Kelveşer, “NTE’lerin kullanıldığı sektörlerin dünyadaki pazar payı milyarlarca dolar. Örneğin; dünya bor piyasası, 4 milyon tonluk ve 2 milyar dolarlık bir piyasa. Daha önce bor cevheri olarak 150 dolara, borik asit olarak 1.000 dolara satılan ürün, bor karbür olarak 35-45 bin dolar oldu. Bu bor karbürden de zırh yapılınca tonu 400 bin dolara, roket nozulu yapınca tonu 4 milyon dolara çıkıyor. Dünyadaki tüm bor madenini satsanız 2 milyar dolar elde ediyorsunuz, bor seramiklerinden yapılan ürünlerin pazar büyüklüğü ise 60 milyar dolar. Aynı şey, burası için geçerli” diye konuştu. 

Haberin Devamı

SCOOTER’LARA PİL TAKILIYOR

SAHADAN çıkarılan lityum karbonat ile bir firmanın pil ve batarya üretimine başladığını söyleyen Keleşer, “Lityum karbonat, pillerin hammaddelerinden biri. Biz bunu üretiyoruz. Bir firma, bizim ürettiğimiz lityum karbonattan pil yapıyor. Hatta scooter’lara da bu pillerden takılıyor. Şimdi seri üretime geçiliyor. Lityum tesisini açınca dünyaca ünlü bir firma arayıp ‘Siz bu teknolojiyi nereden aldınız’ dedi. ‘Kimseden almadık, biz yaptık’ dedik. Onlar istiyor ki kendileri dışında kimse bu işi yapamasın. Lityumu ürettik, onlara da gönderdik” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!