Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2010 00:00
LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kırmızı et tüketiminde artış olduğunu, son 1 hafta 10 günlük dönemde fiyatlarında kıpırdadığını söyledi.
Eker, şu bilgileri verdi: “Kasaplık canlı hayvan ithalatı kararını verdiğimiz 26 Nisan’da ortalama market fiyatı kıyma için 23.77 liraydı. Bu rakam 11 Temmuz’da 19.80 lira oldu. Kuşbaşı et fiyatının ise söz konusu dönemde yüzde 14 düştü. Fiyatlardaki yüzde 17-20’lik düşüş, tüketimde yüzde 25-30 artış getirdi. 10 gün öncesine kadar fiyatlardaki gerileme oranı yüzde 20’ydi. Ancak son 1 hafta, 10 günlük süreçte fiyatlarda bir kıpırdanma yaşandı. Et fiyatlarını her gün takip ediyoruz. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon ton kırmızı et üretimi var, bunda bir azalma yok. Buradaki sorun kayıt dışılık. İlçe mezbahalarında, belediye mezbahalarında veya özel kombinalarda, bu tür kombinalarda 100 tane hayvan kesiliyor 50 tane gösteriliyor. Fiyatları artırmaya çalışanlar olduğunu duyduk. İlgili birimler ilgili çalışmayı yapıyor.”