Et ihalesinde 16.7 milyon dolarla yine Ürdünlü öne çıktı

Güncelleme Tarihi:

Et ihalesinde 16.7 milyon dolarla yine Ürdünlü öne çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2010 00:00

Türkiye’de artan kırmızı et fiyatlarını aşağı çekmek için canlı hayvan ithalatı kararı alan hükümetin, Et ve Balık Kurumu (EBK) üzerinden yaptığı ihalelerin sonuncusu dün yapıldı.

Haberin Devamı

8 bölgede toplam 4 bin ton besilik canlı sığır için en düşük teklifi Ürdün merkezli Hijazi&Ghosheh Ltd. Co. firması verdi. Böylece et ihalatının büyük bölümünü gerçekleştirecek olan Hicazi firması, canlı hayvar ithalatı ihalesinde de rakiplerini geride bıraktı. İhalede, önce 18 milyon dolar teklif veren Hicazi&Ghosheh Ltd. Co., daha sonraki turda teklifi 16 milyon 750 bin dolara çekti.
İçinde Anguslar da var
İki aşamada gerçekleştirilen ihale için 5 firma teklif sunarken, ihale 3 firma arasında geçti. Burada Hicazi&Ghosheh Ltd. Co firması en düşük teklifle öne çıkarken, toplam 4 bin ton etin teslim yerleri İzmit, Samsun ve Mersin olarak belirlendi.  İhale teknik olarak sonuçlanan ihalede, onay ise daha sonra verilecek. Bu arada ithal edilecek Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin ve Brown Swiss ırklarından hayvanların et veriminin, yerli hayvanlara göre en az yüzde 50 fazla olduğu vurgulanıyor. En fazla 12 aylık, 160-280 kila ağırlığında dana ithal edilecek.
Öte yandan 4 bin ton besilik hayvan ithalatı ihalesinde teklifleri alan EBK’ya, besicilerden gelen talep miktarı 200 bin başın üzerine çıktı. Başvurular, 30 Haziran’a kadar devam edecek. Talebin 400 bin başa ulaşabileceği belirtildi. EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, “İthal edeceğimiz hayvanları, alıp-satanlara değil gerçek besi yapanlara vereceğiz. Alanlar, en az 5 ay süreyle hayvanları beside tutacak. Besi hayvanlarının kilo fiyatı bir dönem 13 liraya kadar çıktı. Bugünkü ihalede oluşan fiyat iyi. İthal hayvanları, kilosu 7-8 liradan besiciye satabileceğiz” dedi
CHP’den tepki
CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, ihaleyi değerlendirirken “Et ithalatına karşıyız. İhale iptal edilsin. Et ithal etmek, Türk köylüsünü öldürecek. Türk köylüsü hayvan besleyemeyecek hale gelecek. Teklifleri inceledim, bu fiyatlara Türk besicisi de et verir” dedi.

Haberin Devamı

Sığırlar 12 ülkeden ithal edilebilecek

Et ve Balık Kurumu (EBK), bu ihalede gelen teklifleri kabul ederse, firmalar şu ülkelerden ithalat yapabilecek: ABD (Teksas, Alabama ve Washington eyaletleri hariç), Brezilya (Parana bölgesi hariç), Uruguay, Arjantin (Corrientes ve Misiones bölgeleri hariç), Yeni Zelanda, Avustralya, İzlanda, Norveç, Estonya, Litvanya, Letonya ve Macaristan.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!