Esnafla el ele vergiyi artırdık

Güncelleme Tarihi:

Esnafla el ele vergiyi artırdık
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2005 01:22

İstanbul Defterdarı Akif Ulusoy’un, ‘Zücaciye dükkanına fil gibi dalmak yerine, meslek odalarıyla uzlaşıp, vergi beyanlarını artırma’ formülü sonuç verdi. İstanbul’daki basit usul mükelleflerinin ortalama kişi başına beyanları 181 milyon liradan 526 milyon liraya yükseldi.

VERGİ Barışı’nı devreye soktuktan sonra vergi mükelleflerinin yakasına yapışıp, ‘Gösterdiğin matrah düşük, artır, yoksa karışmayız’ yöntemini uygulayan Maliye Bakanlığı, bu tavrından vazgeçmeye başladı. Bakanlığın tavır değişikliğinin ilk büyük örneğini de İstanbul Defterdarlığı verdi. İzmir Defterdarlığı’ndan geçen yıl İstanbul Defterdarlığı’na atanan Mehmet Akif Ulusoy, İzmir’de denediği, ‘Meslek odalarını devreye sokarak daha fazla vergi toplama’ modelini daha geniş çaplı olarak İstanbul’da devreye soktu.

ZÜCACİYE DÜKKANINDAKİ FİL:

Ulusoy, bu uygulamayı başlatırken, taraflara, ‘Biz Maliyeciler mükelleflerin üzerine doğrudan vergini artır diye gittiğimizde, zaman zaman zücaciye dükkanına giren bir fil tahribatı da verebiliyoruz. En iyisi uzlaşıp, birlikte vergi gelirlerini artıralım’ mesajı vermeyi de ihmal etmedi. Ulusoy’un bu formülü, İstanbul’da ilk olumlu sonuçlarını ortaya koydu.

YÜZDE 190 ARTIŞ VAR:

İstanbul Defterdarlığı, şubat ayında başta esnaf ve sanatkar odaları olmak üzere İstanbul Sanayi Odası’ndan İstanbul Diş Hekimleri Odası’na kadar tüm meslek oda ve birlikleriyle ‘nasıl daha fazla vergi toplarız’ zirvesi yaptı. Bu zirveden sonra yapılan toplantılarda, her sektör için ‘ortalama gelir beyanı sınırı’ belirlendi. Bu sınırlar meslek örgütleri tarafından üyelerine duyuruldu. Defterdar Akif Ulusoy’un İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne gönderdiği mektup, bu yöntemin başarılı olduğunu ortaya koydu. Buna göre, İstanbul’da 2003 vergilendirme dönemi için mükellef başına ortalama 181 milyon lira vergi ödeyen esnaf ve sanatkarlar, bu rakamı 2004 vergilendirme dönemi için yüzde 190 artışla 526 milyon liraya çıkardı.

500 MİLYONU DA AŞTI:

Defterdar Ulusoy’un İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne gönderdiği teşekkür mektubunun şu bölümü dikkat çekti: ‘İlimizdeki basit usulde vergilendirilen mükelleflerin beyan ettiği matrah 107.7 milyon YTL (107.7 trilyon lira), tahakkuk eden vergi de 21.7 milyon YTL’dir (21.7 trilyon lira). Bu beyanlara göre 2004 vergilendirme döneminde bir mükellefin ödeyeceği tahakkuk eden vergi tutarı ortalama 526 YTL’dir (526 milyon lira). Bu rakam Birliğiniz tarafından Defterdarlığımıza bildirilen basit usule tabi bir mükellefin yıllık ödeyeceği vergi miktarı olan 500 YTL’nin (500 milyon lira) üzerindedir. Birliğinizin gösterdiği samimi gayretlere teşekkür ederiz.’

HÁLÁ DİRENENLER VAR:

Ancak Ulusoy, teşekkür mektubunun sonunda şu uyarıyı yaptı: ‘Bu dönemde özellikle minibüscülerin, otobüs ile şehir içi taşımacılık yapan mükelleflerin ve okul servislerinin, kuaför ve berlerlerin, terzilerin, bakkalların 2004 yılı için tahakkuk eden vergilerinin taahhüt edilen tutarların çok altında kaldığı görülmektedir.’

EN BÜYÜK AÇIK TERZİDE:

Ulusoy, mektubuna, basit usul mükelleflerine ait beyan ortalamalarını içeren bir tabloyu da ekledi. Buna göre, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin taahhütlerine uymayanların başında terziler yer aldı. Terziler için ortalama yıllık 500 YTL asgari vergi öngörülürken, kesinleşen tutar yüzde 263 eksiğiyle 138 YTL’de kaldı. Terzileri yüzde 96 eksik beyanla kuaför ve berberler, yüzde 78 düşük beyanla okul servisleri izledi.

Düşük beyan sorununu ortak komisyon çözecek

İSTANBUL Defterdarı M. Akif Ulusoy, meslek oda ve birlikleriyle ortak hareket edip, vergi gelirlerini artırma atağına geçerken, ‘İstanbul Defterdarlığı hukukun üstünlüğü ve adalet ilkesini kendisine temel düstur edinmiştir’ dedi. Ulusoy, bir yandan gelir ve vergi beyanlarının doğruluğunu incelemenin asli görevleri olduğunu hatırlatırken, ‘hukukun üstünlüğü ve adalet ilkesi’ne öncelikle kendilerinin uyacağını da duyurdu. Ulusoy, bu doğrultuda, ‘Bu beyan sizin için az, artır yoksa karışmayız’ gibi zorlamalar yapmayacaklarını belirtti. Ulusoy, bunun yerine beyanları ‘makul sınırlar’ın altında kalan mükelleflere yönelik olmak üzere defterdarlık yetkilileri ve oda temsilcilerinden oluşacak bir komusyon kurulacağını, bu komisyonun çözüm üreteceğini vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!