Esas Çinliler içimizde

Güncelleme Tarihi:

Esas Çinliler içimizde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2007 13:17

Denizli'de buluşan tekstil sektörü temsilcileri, Çin tehlikesinin aşıldığını, kaliteli ve markalı üretimle 2010'da 50 milyar dolar ihracatın yakalanabileceğinde hemfikir olurken, Ahmet Nazif Zorlu, kömürcünün de dişçinin de ev tekstiline girdiğine belirterek, "Herkes birbirinin ayağına çelme takıp, müşterisini çalıyor. Çin tehlikesi diye feryat koparıyoruz. Ama esas Çinliler içimizde" dedi.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'nde Sinan Doğan imzasıyla yer alan habere göre Denizli Sanayi Odası'nın hafta sonu Pamukkale Üniversitesi'nde düzenlediği "1. Uluslararası Tekstil-Konfeksiyon Zirvesi"nde konuşan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, kendilerine Çin'den yatırım teklifi geldiğini belirterek, "Tekstil yatırımı yapalım diye bize 300 dönüm yer ayırmışlar. 'İşletme sermayesi bizden, makinelerini siz koyun' diyorlar. Biz kabul etmedik. Mısır'a gidenler neden gidiyor? Naçarlıktan gidiyorlar" dedi.

Türk tekstilinin öldüğünü söyleyenlere çok üzüldüğünü, geçen yıl 300 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını kaydeden Zorlu, "Bunun neresi ölmüş. Tekstile 10-15 yılda 20 milyar dolara yakın yatırım yaptık. Bunları sokağa mı atacağız? Bu kapasite varken 40 milyar dolar, 50 milyar dolar ihracat yaparız. Ülke olarak sanayi politikamız olmadığı için 2 ileri 2 geri yerimizde sayıyoruz. 2.5 milyar dolar ev tekstili ihracatı ile Pakistan'ın, Hindistan'ın gerisindeyiz. Denizli'de kaldırımlarda havlu, bornoz satılıyor. Böyle bir yapıyla bir yere gidemeyiz. Herkes şapkasını önüne koyup düşünmeli. Kalite ve marka yapmamız lazım. İyi servis, kalite ve yenilikçilikle Avrupa'nın Uzakdoğusu olabiliriz" dedi.

Haberin Devamı

Çin'e cin demeyin çarpar

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Çin tehlikesinin dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, "Çin'e cin demeyin, çarpar. Her yıl 20 milyon kişinin iş gücüne katıldığı Çin, dünyaya orta büyüklükte bir sanayi ülkesi hediye ediyor. Ama Türk girişimcisinin başarısından dolayı artık Çin'den korkmuyorum" diye konuştu.

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Londra'da, Paris'e, Milano'da tekstille uğraşanların mutlu olmasına rağmen Denizli'deki tekstilcinin mutsuz olduğunu söyledi. Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Narin ise Gümrük Birliği'nin ve Avrupa Birliği (AB) sürecinin Türk tekstil sektörüne zarar verdiğini belirtirken, teşvik sistemini de eleştirdi. Narin, "Kayseri, Trakya, Denizli'ye zamanında yatırım yapan insanlar cezalandırılıyor" dedi.

Haberin Devamı

50 milyar doları yakalarız

Zirve kapsamında düzenlenen ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın'ın yönettiği panelde konuşan Avrupa Giyim ve Tekstil Organizasyonu (Euratex) Başkan Yardımcısı Bülent Başer, 2010 yılında 500 milyar dolara ulaşacak olan dünya tekstil ihracatında Türkiye'nin pronto (hızlı) moda ile 50 milyar dolarlık pay alabiliriz" dedi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!